All Gone

All Forgotten, All Blurred, All… Present

Ζεύγη

Posted by gone4sure στο 23 Ιουλίου 2010

Το mp3 player το καλοκαίρι είναι μια πολύ ευαίσθητη ιστορία. Χρειάζεται να αντισταθεί σε κείνες τις σειρήνες που θέλουν να το πείσουν να γεμίσει με ένα σωρό μπουρδολογικά, τάχα μου «καλοκαιρινά» κομμάτια (αυτά του τύπου «ευχάριστα και δροσερά για να συνοδεύουν ανέμελα τις βουτιές σας«)  – αυτά δηλαδή που προτείνουν κατά κόρον τα περιοδικά που «ξεφυλλίζονται» αλλά δε διαβάζονται.

Έσκαψα λίγο επισταμένα στις αναμνήσεις μου και αποφάσισα το soundtrack του φετινού καλοκαιριού να είναι σε concept «ζευγαρωτό». Ανέσυρα τραγούδια που μου «απευθύνονται» όταν τα ακούω και μου λένε κάτι παραπάνω στις φωτεινές ώρες της μέρας.  Σας τα παραθέτω σε ζεύγη, προτείνοντας ένα καλοκαιρινό υπόβαθρο που κάποιοι θα ονόμαζαν ελαφρά τη καρδία, free style. Όλα ακούγονται ανά δύο – υπάρχει ένα πρωτότυπο, αυθεντικό -αυτό που συνήθως είναι και προσωπικό αγαπημένο μου- και ένα αντίστοιχο πιο καινούριο, όχι απαραίτητα φρέσκο ή τρέχον, το οποίο πατάει στο πρώτο τραγούδι. Τα τραγούδια που παίρνουν αμπάριζα από τα αρχικά αν δεν είναι εξίσου καλά, σίγουρα είναι απολαυστικά. Όχι ως διασκευές αλλά ως καινούρια με ενσωματωμένα samples στα σπλάχνα τους.

Μπορείτε να τα κατεβάσετε όλα σε αυτή τη συλλογή, που ονομάζω «Summer Pairs«.

Act: Lowrell
Song: Mellow Mellow Right On
From: Lowrell LP
Written: Fred Simon, Gus Redmond, Jeffrey Simon, Larry Brownlee
Produced: Eugene Record, Bruce Hawes, Tom Tom 84
Label: AVI
Year: 1979
Genre: Disco Funk

 

Act: Massive Attack
Song: Lately
From: Blue Lines LP
Written: Andrew Vowles, Grant Marshall, Robert Del Naja, Shara Nelson
Produced: Johnny Dollar, Massive Attack
Label: Virgin
Year: 1991
Genre: Trip Hop

Στο ντεμπούτο των Massive υπάρχει αυτό το κρυμμένο would be single, ένα θαυμάσιο, υποβλητικό trip με την Shara Nelson να ξεκινάει το τραγούδι με την ατάκα «Το καλοκαίρι πάντα με ρίχνει»… εξηγώντας στη συνέχεια των στίχων τους συναισθηματικούς λόγους της. Βασισμένο πάνω στο εξαιρετικό disco funk των Lowrell από τα τέλη των 70’s που κυκλοφόρησε στην εστέτ disco εταιρία AVI, το «Lately» στην ουσία είναι ένα τραγούδι που υπάρχει χάρη στην επανάληψη της αρχικής λούπας της εισαγωγής του «Mellow Mellow Right On». Είναι τρομερά ενδιαφέρον το πώς ένα χαρούμενο, ηδονικό κομμάτι (των Lowrell) γίνεται στα χέρια των Massive ένα μάλλον σκυθρωπό μοτίβο, γκρίζο σαν το λιμάνι του Bristol. Και τα δύο ακούγονται στην αλληλουχία τους ως δύο όψεις ενός νομίσματος.

Act: Carpenters
Song: Hurting Each Other
From: A Song For You
Written: Gary Geld, Peter Udell
Produced: Jack Daugherty
Label: A&M
Year: 1972
Genre: Chamber Pop

 

Act: Locust
Song: No One In The World
From: Morning Light LP
Written: Mark Van Hoen
Produced: Mark Van Hoen
Label: Apollo
Year: 1996
Genre: Drum ‘n’ Bass

 

O Βέλγος Van Hoen στήνει ένα υπερβατικό ρυθμικό υπόβαθρο βασισμένο πάνω στο classic των Carpenters, μυσταγωγικό, απόλυτα κρυμμένο μέσα στη σκόνη της δεκαπενταετίας που έχει κάτσει πάνω του. Η φωνή της Karen Carpenter τραγουδάει μόνο το πρώτο κουπλέ του κομματιού, κρυστάλλινη και ασφαλής μέσα στην αθανασία της ενώ γύρω της ο Van Hoen φροντίζει να κεντήσει καλαίσθητα με τα πλήκτρα και τα πνευστά του ένα διάκοσμο σχεδόν τελετουργικά πιστό στην ατμόσφαιρα του αυθεντικού κομματιού. Παραμένει το αγαπημένο τραγούδι μου από όλον τον κατάλογο των Carpenters. Και μάλλον έχει κλειδώσει σε αυτή τη θέση.

Act: Dusty Springfield
Song: Windmills Of Your Mind
From: Dusty In Memphis LP
Written: Michel Legrand, Alan Bergman, Marilyn Bergman
Produced: Arif Mardin, Jerry Wexler, Tom Dowd
Label: Mercury
Year: 1968
Genre: Pop

 

Act: Alpha
Song: Nyquil
From: Come From Heaven LP
Written: Wendy Stubbs
Produced: Alpha
Label: Melankolik
Year: 1997
Genre: Drum ‘n’ Bass

 

Ένα από τα πιο μελαγχολικά αλλά και ουσιαστικά albums των 90’s – το trip με το hop σε αγαστή σύμπνοια με τη φωνή της Wendy Stubbs να οδηγεί σε μέρη πραγματικά ψυχοβγαλτικά. Το δάνειο από τη ρυθμική βάση του «Windmills Of Your Mind» όπως το ερμήνευσε η Dusty αλλά και από την ιονισμένη ατμόσφαιρα του «The Enchantment Of The Hour» του Ron Moody, οι Alpha περιηγούνται την χώρα του μελωδικού σασπένς. Η Dusty ερμήνευσε μετά τον Noel Harrison, το οσκαρικό τραγούδι του 1968 (για το «Thomas Crown Affair«) έχοντας επιστρατεύσει το πιο παραπονεμένο ύφος της σε ένα ρεσιτάλ που θα μπορούσε να ονομαστεί «μετά το κλάμα».

Act: Edwin Starr
Song: Easin’ In
From: Hell Up In Harlem O.S/T LP
Written: Freddie Perren
Produced: Fonce Mizell, Freddie Perren
Label: Motown
Year: 1974
Genre: Soul Funk

 

Act: Mark Ronson featuring Lily Allen
Song: Oh My God
From: Version LP
Written: Andrew White, Nick Baines, Nick Hodgson, Ricky Wilson, Simon Rix
Produced: Mark Ronson
Label: Sony BMG
Year: 2007
Genre: Acid Soul

 

Ένα κλασικό blaxploitation των 70’s – sexy, υπόγειο και ατμοσφαιρικό- τονισμένο ακόμη περισσότερο από την εξαιρετική φωνή του Edwin Starr γίνεται η μαγιά για τους Kaiser Chiefs πάνω στην 0ποία γράφουν ένα αστικό, «λευκό» soul καλούδι για τη φωνή της Lily Allen υπό την θαυματουργή μπαγκέτα του Mark Ronson. Η Lily Allen τραγουδάει αντιδιαμετρικά αντίθετα από την κατεύθυνση του Starr: ακούγεται μπλαζέ, κυνική και ειρωνική πάνω στην ίδια ρυθμική βάση που φιλοξενεί την τρυφερή, ερωτική αλλά και ορκισμένα «αμερικανική» ερμηνεία του «πίσω δρόμου» του Starr.

Act: Daryl Hall & John Oates
Song: I Can’t Go For That (No Can Do)
From: Private Eyes LP
Written: Daryl Hall, Joan Oates, Sara Allen
Produced: Daryl Hall, Joan Oates
Label: RCA
Year: 1980
Genre: Blue Eyed Soul

 

Act: Simply Red
Song: Sunrise
From: Home LP
Written: Mick Hucknall
Produced: Andy Wright
Label: SimplyRed.com ltd
Year: 2003
Genre: Blue Eyed Soul

 

O πιο uncool και αντιπαθής soulman της τελευταίας εικοσαετίας για πολλούς, ο Mick Hucknall διαθέτει ένα ακαταμάχητο ταλέντο στις μελωδίες – είναι αχτύπητος. Πόσο μάλλον όταν επεξεργάζεται ένα τραγούδι ήδη χρυσωμένο και άφθαρτο μέσα στα χρόνια δύο άλλων σπουδαίων τραγουδοποιών, των Hall & Oates από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το καλύτερο τραγούδι, κατά τη γνώμη μου, του ντουέτου, ένα υπέροχο soul κομμάτι, γίνεται στα χέρια του Hucknall ένα ακόμη πιο τελειοποιημένο, κατεργασμένο στολίδι. Εγγυημένη καλοκαιρινή νιρβάνα από δύο ονόματα που έχουν ένα μοιραίο κοινό άξονα: είναι λευκοί soulmen που θα ήθελαν να έχουν γεννηθεί μαύροι…

Act: S.O.S. Band
Song: No One’s Gonna Love You
From: Just The Way You Like It LP
Written: James Harris, Terry Lewis
Produced: James Harris, Terry Lewis
Label: Tabu
Year: 1984
Genre: Synth Soul

 

Act: Maxwell
Song: Ascension – Don’t Ever Wonder
From: Urban Hang Suite LP
Written: Itaal Shur
Produced: Musze
Label: Columbia
Year: 1996
Genre: Nu Soul

 

O πιο ερωτικός soul τραγουδιστής της τελευταίας εικοσαετίας, ο Maxwell «πατάει» πάνω στο χορταστικό classic των S.O.S. Band, από τότε που η rhythm section των Jam & Lewis έκανε θαύματα και δημιουργεί έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στον ηδονικό ήχο της synth soul. Ο Maxwell ερμηνεύει σε ανοιχτή επικοινωνία με το «θεϊκό» ένα τραγούδι που διαπερνά και ξεπερνά την απλή ερωτική μελωδία. Μετά από την ερμηνεία του Maxwell, αν ακούσει κανείς τη φωνή της Mary Davis στο αυθεντικό, νιώθει ότι η ερμηνεία της ακούγεται σαν default του συστήματος. Δοκιμάστε να βάλετε τη συγκεκριμένη δίδυμη αλληλουχία στο repeat και αφήστε την στα αυτιά σας μέχρι τη δύση. Κάπως αλλιώς θα είναι μετά, τα πάντα.

Act: Mildred Bailey
Song: Rockin’ Chair
From: The Incomparable LP
Written: Hoagy Carmichael
Produced: Teddy Wilson
Label: V Disc
Year: 1937
Genre: Jazz

 

Act: Η Ορχήστρα Του Πέμπτου Γαλαξία
Song: Rockin’ Chair
From: Μέχρι Το Τέλος Του Ορίζοντα LP
Written: Πάνος Δουκουμόπουλος
Produced: Πάνος Δουκουμόπουλος
Label: BMG Greece
Year: 2001
Genre: Electronica

 

Μια εξαιρετική ηχογράφηση της Mildred Bailey από την Washington που έγινε σήμα κατατεθέν της, μέσα από τα βάθη του χρόνου, στην εποχή του μεσοπολέμου γίνεται η ψυχή του στακάτου χορευτικού κομματιού του Δουκουμόπουλου που κοντεύει να κλείσει μια δεκαετία χωρίς να έχει επαρκώς ανακαλυφθεί. Το κομμάτι που έσωσε τον Hoagy Carmichael από την οικονομική καταστροφή χάρη στην πρώτη εκτέλεση που του επιφύλαξε ο Louis Armstrong ακούγεται σήμερα σαν ένα τρυφερός αντίλαλος από μια μυθική «ανεπιστρεπτί» εποχή. Και οι δύο εκτελέσεις έχουν μέσα τους με κάποιο ανορθόδοξο τρόπο το φετινό καλοκαίρι. Η πρώτη με έναν ρετρό, γουργουρητό τρόπο, η δεύτερη με ένα γαλαξιακό discofied όχημα.

 Enjoy!

3 Σχόλια to “Ζεύγη”

 1. schottkey said

  Ωραία όπως τα ταίριαξες.
  Από S.O.S. Band έχω άλλο αγαπημένο, αλλά κι αυτό είναι..
  Δεν ξέρω γιατί, τον Hucknall πάντα τον συμπαθούσα. Λες να’μαι ο μόνος; Μ’αρέσει πολύ όλο το ‘Holding Back the Years’.
  Κι ενώ ο ήχος των Locust μοιάζει κάπως ξεθυμασμένος πια, οι Alpha καλά κρατάνε (για τους λίγους που τους ακούγαμε, τότε)..

  Για το τελευταίο ξέρεις ότι συμφωνούμε απόλυτα 🙂

 2. Nikos said

  I Locust ine apo ena apo ta apolita kalokerina soundtracks…on some faraway beach.
  Tha protina episis to zevgari Vangelis-My Kingdom gia ekines tis avgoustiatikes nihtes pou vrehoun asteria.

  Filia

 3. Vassilis said

  Τεράστιο κομμάτι αυτό του Maxwell, πού ήταν τόσο καιρό! Γενικότερα γ***τη συλλογή, δεν είχα ιδέα ότι το Lately και το Sunrise είχαν samples.

  Στο δίσκο των Alpha θυμάμαι άλλη μια μεγαλειώδη «κλοπή», το «Autumn’s done come» του Lee Hazlewood στο «Sometime Later». Απίστευτο κι αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: