All Gone

All Forgotten, All Blurred, All… Present

 • Tweetin’ All Gone Away

Η Επίσκεψη

Posted by gone4sure στο 5 Μαΐου 2018

Το «Visit (She Loved Me)» είναι η αθωότητα η ίδια, μελοποιημένη σε μια απαλή, βελούδινη ονείρωξη.  Ένα τραγούδι για την καθαρότητα, τη νοσταλγία και τις πολύτιμες μνήμες, ένα απλό αλλά καταλυτικό τραγούδι αγάπης με αρμονία και ηλιαχτίδες.

Το 1967 ήταν μια πολύ έντονη χρονιά για τους Cyrkle. Μέσα σε διάστημα μερικών μηνών βρίσκονταν από τη μία μέσα στο chart των singles του Billboard και από την άλλη στα πρόθυρα της διάλυσής τους. Το απλό και χαρμόσυνο beat pop κράμα των Cyrkle σε συνδυασμό με την sunshine pop της εποχής τους άντεξε για δύο χρόνια μέσα στον ανταγωνισμό της τρομερά ανθισμένης μουσικά περιόδου μεταξύ beatlemania και καλοκαιριού της αγάπης. Οι Cyrkle ήταν όμορφοι, καθαροί και χαμογελαστοί και δεν θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει περισσότερο σε μια μουσική βιομηχανία που προτιμούσε τους ζόρικους garage rockers και τους sexy ψυχεδελικούς του πλουμιστού paisley.

Cyrkle Zebra Costumes

Οι Cyrkle στυλάτοι κι έτοιμοι για την beat pop καριέρα μετά τα φοιτητικά χρόνια τους στο Lafayette College

Σχηματίστηκαν το 1961 ως Rondells στο Easton της Pennsylvania ενόσω σπούδαζαν στο κολλέγιο Lafayette, από τους δύο κιθαρίστες και τραγουδιστές Don Dannemann και Tom Dawes με τον Earl Pickens στα πλήκτρα και τον Marty Fried στα τύμπανα αλλά το μοναδικό single τους «Parkin’ At The Kokomo» / «Don’t Say That You Love Me» το 1965 στην ABC Paramount δεν κατάφερε καμία εμπορική επιτυχία. Eνόσω συζητούσαν τη διάλυσή τους ως Rondells, μια συγκυρία άλλαξε τα σχέδιά τους. «Όταν πήγα στο κολλέγιο είχα προβλέψει ότι δεν θα μου άρεσε το rock ‘n’ roll,» είπε ο Dannemann στον Barry Francos του περιοδικού Blitz τον Νοέμβριο του 1982.  Άρχισε να μου αρέσει όμως αλλά ποτέ δεν έπαιξα πραγματικά rock ‘n’ roll. Γνώρισα δύο συμφοιτητές μου στο κολλέγιο και ονομαστήκαμε The Rondells. Νομίζω υπήρχαν πολλά σχήματα με αυτό το όνομα τότε. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μου άρεσε αυτό το όνομα. Γίναμε η πιο καυτή μπάντα σε όλο το Lafayette, ήμασταν η φυσική επιλογή όλων των κολλεγιακών parties στις αδελφότητες. Αρχίσαμε να βγάζουμε πολύ καλά χρήματα, περίπου 400 δολλάρια κάθε φορά. Όταν αποφοιτήσαμε ήμασταν έτοιμοι να διαλυθούμε.» Σε μια συναυλία τους το καλοκαίρι του 1965 στο Alibi Lounge στο New Jersey τούς πλησίασε ο δικηγόρος Nat Weiss από τη Νέα Υόρκη και αφού τους δήλωσε τον θαυμασμό του κανόνισε μια συνάντηση μαζί με τον Brian Epstein μαζί με τον οποίο ετοίμαζε την ίδρυση μιας εταιρίας management για αμερικανικά σχήματα.

Brian Epstein

Ο Brian Epstein υπέγραψε τους Cyrkle, στην εταιρία management που είχε μαζί με τον νεοϋορκέζο δικηγόρο Nat Weiss

«O Nat μας κάλεσε σε ένα party στο Upper East Side του Manhattan,» δήλωσε ο Don Dannemann στον Kasey Chambers τον Μάιο του 2017. «Όταν πήγα με κατέβασε κάτω όπου βρισκόταν μια λιμουζίνα απ’ έξω. Άνοιξε την πόρτα και μέσα καθόταν ο Brian Epstein στον οποίο με σύστησε. Είπε «Brian, να σου συστήσω τον Don Dannemann, έναν από τους καλύτερους μουσικούς που γνωρίζω.» Του έσφιξα το χέρι και είπα, «Brian, χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω» και στη συνέχεια ανταλλάξαμε λίγες κουβέντες. Μετά ο Nat μού έκανε νόημα να βγω από το αυτοκίνητο, η λιμουζίνα έφυγε κι έμεινα στο πεζοδρόμιο με ανοιχτό το στόμα, μαζί με ένα φίλο που είχα μαζί μου.»

Live Beatles Poster

Η προωθητική αφίσα της συναυλίας των Beatles στην Washington με support τους Cyrkle και τις Ronettes.

Στη συνέχεια, ο Nat Weiss έφερε τον παραγωγό της Columbia, John Simon στο club Downtown στην πλατεία One Sheridan της Νέας Υόρκης και έτσι κλειδώθηκε η συνεργασία τους με την Columbia. O John Lennon βάφτισε στη συνέχεια το σχήμα από Rondells σε Cyrkle και ο Brian Epstein κανόνισε να παίξουν ως support στην επόμενη αμερικανική περιοδεία των Beatles. Eύκολα το single τους «Red Rubber Ball«, ένα κομμάτι που είχε γράψει ο Paul Simon με τον Bruce Woodley των Seekers, έφτασε ως το Νο.2 του chart στην Αμερική. Το «Red Rubber Ball» το δώρισε ο Paul Simon στον Tom Dawes όταν ο Dawes περιόδευε μαζί με τους Simon & Garfunkel στην Αμερική το 1965 και η μεγάλη επιτυχία του τούς παρότρυνε να ονομάσουν και το ντεμπούτο album τους με τον ίδιο τίτλο το 1966. Είναι κάπως ειρωνικό το ότι το τραγούδι που τους εμπόδισε να ανεβούν στην κορυφή ήταν το «Payperback Writer» των Beatles, τον Ιούλιο του 1966. Την επόμενη φορά που ο Paul Simon τούς πρόσφερε ένα τραγούδι του για να ηχογραφήσουν, οι Cyrkle δεν φάνηκαν το ίδιο σοφοί. Το τραγούδι ήταν το «The 59th Street Bridge Song (Feelin’ Groovy)«, το οποίο απέρριψαν κακώς, αφού το ερμήνευσαν οι Harper’s Bizzare και έγινε το πρώτο τραγούδι τους που ανέβασαν στο αμερικανικό chart τον Φεβρουάριο του 1967, φτάνοντας στο Νο.13. Και το δεύτερο single από το πρώτο album τους, το «Turn Down Day» έφτασε στο Νο.16 του chart, ένα κομμάτι με έντονη μπητλική επιρροή αφού περιλάμβανε σιτάρ από τον Tom Dawes.

The Cyrkle Members

Cyrkle - Neon

The Cyrkle «Neon» (1967, Columbia)

Το πρώτο τραγούδι τους που κυκλοφόρησαν σε single από το δεύτερο δίσκο τους «Neon» (1967) με καινούργιο κιμπορντίστα τον  Mike Losecamp αφού ο Earl Pickens είχε αποχωρήσει, ήταν το «Please Don’t Ever Leave Me» έφτασε μόλις μέχρι το Νο.59. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησαν ένα ακόμα τραγούδι του Paul Simon σε single, το «I Wish You Could Be Here«, φάνηκε όμως ότι η επιτυχία τους άρχισε να φθίνει, αφού έφτασε μόλις μέχρι το Νο.70 στο αμερικανικό chart. Στη δεύτερη πλευρά όμως, υπήρχε το «Visit (She Loved Me«) ένα διαμαντάκι αρμονίας, γραμμένο από τον Bodie Chandler των Barry & The Tamerlanes και τον Edward McKendry που πραγματεύεται τον άδολο, καθαρό έρωτα και τη μνήμη του. Ο ήρωας του τραγουδιού μπερδεύει την πραγματικότητα με το όνειρό του και δεν είναι σίγουρος αν πράγματι η κοπέλα τον επισκέφθηκε ή απλά τη θυμάται από παλιά.

Cyrkle - Visit

The Cyrkle «I Wish You Could Be There» / «The Visit (She Loved Me)» (1967, Columbia)

To «Visit (She Loved Me)» των Cyrkle:

Ήταν εδώ μαζί μου σήμερα
Περπατούσαμε απαλά κρατώντας τα χέρια μας
Και νόμισα ότι την άκουσα να λέει
Ότι με αγαπούσε

Καθώς περπατούσαμε ένιωσα τα μάτια της
Να κοιτούν βαθιά μέσα στα δικά μου
Και νομίζω την άκουσα να αναστενάζει
Ότι με αγαπούσε

Και στο δρόμο μοιραστήκαμε μια – δύο σκέψεις μας
Έμοιαζε σαν να την γνωρίζω καλά
Μετά έσκυψε πάνω μου και καθώς φιλιόμασταν
Κατάλαβα ότι η καρδιά μου λύγισε

Ήταν εδώ

Τώρα είμαι χαμένος κι αναρωτιέμαι
Σαν να ξύπνησα ξαφνικά
Ήταν αλήθεια ή όνειρο;
Ήταν εδώ;

Ήταν πραγματικά εδώ σήμερα;
Ή απλά αναπολούσα
Τις μέρες που την άκουγα να λέει
Ότι με αγαπούσε

Ήταν πραγματικά εδώ σήμερα;
Με αγαπούσε
Με αγαπούσε

Poster Visit Single

Διαφημιστική καταχώριση για το single «I Wish You Could Be Here» / «The Visit (She Loved Me)»

H διασκευή τους στο «Turn Of The Century» των Bee Gees έφτασε σε ένα απογοητευτικό Νο.112, ενώ τα δύο επόμενά τους τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 1968 (που κυκλοφόρησαν από την εταιρία τους ενόσω είχαν ήδη διαλυθεί τον Ιανουράριο του 1968) δεν μπήκαν καν στο chart. «Διαλυθήκαμε επειδή το συγκρότημα σταμάτησε να σημειώνει επιτυχίες για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι δεν ήμασταν συναρπαστικές προσωπικότητες. Παρότι τα πηγαίναμε καλά στο κολλέγιο, δεν προσελκύαμε πολλούς ανθρώπους στις συναυλίες μας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν κάναμε σοφές επιλογές τραγουδιών και δεν είχαμε οργανωμένη προώθηση.» Ίσως η ιδέα της διάλυσής τους να έγινε πιο πιθανή μετά τα νέα του θανάτου του Brian Epstein στις 27 Αυγούστου 1967. Μία ακόμη κυκλοφορία το 1970 διατήρησε το όνομα των Cyrkle ζωντανό, το soundtrack της κατασκοπικής ταινίας «The Minx» (που κρίθηκε αυστηρά ακατάλληλη και προβλήθηκε σε πολύ περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών) που υπήρχε στο συρτάρι από το 1968 χωρίς να κυκλοφορήσει, στην οποία ταινία εμφανίζονται και οι ίδιοι οι Cyrkle παίζοντας επί σκηνής με κοστούμια αλά Sgt. Peppers το «Murray The Why«.

Μετά τη διάλυσή τους, οι Don Dannemann και Tom Dawes έγιναν πετυχημένοι διαφημιστές γράφοντας μουσική και jingles για την Continental Airlines, την Swanson Foods μέχρι την Alka Seltzer, αφού είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε single το 1966 ένα διαφημιστικό που είχαν κάνει για τους αντιπρόσωπους της Chevrolet, με τίτλο «Camaro«. Ο Marty Fried πήγε στη Νομική του Wayne State από όπου αποφοίτησε το 1972 κι έγινε πολύ πετυχημένος δικηγόρος στο Detroit και ο Earl Pickens έγινε χειρουργός στο Gainsville της Florida. Το 1986 οι Cyrkle επανασχηματίστηκαν για μια συναυλία στο κολλέγιο Lafayette από όπου ξεκίνησαν στο πλαίσιο του Hands Across America, στην εικοστή επέτειο της επιτυχίας τους «Red Rubber Ball«. To 1997 η Sundazed κυκλοφόρησε μια συλλογή τους με τίτλο «Red Rubber Ball: A Collection«. Ο Don Danneman με τη σύζυγό του Eileen κυκλοφόρησαν ένα single το 1981 μετά τη δολοφονία του John Lennon, το “Mother and Lover” / «I Did It for You«, ως φόρο τιμής, στον σπουδαίο Beatle.

The Dust: Grain One: Richenel «L’ Esclave Endormi»

The Dust: Grain Two: David Sylvian «I Surrender»

 The Dust: Grain Three: Supertramp «Hide In Your Shell»

The Dust: Grain Four: Crosby, Stills, Nas & Young «Helpless»

The Dust Grain Six: Tame Impala «New Person, Same Old Mistakes»

The Dust Grain Seven: Fad Gadget «Saturday Night Special»

Advertisement

11 Σχόλια προς “Η Επίσκεψη”

 1. […] Η Επίσκεψη […]

 2. […] Η Επίσκεψη […]

 3. […] Η Επίσκεψη […]

 4. […] Η Επίσκεψη […]

 5. […] The Dust Grain Eight: The Cyrkle «The Visit (She Loved Me)» […]

 6. […] The Dust Grain Eight: The Cyrkle «The Visit (She Loved Me)» […]

 7. […] The Dust Grain Eight: The Cyrkle «The Visit (She Loved Me)» […]

 8. […] The Dust Grain Eight: The Cyrkle «The Visit (She Loved Me)» […]

 9. […] The Dust Grain Eight: The Cyrkle «The Visit (She Loved Me)» […]

 10. […] The Dust Grain Eight: The Cyrkle «The Visit (She Loved Me)» […]

 11. […] The Dust Grain Seven: The Cyrkle «The Visit (She Loved Me)» […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: