All Gone

All Forgotten, All Blurred, All… Present

  • Tweetin’ All Gone Away

  • Advertisements

20+1 Suburban Tales

Posted by gone4sure στο 30 Ιουλίου 2010

Με αφορμή το απογοητευτικό album των Arcade Fire έφτιαξα μια συλλογή με είκοσι συν ένα oυσιαστικά, «προαστιακής» θεματολογίας, τραγούδια από τα τελευταία σαράντα χρόνια. Μπορείτε να το ακούσετε κατά αντιπαράσταση με το «Suburbs» των Arcade Fire ή απλά ως μια καλή ευκαιρία για μια απολαυστική βουτιά στο παρελθόν. Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα προάστια – είμαι φανατικός και, τώρα που το σκέφτομαι, αμετακίνητος κάτοικός τους. Μετά βεβαιότητας θέλω να πω, ότι στα προάστια υπάρχει μια ψυχή όχι μόνο προσωπική (βιωματική δική μου) αλλά γενικά, μια ψυχή που γράφει αθόρυβη ιστορία, με συγκινήσεις που το downtown δεν μπορεί να παράγει επειδή είναι απασχολημένο με το εικοσιτετράωρο hangover του.

Τα προάστια εμπνέουν και με διαφορετικούς τρόπους από αυτόν της γλυκερής μιζέριας και της γκρινιάρικης νοσταλγίας όπως θα διαπιστώσετε στο «20+1 Suburban Tales«. Η σειρά είναι χρονολογική.

 01.

Act: Billy Joel
Song: The Great Suburban Showdown
From:
Streetlife Serenade LP
Written: Billy Joel
Produced: Michael Stewart
Label: Columbia
Year: 1974
Genre: American Rock

Στο τρίτο album του, ο Billy Joel έπαιζε ήδη με την νεοϋορκέζικη σιγουριά του βετεράνου, μαζεύοντας πλατίνες από το Billboard. Το «Great Suburban Showdown» θα μπορούσε να είναι γραμμένο από τον Elton John, ένα γλυκό, τρυφερό τραγούδι που αποπνέει ένα αίσθημα υγιούς mainstream που δεν έχει ανάγκη να αναγνωρίσει ξεχωριστές φυλές στο ακροατήριό του.

02.

Act: Japan
Song: Suburban Love
From:
Adolescent Sex LP
Written: David Sylvian
Produced: Ray Singer
Label: Ariola Hansa
Year: 1978
Genre: New Wave

Ο David Sylvian στο ντεμπούτο των Japan δεν είχε ξεπεράσει ακόμα το φάντασμα του Bowie -η εμμονή με τον Ferry ακολούθησε κατόπιν…- και γέμιζε το ντεμπούτο τους με απολαυστικά καλούδια μιας καλοδουλεμένης glam – art – punk αισθητικής. Το συγκεκριμένο διαθέτει ένα «αστικό» (χμ…) funky groove που μου φέρνει στο νου το «Fame» του Bowie αλλά η πρόκληση στη φωνή του Sylvian παραπέμπει κατευθείαν στους glammers όπως ο Marc Bolan και οι κιθάρες του Rob Dean και του Mick Carn στους πρώιμους muzos της τεχνοκρατίας των 80’s.

03.

Act: Siouxsie & The Banshees
Song: Suburban Relapse
From:
The Scream LP
Written: John McKay, Siouxsie Sioux
Produced: Steve Lilywhite
Label: Polydor
Year: 1978
Genre: Punk

Τεταμένο και έξαλλο, με τις αρχετυπικές goth προδιαγραφές και με μια ερμηνεία της Siouxsie στα όρια της νεύρωσης, το «Suburban Relapse» ακούγεται σήμερα, μέσα από το πιο ατμοσφαιρικό ντεμπούτο του αγγλικού punk, ως μια δίνη στην οποία όλο και περισσότερο φαίνεται να έχουμε ανάγκη να ξαναμπούμε. Η Siouxsie τραγουδάει την «Προαστιακή Υποτροπή» της με έναν τρόπο που σε κάθε συλλαβή επικοινωνεί ότι «δεν πάει άλλο».

04.

Act: Skids
Song: Sweet Suburbia
From:
Sweet Suburbia / Open Sound 7″
Written: Richard Jobson, Stuart Adamson
Produced: David Batcelor
Label: Virgin
Year: 1978
Genre: New Wave

Δυνατό, αγορίστικο, σκοτσέζικο rock με ιαχές, περηφάνεια, μπόλικη αφέλεια αλλά και πυγμή. Οι Skids λίγο μετά τα ξεκινήματά τους και λίγο πριν διαχυθούν σε ονόματα όπως οι Big Country, οι Silk και οι Armoury Show, τραγουδούν παρορμητικά και ιστορικά για το δικό τους, «γλυκό» προάστιο Dunfermline… Λακωνικοί και στοιχισμένοι στην πειθαρχία του punk.

05.

Act: Members
Song: The Sound Of The Suburbs
From:
The Sound Of The Suburbs / Handling The Big Jets 7″
Written: Nicky Tesco, Jean Marie Carroll
Produced: Steve Lilywhite
Label: Virgin
Year: 1979
Genre: Punk

Αρκούντως αγχωτικό και με ακόρντα που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν για να γίνουν εμβληματικά μιας πολύ συγκεκριμένης βρετανικής εποχής, το «Sound Of The Suburbs» ακούγεται σήμερα σαν ένα καλό stormer για πάρτι, με τη σκαμένη φωνή του Nicky Tesco να υποδηλώνει το βράχνιασμα της κατάχρησης του τσιγάρου και του αλκοόλ. Αν έτσι ακουγόταν ο ήχος των προαστίων, δεν υπήρχε σπουδαίος λόγος να κατέβει κανείς downtown…

06.

Act: Nits
Song: Out Of Suburbia
From:
Tent LP
Written: Michiel Peters
Produced: Aad Link, Nits
Label: CBS Grammofoonplaten BV
Year: 1979
Genre: New Wave

Στα ξεκινήματά τους, οι ολλανδοί που αργότερα θα γίνονταν must σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με το -συμπαθές πλην ανεξήγητο hit- «In The Dutch Mountains», έπαιζαν ένα νευρικό αλλά πολιτισμένο κράμα από νεοκυματικές αναφορές και εναλλακτική pop, με τον Alex Roelofs ως βασικό τραγουδιστή. Θυμίζουν πολύ τους Squeeze και την ελιτίστικη άποψή τους για το «νέο κύμα».

07.

Act: Martha & The Muffins
Song: Suburban Dream
From:
Trance Dance LP
Written: Mark Gane 
Produced: Mike Howlett
Label: Dindisc
Year: 1980
Genre: New Wave

Η Martha Ladly, ο Mark Gane και οι Muffins τους από τον Καναδά είχαν ήδη στο ενεργητικό τους ένα θριαμβικό ντεμπούτο με το «Metro Music» όταν το 1980 στο δεύτερο album τους, χρησιμοποίησαν ως βασικό single το «Suburban Dream». Ανήσυχος, νευρικός αλλά «θετικός» ήχος αυτός των Muffins, με εξαιρετικό σαξόφωνο (μόνο αυτοί και οι X-Ray Spex το τιμούσαν από τους νεοκυματικούς εκείνες τις μέρες).

08.

Act: Μagazine
Song: Suburban Rhonda
From:
Magic, Murder And The Weather LP
Written: Howard Devoto, Dave Formula
Produced: Martin Hannett
Label: Virgin
Year: 1981
Genre: New Wave

To κύκνειο άσμα των Magazine, το πολύ λαμπερό «Magic, Murder And The Weather» διέθετε εκείνη την υπεράνω αίσθηση μουσικών σχολής «καλών τεχνών» και εισήγαγε στη νέα εποχή τα μέλη του group – όλοι τους ακολούθησαν πιο arty κατευθύνσεις. Ο Devoto τραγουδάει μπλαζέ και στιλάτα με μια αίσθηση καταλυτική, σαν να επικοινωνεί ότι το πνεύμα του punk που ένωσε τους Magazine είναι πλέον απών.

09.

Act: Hanoi Rocks
Song: Sweet Home Suburbia

From: Oriental Beat LP
Written: Andy McCoy
Produced: Peter Wolliscroft
Label: Johanna
Year: 1982
Genre: Goth Rock

Οι φινλανδοί glamsters Hanoi Rocks χάραξαν μια πορεία ξεκάθαρη στο ευρωπαϊκό, θεαματικό rock των πρώτων 80’s μέχρι το θάνατο του drummer τους Razzie από αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1985, γεγονός που τους διέλυσε. Παρότι επανενώθηκαν στα πρώτα 00’s, δεν κατάφεραν να ξαναέχουν αυτή την γκροτέσκα ατμόσφαιρα που διέθεταν οι πρώτες δουλειές τους, με εικόνα δανεική από New York Dolls και με ήχο, ακραία στιλιστικό που εκμεταλλευόταν την πρώτη μουσική τηλεόραση της εποχής, συν τη φωνή του Michael Monroe που έμοιαζε με παραμάζωμα όλων των gender benders.

10.

Act: Pet Shop Boys
Song: Suburbia (The Full Horror)
From:
Please LP
Written: Neil Tennant, Chris Lowe
Produced: Julian Mendelhson
Label: Parlophone
Year: 1986
Genre: Electro Pop

Ο Neil Tennant αφηγείται στιγμιότυπα από την προαστιακή ατμόσφαιρα από τη θέση του αστού που παρακολουθεί τις «τρυφερές» ή «σκληρές» μικροαστικές ακηνές μιας καθημερινότητας, που δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι. Το electro italo στιλ του τονίζεται από την τεχνολογική επέμβαση του Julian Mendelhson, για να φτιάξουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά singles των 80’s.

11.

Act: Στέρεο Νόβα
Song: Προάστια

From: Στέρεο Νόβα LP
Written: Κωνσταντίνος Β., Μιχάλης Δ.
Produced: Στέρεο Νόβα
Label: Wipe Out
Year: 1992
Genre: Electro Pop

Εμβληματικό πρωτόλειο ελληνικό δείγμα μοντέρνας electronica που δοξάζει το Περιστέρι, τη λεωφόρο Καβάλας και την αγωνία για το «πιο καλό σημάδι» επειδή είναι «Σάββατο βράδυ» μέχρι την «Κυριακή πρωί». Ground beat για τις «σχέσεις που συμπίπτουν επειδή είναι Σάββατο βράδυ». Μέσα από το diy και την θλίψη των δυτικών προαστίων υπάρχει μια όμορφη ελπίδα που και ποτέ να μην πραγματωθεί έχει από μόνη της, μια συγκλονιστική αξία.

12.

Act: Pulp
Song: Styloroc (Nites Of Suburbia)
From:
 Intro LP
Written: Jarvis Cocker
Produced: Ed Buller
Label: Island
Year: 1993
Genre: Alt.Pop

Ο Jarvis, μια ανάσα πριν την ηρωική έξοδό του στο mainstream, συγκεντρώνει τα τρία singles που ηχογράφησαν οι Pulp στην Gift του Sheffield σε ένα απολαυστικό σύνολο. Το κομμάτι αυτό είναι μια θαυμάσια πρόζα για τις «Νύχτες στα Προάστια», ένα εναλλακτικό boogie για τη γενιά της brit pop νιρβάνας, καμαρωτό, sexy και σύμφωνα με το δικό μου συνειρμό, νυχτερινό, βαθιά.

13.

Act: Terry Hall
Song: Suburban Cemetary

From: Forever J EP
Written: Graig Cannon, Terry Hall
Produced: Terry Hall
Label: Anxious
Year: 1994
Genre: Alt.Pop

Στο ντεμπούτο album του, ο Terry Hall συνδύαζε τον ρομαντισμό της εστετίστικης pop άποψης των Colourfield με την καμπανιστή κιθαριστική indie pop και επιφύλασσε να ενισχύσει την κυκλοφορία του single «Forever J» με αυτό το «ορθόδοξο» χαρακτηριστικό 90’s pop κομμάτι. Αργότερα συμπεριλήφθηκε ως bonus στην ενισχυμένη deluxe έκδοση του album «Home».

14.

Act: Ben Folds featuring DJ Swamp
Song: Rockin’ The Suburbs

From: Rockin’ The Suburbs LP
Written: Ben Folds
Produced: Ben Folds, Ben Grosse
Label: Epic
Year: 2001
Genre: College Rock

Ευοίωνος και ευρηματικός, στο τέταρτο ουσιαστικά album του (πρώτο solo χωρίς τους Five) ενστερνίζεται το στιλ του αμερικανικού, κολλεγειακού, έξυπνου και εξωστρεφούς pop rock τραγουδιού, κάπου μεταξύ Rentals και Weezer. Πνευματώδης και ιδιαίτερος, βάζει στο ομώνυμο κομμάτι του album του, τον DJ Swamp να δώσει μια πιο groovy hip hop ενότητα μέσα στη διάρκεια της σύνθεσης, παρότι αυτό που στην ουσία δεσπόζει είναι η μεταλλική κιθάρα του Richard Fortus των Love Spit Love. «Θα ταρακουνήσω τα προάστια πιο δυνατά απότι ο Michael Jackson» λέει…

15.

Act: Kottonmouth Kings
Song: Welcome To The Suburbs

From: Hidden Stash II: The Kream Of The Krop LP
Written: Brad Xavier, Dustin Miller, Mike Kumagai, Timothy McNutt
Produced: Daddy X, Kumagai
Label: Cortex
Year: 2001
Genre: Hip Hop

Οι καλιφορνέζοι rap metallers Kottonmouth Kings ακούγονται σαν να «ακονίζουν τα νύχια τους», καλώντας τον ακροατή στα προάστια… Στην παράδοση των Public Enemy, των Rage Against The Machine και των Linkin Park, φτιάχνουν στιβαρό καλιφορνέζικο μεταλικό rappin’ με τις σειρήνες των jeeps τους να αλυχτάνε ασταμάτητα.

16.

Act: Sparks
Song: Suburban Homeboy
From:
 Lil’ Beethoven LP
Written: Ron Mael, Russell Mael
Produced: Ron Mael, Russell Mael
Label: Lil’ Beethoven
Year: 2002
Genre: Chamber Pop

Από το concept album τους, με τις μεγάλες νεοκλασικού τύπου ενορχηστρώσεις και τις διφωνικές αρμονίες τους, οι Sparks φτιάχνουν ένα σαρδόνειο εκκεντρικό album από όπου αντλείται το «Suburban Homeboy». Το εκκλησιαστικό όργανο και τα φωνητικά «ίσα» τους αργότερα θα γίνονταν κοινός τόπος από όλη την νεο-παγανιστική indie κοινότητα – από Yeasayer μέχρι Empire Of The Sun.

17.

Act: Tori Amos
Song: Barons Of Suburbia

From: The Beekeeper LP
Written: Tori Amos
Produced: Tori Amos
Label: Epic
Year: 2005
Genre: Alt.Pop

Από τα πιο έντεχνα και λυρικά albums της αλλά όχι από τα πιο δυνατά, το «Beekeeper» είναι το πιο επαρχιακό ή μάλλον μη-αστικό album της Tori. Η φθίνουσα καλλιτεχνική πορεία της δεν είναι τόσο… «φθίνουσα» ακόμα ώστε να κυκλοφορεί δίσκους παντελώς αδιάφορους. Το «Barons Of Suburbia» είναι μια απλή μελωδία της με πολύ εξεζητημένα νοήματα (τίποτα καινούριο…)

18.

Act: Camera Obscura
Song: Horizons Of Suburbia

From: Horizons Of Suburbia LP
Written: Peter Oldroyd, Nigel James
Produced: Camera Obscura
Label: Anna Logue
Year: 2005
Genre: Electro Pop

Ένα βήμα πριν περάσουν για electro κλώνοι των Depeche Mode και του Fad Gadget, οι Camera Obscura σώζονται από τις αυθεντικές μελωδίες τους που αναδύονται κάτω από τις σκελετικές, minimal ενορχηστρώσεις τους. Ηχογραφήθηκε το 1983 αλλά μόλις το 2005 είδε το φως. Ο Nigel James τραγουδάει με την άτεχνη αλλά συγκινητικά αφοσιωμένη φωνή του «πιστού» electrohead.

19.

Act: Green Day
Song: Jesus Of Suburbia
From: American Idiot LP
Written: Billie Joe Armstrong
Produced: Rob Cavallo, Green Day
Label: Reprise
Year: 2005
Genre: Punk

Punk σουίτα σε τέσσερα μέρη, με πολυδάιδαλες περιπέτειες ενός κεντρικού πρωταγωνιστή – του Ιησού των Προαστίων;  Κι όμως, λειτουργεί. Στον καλύτερο δίσκο τους μετά το «Dookie», οι Green Day απλώνονται φιλόδοξα στον ήχο τους και πέρα από τα τραγανά ακόρντα και την εκτόνωση στη φωνή του Billie Joe, φροντίζουν τα τραγούδια τους με συγκινητική τρυφερότητα.

20.

Act: Kelly Osbourne
Song: Suburbia

From: Sleeping In The Nothing LP
Written: Kelly Osbourne, Linda Perry
Produced: Linda Perry
Label: Sanctuary
Year: 2005
Genre: Electro Pop

Στο τρίτο album της, η κόρη του Ozzy, κάνει τη διαφορά και φτιάχνει όμορφο, προχωρημένο electro με έμφαση στα catch ρεφρέν και στην state of the art παραγωγή που παραπέμπει στους αρχετυπικούς ήρωες των synths. Εξαιρετική η άποψή της για τη Suburbia – ένα τραγούδι για το οποίο θα σκότωναν οι Ladytron αυτού του κόσμου.

21.

Act: Hard Fi
Song: Suburban Knights

From: Once Upon A Time In The West LP
Written: Richard Archer
Produced: Paul P-Dub Walton
Label: Necessary
Year: 2005
Genre: Indie Pop

Στο δύσκολο δεύτερο album τους, οι Hard Fi τα κατάφεραν μια χαρά αν και οριακά. Το «Suburban Knights» έχει αυτή την ωραία «καγκουριά» του γηπέδου και του «κύματος χεριών» που ανεβάζει την αδρεναλίνη, μόνο για όσο διαρκεί συνολικά η σύνθεση. Φαντάζομαι, οι Hard Fi συνειδητά δεν θέλουν να αφήνουν συναισθηματικά κατάλοιπα με τα τραγούδια τους, φροντίζουν να τα καίνε σύντομα…

Enjoy!

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “20+1 Suburban Tales”

  1. Velveteen said

    Πολύ ωραίο post. Συμφωνώ απόλυτα για pulp/siouxsie/στέρεο νόβα.
    Με φιλικούς χαιρετισμούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: