All Gone

All Forgotten, All Blurred, All… Present

Concept: Empire Vol.1 – 60 «Αυτοκρατορικά» τραγούδια

Posted by gone4sure στο 13 Απριλίου 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με αφορμή το «Empire Ants» των Gorillaz που μου αρέσει κάτι παραπάνω από πολύ, τελευταία, σκέφτηκα ότι ένα concept που δεν έχει τιμηθεί ιδιαίτερα στην pop κουλτούρα είναι αυτό που έχει να κάνει με την έννοια «empire«. Μάλλον μουσειακή πλέον, σημασία, και παρωχημένη, η «αυτοκρατορία» στο pop culture όπως και στη μοντέρνα καθημερινότητα, έχει μεταλλαχθεί σε ένα νόημα που σημαίνει συνήθως τις μεγάλες οικονομικές επεκτάσεις και τις κραταιές καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η παλιά έννοιά της έχει εύλογα υποχωρήσει στον σύγχρονο κόσμο (ευτυχώς… μάλλον), εξ ου και δεν είναι πολλά τα τραγούδια που εμπνέονται από αυτήν…

Βρήκα εξήντα essential κομμάτια της ευρύτερης pop κουλτούρας που έχουν να κάνουν με «empire»,  από όλο το μουσικό φάσμα, αποκλείοντας τα ακραία μέταλλα (όχι όμως και το hard rock) και τις ακραίες trance techno υποκουλτούρες όπως το «Sonic Empire» των Members Of Mayday (δεν ακούγεται…), ή το μεταλλικό ιντερλούδιο των Saxon, «Empire Rising«… Φυσικά δεν είναι όλα τα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει ever με το «empire» στα σπλάχνα τους. Είναι όμως νομίζω όλα τα essential. Τα instrumentals δεν αποκλείστηκαν γιατί με κάποιο τρόπο, οι καλλιτέχνες που ονoμάζουν ως «Empire» μια οργανική σύνθεσή τους, έχουν εμπνευστεί από κάτι το οποίο φαίνεται στη μελωδία…

Έχει ενδιαφέρον πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από αυτούς τους καλλιτέχνες την έννοια «empire» και πώς την ενσωματώνει στους στίχους του. Κάτω από την ταυτότητα του κάθε τραγουδιού έχω συμπεριλάβει και από ένα μικρό σχόλιο περί του πώς εννοείται στο κάθε ένα το «empire».

H βαθμολογία κάτω από τα τραγούδια είναι αυστηρά προσωπική και η ιεραρχημένη κατάταξή τους έχει γίνει καθαρά με το κριτήριο τού πόσο μου αρέσει το καθένα. Από το χειρότερο στο καλύτερο…

Με ένα κλικ στους τίτλους των τραγουδιών τα κατεβάζετε, ένα – ένα ή όλα μαζί εδώ: 60 Empire Songs Vol.1. (Νο.60 – Νο.31)

Σε άλλο post τα 30 πρώτα… Φυσικά αν γνωρίζετε κάποιο τραγούδι που έχει την λέξη «Empire» στον τίτλο του (ή «Empires» αλλά όχι «Emperor» ή άλλα παράγωγα), δεν περιέχεται σε αυτή τη λίστα και έχει κατά τη γνώμη σας κάποια αξία, κάνετε ένα κόπο να το προσθέσετε στα comments.

Countdown

No. 60
Artist:
Two Witches
Song: Vampire Empire
From: Bites LP
Written: Jurki Witch, Heidi, Marko Hautamaki
Produced:
Label: Talitha
Year: 1995
Genre: Goth Rock
Imperial Rate: 16,2/100
Empire is: Βρυκολακο-Χώρα.
Οι φινλανδοί φετιχιστές Two Witches, αφιερωμένοι αποκλειστικά στη γοτθική δρακουλική, τραγουδούν εδώ για την χώρα των βρυκολάκων και για την κατάρα που τους δέρνει. Όχι ιδιαίτερα ευχάριστο άκουσμα. Ούτε ιδιαίτερα τρομακτικό. Η φωνή του Jyrki ακούγεται σαν παρωδία.

No. 59
Artist:
Tony MacAlpine
Song: Empire In The Sky
From: Edge Of Insanity LP
Written: Tony MacAlpine
Produced: Tony MacAlpine
Label: Shrapnel
Year: 1986
Genre: Hard Rock
Imperial Rate: 18,6/100
Empire is: Κιθαριστικός αυνανισμός. Ο βιρτουόζος muso στα βήματα του Yngwie Malmsteen αντιμετωπίζει το κιθαριστικό solo ως καθ’αυτό ζητούμενο και φτιάχνει ένα αυτάρεσκο μελοδραματικό έπος πιστό στην κιθαριστική μεταλιζέ 80’s αισθητική. Αν αυτή είναι η αυτοκρατορία του ουρανού, ποτέ μην απογειωθείς.

No.58
Artist: Fish
Song: Sunsets On Empire
From: Sunsets On Empire LP
Written: Fish
Produced: Steven Wilson
Label: Dick Bros
Year: 1995
Genre: Progressive Rock
Imperial Rate: 26,2/100
Empire is: Φόντο στην progressive μανιέρα του πρώην εγκεφάλου των Marillion. Τα ηλιοβασιλέματα στην αυτοκρατορία είναι στο τραγούδι του Fish, ένα ρομαντικό τρόπαιο που χάνεται καθώς διάφοροι αποσχιστικοί λόγοι ρομαντικής φύσης, προφανώς, αναγκάζουν το ζευγάρι να πάρει διαφορετικούς δρόμους. Το «empire» στο κομμάτι του Fish χρησιμοποιείται ελαφρώς μελοδραματικά και παρωχημένα, για να τονιστεί ότι οι παλιές μέρες πέρασαν.

No.57
Artist: The Wallflowers
Song: Empire In My Mind
From: The Red Letter Days LP
Written: Jakob Dylan
Produced: Bill Appleberry
Label: Interscope
Year: 2002
Genre: Corporate Heartland  Rock
Imperial Rate: 34,6/100
Empire is: Όραμα
του Jakob Dylan που αντιπροσωπεύει όλο αυτό που δεν κατάφερε να κατακτήσει με το έτερον ήμισυ λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών του χαρακτήρα του. Η αυτοκρατορία του Dylan περιγράφεται ως ειδυλλιακή, με κοιλάδες και θέα, με όλα τα αγαθά του ντουνιά μέσα της για να τονιστεί το τι απέτυχε να κερδίσει με τον «λίγο» έρωτά του.

Νο.56
Artist: FFWD
Song: Hempire
From: FFWD LP
Written: Alex Patterson, Kris Weston, Robert Fripp, Thomas Fehlmann
Produced: Thomas Fehlmann
Label: Inter-Modo
Year: 1994
Genre: Ambient
Imperial Rate: 35,1/100
Empire is: «Χόρτο». Βαρύτιμη οργανική σύμπραξη progressive διαστάσεων για μια περιβαλλοντικού χαρακτήρα, «φούσκα» – ωδή στο χόρτο. Ο Robert Fripp και η τριπαρισμένη παρέα του Δόκτωρα Alex Patterson σε μια νυσταλέα στιγμή τους λίγο μετά αφού έχουν κάνει πολλές γύρες στο joint που κρατούν.

No.55
Artist: Meco
Song: Empire Strikes Back Medley (Darth Vader / Yoda Theme)
From:
Empire Strikes Back 10″
Written: John Williams
Produced: Meco Monardo
Label: Casablanca
Year: 1980
Genre: Disco
Imperial Rate: 42,8/100
Empire is: Διαγαλαξιακή αυτοκρατορία
στο κατά George Lucas Ευαγγέλιο, δεύτερο μέρος της σειράς «Star Wars». Ο Meco χρησιμοποιεί δύο βασικούς χαρακτήρες της ταινίας και ντισκοποιεί ευοίωνα μεν, αφελώς δε, το score του John Williams.

No.54
Artist: Fleetwood Mac
Song: Empire State
From: Mirage LP
Written: Lindsay Buckingham, Richard Dashut
Produced: Lindsay Buckingham, Ken Caillat, Richard Dashut
Label: Warner Brothers
Year: 1982
Genre: Adult Oriented Pop
Imperial Rate: 43,6/100
Empire is: Νέα Υόρκη
μέσα από τα μάτια του Lindsay Buckingham, ο οποίος προσπαθεί να τη δελεάσει (την πόλη) και να την πείσει να τον αποδεχτεί και να τον αφομειώσει. Θέλει να πετάξει ψηλά, στο έμβλημα του «Mεγάλου Μήλου», το Empire State. Ο Buckingahm και οι συνοδευτικές κυρίες του Stevie Nicks και Christine McVie αντιμετωπίζουν με δέος τα μεγέθη της αυτοκρατορικής μητρόπολης και τονίζουν ότι όλος ο κόσμος κινείται στα πόδια της, όχι με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν στο Los Angeles…

Νο.53
Artist: P.O.D.
Song: Roman Empire
From: When Angels And Serpents Dance LP
Written: Marcos Curial, Noah Wuv Bernardo, Mark Traa Daniels, Paul Sonny Sandoval
Produced: Jay Baumgardner, P.O.D.
Label: INO/Columbia
Year: 2008
Genre: Progressive Rock, Hard Rock Blues
Imperial Rate: 44,5/100
Empire is: Ρωμαϊκή. Οι ανανεωμένοι νεοχριστιανοί nu-metallers σε αυτό το «συμβολικό» instrumental της νέας εποχής τους, προφανώς κάνουν έμμεσο σχόλιο για την παρακμή ή το μέγεθος ή την στιβαρότητα, ή κάποιου μεγάλου μεγέθους, τέλος πάντων, της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η κιθάρα του Marcos ακούγεται σαν Santana με καημούς, αλλά σε σύγχρονο φόντο.

No.52
Artist: Cop Shoot Cop featuring Killjoy
Song: Empires Collapse
From:
 White Noise LP
Written: James Coleman, Philip Puleo
Produced: Jim Thirwell, Martin Bisi
Label: Big Cat
Year: 1991
Genre: Industrial
Imperial Rate: 44,9/100
Empire is: Αντάρα. Το βιομηχανικής αισθητικής ηχητικό installation που στήνουν αυτοί οι περήφανοι αποδομητές ακούγεται σήμερα ξεπερασμένο και μπανάλ – ένα instrumental με την φωνή της Killjoy να ψέλνει πάνω στα χαλάσματα και την ανύσυχη και ύποπτη παρακμή.

No.51
Artist: Roderick Falconer
Song: Empire Man
From: Victory In Rock City LP
Written: Roderick Falconer
Produced: Peter Ivers, Roderick Falconer
Label: United Artists
Year: 1977
Genre: Hard Rock Boogie, Arena Rock
Imperial Rate: 45,8/100
Empire is: Αμερικανικό Όνειρο. Φτωχόπαιδο ξεκινάει να βρει την τύχη του και γίνεται μεγιστάνας. Αυτό νιώθει μια ανάγκη να το τραγουδήσει σε μπανάλ, παλιοροκάδικο ύφος, με macho, σκαμένη φωνή. Και λέει ότι απέκτησε ποτάμια και δρόμους και αεροπλάνα και γενικά ό,τι είναι δυνατό να αποκτηθεί. Αν ήθελε να κάνει συμβολισμό για κάτι πιο σοφιστικέ, μάλλον δεν πέτυχε.

No.50
Artist: Queensryche
Song: Empire
From:
Empire LP
Written: Geoff Tate, Michael Wilton
Produced: Peter Collins
Label: EMI America
Year: 1990
Genre: Hard Rock
Imperial Rate: 46,1/100
Empire is: Εγκληματικότητα. O Chris DeGarmo αφηγείται ζοφερά καθημερινές ιστορίες ανθρώπων στην Αμερική που διολισθαίνουν στο έγκλημα για να επιβιώσουν και να ισορροπήσουν τα άδικα που τους συμβαίνουν. Όλες οι ιστορίες συνθέτουν ένα puzzle που οδηγεί στην θεωρία συνομωσίας ότι εκεί στην Αμερική χτίζουν μια Αυτοκρατορία. Του Σκότους προφανέστατα.

No.49
Artist: Tears For Fears
Song: Empire Building
From: Mothers Talk / Empire Building 7″
Written: Roland Orzabal, Curt Smith
Produced: Chris Hughes
Label: Mercury
Year: 1984
Genre: Electro Pop
Imperial Rate: 46,3/100
Empire is: Τεχνοκρατία. Σε ένα δεύτερο επίπεδο βέβαια, διότι το b-side αυτό των Tears For Fears είναι instrumental και διαθέτει όλη εκείνη την μανία της pop πρωτοπορίας των μέσων των 80’s να υποτάξει τη «μηχανή» και να παράγει ένα γιγάντιο, πληθωρικόμ υποβλητικό ήχο. Μοιάζει πολύ με την αισθητική των Art Of Noise.

Νο.48
Artist: John Foxx & Robin Guthrie
Song: Empire Skyline
From:
 Mirrorball LP
Written: John Foxx, Robin Guthrie
Produced: John Foxx, Robin Guthrie
Label: Metamatic
Year: 2009
Genre: Ambient, Goth Pop
Imperial Rate: 46,9/100
Empire is: Μυσταγωγία.
Δύο βετεράνοι συνεργάζονται υπέρ μιας τελετουργικά μυσταγωγικής μελωδίας με τη ζυγαριά να βαραίνει στο «ακατάληπτο» που ρέπει ο Guthrie (θυμηθείτε το «Treasure» των Cocteau Twins). Σαν καθολικό gospel ή σαν γρηγοριανός ύμνος για τη νέα χιλιετία, το κομμάτι τραγουδιέται με το βλέμμα στον ουράνιο ορίζοντα και με σκέψη καρφωμένη στο θείο.

No.47
Artist: Glassjaw
Song: Mu Empire
From: Worship And Tribute LP
Written: Daryl Palumbo, Justin Beck, Manuel Carrero, Durijah Lang
Produced: Ross Robinson
Label: Warner Brothers
Year: 2002
Genre: Hardcore, Alt. Rock
Imperial Rate: 47,2/100
Empire is: Παραμύθα. Σε δεύτερο επίπεδο, η Αυτοκρατορία των Mu χρησιμοποιείται ως ζοφερή αλληγορία στον κόσμο της «απόδρασης» και της μυθολογίας για να αποτυπωθεί η επίδραση της πρέζας, σε φόντο σκληροπυρηνικό, οριακά emo. Η Αυτοκρατορία των Mu σύμφωνα με τον Augustus De Plongeon ήταν μια ολόκληρη φυλή σε ήπειρο του Ατλαντικού Ωκεανού που χάθηκε δια παντός από προσώπου γης, σε γεωλογικές ανακατατάξεις. Η σημερινή επιστήμη δεν αποδέχεται τη θεωρία της ύπαρξης των Mu. Η σχετική παραφιλολογία σχετικά με τη φυλή τους είναι έντονη και συνεχής μέσα στα χρόνια.

No.46
Artist: As Cities Burn
Song: Empire
From: Come Now, Sleep LP
Written: Cody Ryan Bonette
Produced: Matt Goldman
Label: Tooth & Nail
Year: 2007
Genre: Hardcore, Alt.Rock
Imperial Rate: 47,6/100
Empire is: Αλαζονεία. O Cody τραγουδάει σπαρακτικά όπως ταιριάζει στον υπερδραματικό, σκληροπυρηνικό και τίγκα στιλιζαρισμένο ήχο του δεύτερου album των post metallers από τη Louisiana, για το πόσο λάθος την είχε δει, όταν έχοντας τόση δύναμη και δόξα στα χέρια του, νόμιζε ότι θα εξασγαλίσει και την αγάπη. Φευ!

No.45
Artist: My Life Story
Song: Empire Line
From: Joined Up Talking LP
Written: Jake Shillingford
Produced: Pete Gleadall
Label: IT
Year: 2000
Genre: Brit Pop
Imperial Rate: 48,1/100
Empire is: Διάκοσμος. Ο Shillingford ουσιαστικά χρησιμοποιεί τον τίτλο – ρεφρέν για να υπογραμμίσει την λαμπερή γοητεία μιας τύπισσας, την οποία προφανώς έχει ερωτευτεί, με υπόκρουση φαντασμαγορική chamber brit pop. Πουθενά στο τραγούδι δεν δικαιολογείται νοηματικά ή ετυμολογικά η χρήση του «empire line» – προφανώς οι λόγοι χρήσης της έκφρασης είναι μόνο αισθητικοί.

Νο.44
Artist: These Animal Men
Song: Empire Building
From: (Come On Join) The High Society LP
Written: Alexander Boag, Julian Hewings, Patrick Murray, Steve Hussey
Produced: Dave Eringa
Label: Hi-Rise Recordings
Year: 1994
Genre: Brit Pop
Imperial Rate: 50,6/100
Empire is: Αδρεναλίνη. Καημένο κουαρτέτο από το ρεύμα της brit pop των 90’s πασχίζει να πείσει ότι τα αισθήματά του είναι τόσο ψηλά όσο το Empire Building. Τα καταφέρνει οριακά. Σήμερα ακούγεται τρομερά μπανάλ αλλά και κάπως νοσταλγικά από μια εποχή που το brit rock τάραζε τις κιθάρες του για να επικρατήσουν πάνω στο θόρυβο του grunge.

No.43
Artist: Peter, Bjorn & John
Song: Inland Empire
From: Seaside Rock LP
Written: Peter Moren, Bjorn Yttling, John Eiksson
Produced: Peter Moren, Bjorn Yttling, John Eiksson
Label: Wichita
Year: 2008
Genre: Electronica
Imperial Rate: 52,8/100
Empire is: Καλιφορνέζικη Κομητεία. Σύμφωνα με το wikipedia, είναι περιοχή της California, αλλά και της Georgia και του Βορειδυτικού Ειρηνικού και παρατσούκλι της πολιτείας Illinois. Επίσης είναι και ταινία του David Lynch αμφίβολης ποιότητας. Οι σουηδοί electrockers φτιάχνουν μια άσκηση ύφους, ποιος ξέρει αναφερόμενοι σε τι ακριβώς.

No.42
Artist: Bomb The Bass featuring Sinead O’Connor & Benjamin Zephaniah
Song: Empire
From:
Clear LP
Written: Sinead O’Connor, Benjamin Zephaniah
Produced: Tim Simenon
Label: 4th & Broadway
Year: 1995
Genre: Trip Hop, Dub
Imperial Rate: 54,3/100
Empire is: Aγγλία. Η Sinead γράφει έξαλλη στίχους με διάθεση να κατακεραυνώσει την διάθεση της Αγγλίας για όλη την επεκτατική, κυνική ιστορική πορεία της και ανερυθρίαστα ριμάρει το empire με το vampire. H Αγγλία ως βρυκόλακας ρουφάει το αίμα από τους ανθρώπους της για να χτιστεί αυτοκρατορικά.

No.41
Artist: U.K. Subs
Song: Fall Of The Empire
From: Party In Paris / Fall Of The Empire 7″
Written: Charlie Harper, Kevin Nixon, Nicky Garrat
Produced: Mike Leander
Label: Gem
Year: 1980
Genre: Punk
Imperial Rate: 56,6/100
Empire is: Σύστημα. Με καταστροφολογική διάθεση και μεθυσμένοι σαν Clash που τρεκλίζουν, οι U.K. Subs κατευθείαν από το δεύτερο κύμα του εγγλέζικου punk βλέπουν το σύστημα να καταρρέει και το αντιμετωπίζουν με ανάμικτα συναισθήματα. Βασικά, να φτύσουν θέλουν αλλά κάτι σαν να τους στενοχωρεί κιόλας.

No.40
Artist: Big Black
Song: Kitty Empire
From: Songs About Fucking LP
Written: Steve Albini, Jeff Pezzati, Santiago Durango, Dave Riley
Produced: Steve Albini
Label: Touch & Go
Year: 1987
Genre: Hardcore Punk
Imperial Rate: 59,8/100
Empire is: Γατότοπος. Συμβολικοί και «δυσκοίλιοι» όπως αρμόζει στην πρωτοπορία του αμερικανικού θορύβου, έτσι όπως τον όρισε ο Steve Albini, οι Big Black από το Illinois στον ιστορικό δίσκο τους με τα «γαμωτράγουδα» αναφέρονται σε μια αυλή που όταν χορεύει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια. Θολά και έμμεσα, συμβολίζουν την κοινωνία του δυνατότερου που καταπιέζει τον μικρότερο και την αλλοτριωμένη εξουσία. Μεταλλιζέ και αρνητικός μέχρι το μεδούλι θόρυβος που προοιώνισε τη «βιομηχανική» επανάσταση του αμερικανικού rock ‘n’ roll.

No.39
Artist: The Bad Plus
Song: The Empire Strikes Backwards
From: Suspicious Activity LP
Written: Reid Anderson, Ethan Iverson, David King
Produced: Tchad Blake, The Bad Plus
Label: Columbia
Year: 2005
Genre: Free Jazz
Imperial Rate: 60,1/100
Empire is: Ξεκούδουνη. To jazz τρίο από τη Μιννεάπολη προσπαθεί να κυριολεκτήσει στον τίτλο που επινοεί και συμπεριλαμβάνει στο τέταρτο album της: ένα χαοτικό πηγαιν’ έλα μεταξύ τυμπάνων πιάνου και κιθάρας βασισμένο πάνω σε κάτι που κάποτε μπορεί να ήταν και μοτίβο.

No.38
Artist: Lamya
Song: Empires (Bring Me Men)
From: Learning From Falling LP
Written: Lamya
Produced: Nellee Hooper
Label: J
Year: 1998
Genre: Avant Electro Pop, Downtempo
Imperial Rate: 62,7/100
Empire is: Ανώτερα οράματα. Η αδικοχαμένη soul pop τραγουδίστρια – ποιήτρια από το Ομάν που πέθανε στα τριάντα πέντε της από καρδιακή προσβολή τον Ιανουάριο του 2009, οραματίζεται μια νέα κοινωνία ανθρώπων που δεν θα έχουν κολλήματα με πολέμους και επεκτάσεις, ανθρώπους «με αυτοκρατορίες στο νου τους». Ευοίωνη και καλοπροαίρετη, η καρδιά της προφανώς δεν άντεξε στο ακριβώς αντίθετο από τα όνείρά της, ρεαλιστικό πεδίο ζωής.

No.37
Artist: Killing Joke
Song: Empire Song
From: Revelations LP
Written: Jaz Coleman, Youth, Paul Ferguson, Kevin Geordie Walker, Paul Raven
Produced: Conny Plank
Label: EG
Year: 1982
Genre: New Wave, Post Punk
Imperial Rate: 63,8/100
Empire is: Κοινωνική παρακμή. Με πολύ σοβαρότητα και ζοφερές προθέσεις, οι post punks τότε Youth και Jaz Coleman καταγράφουν την πλήξη και την έλλειψη επιλογών στη διασκέδαση με μια καταγγελία και με ελαφρώς συμβολική και αγέλαστη διάθεση. Στην ενορχήστρωση γίνεται ένας αντίστοιχος συμβολικός πανικός που ο Conny Plank προσπαθεί να οργανώσει στοιχειωδώς, ή να ξεχαρβαλώσει εντελώς.

No.36
Artist: Ike & Tina Turner
Song: Golden Empire
From: Golden Empire LP
Written: Ike Turner
Produced: Ike Turner
Label:
Year: 1985
Genre: Psych Out Funk Soul
Imperial Rate: 64,5/100
Empire is: Ο καλός της. Η Tina τανιέται και ουρλιάζει τα έγκατά της από τα μέσα έξω ότι αυτός είναι η χρυσή αυτοκρατορία  της και το γιορτάζει πάνω σε έναν αρκούντως τελετουργικό ρυθμό. Έξαλλη όπως πάντα.

No.35
Artist: Esoteric featuring 7L
Song: Ego Empire
From: Egoclapper LP
Written: Esoteric
Produced: Esoteric
Label: Fly Casual
Year: 2007
Genre: Breakbeat, Hip Hop
Imperial Rate: 65,3/100
Empire is: Το Εγώ. O Εsoteric με το state of the art hip hop του και με το περίτεχνο cut ‘n’ paste που κάνει δημιουργεί ένα κολάζ που προφανώς μοιάζει με εκείνο που αντιλαμβάνεται ως «αυτοκρατορία του εγώ του».

No.34
Artist: Rhythm & Sound featuring Cornell Campbell
Song: King In My Empire (King Version)
From: King In My Empire / King Version 10″
Written: Mark Ernestu, Moritz Von Oswald
Produced: Mark Ernestu, Moritz Von Oswald
Label: Burial Mix
Year: 2001
Genre: Dub
Imperial Rate: 66,9/100
Empire is: Χα6λέ Σελασιέ (κατά πάσα πιθανότητα). Βαθύ, μυσταγωγικό dub με τον παλαίμαχο toaster Cornell Campbell «μπροστά» να συντονίζεται στο ολλανδικό dub trip. Προφανώς η «βιβλική» εποποιία της Jamaica με την επιστροφή στην Αιθιοπία του Χαϊλέ Σελασιέ, του αρχετυπικού αυτοκράτορα, βρίσκει εδώ μια οραματική dub trance εφαρμογή.

No.33
Artist: Urge Overkill
Song: Empire Builder
From: Americruiser LP
Written: King Roeser, Jack «The Jaguar» Watt, National Kato
Produced: Butch Vig
Label: Touch And Go
Year: 1990
Genre: Grunge Rock
Imperial Rate: 67,0/100
Empire is: Καπιταλισμός. Άγρια συμβολικοί οι Urge Overkill ταυτίζουν τον χτίστη της αυτοκρατορίας με ένα ακόμα συστημικό γρανάζι της αδυσώπητης απόλυτης οικονομικής κυριαρχίας. Προτείνουν στον έρημο χτίστη να «χάσει το δρόμο» και να αλλάξει κατεύθυνση.

No.32
Artist: Sam Roberts
Song: End Of The Empire
From:
 Love At The End Of  The World LP
Written: Sam Roberts
Produced: Sam Roberts
Label: Universal
Year: 2008
Genre: Alt.Pop
Imperial Rate: 67,3/100
Empire is: Ψυχικά Σμπαράλια. Ο συμπαθής καναδός τραγουδοποιός αναφέρεται στην πτώση μιας αυτοκρατορίας, σαν τη ρωμαϊκή για να δηλώσει το έλλειμα ψυχικών αποθεμάτων να αντιμετωπίσει την πραγματική ζωή. Τεταμένος και σε κρίσιμη φάση, τα σκουροφέρνει γενικά.

Νο.31
Artist: Toma
Song: Sins Of A Solar Empire
From: As We Fall Into Static Our Hearts Sing LP
Written: Tom Adams
Produced: Tom Adams
Label: Wise Owl
Year: 2009
Genre: Post Rock
Imperial Rate: 68,1/100
Empire is: Ηλιακό Οικοσύστημα. Εμπνευσμένος από τους Sigur Ros και τους Godspeed You Black Emperor, ο βρετανός μουσικολόγος Toma ακούγεται φιλόδοξος και αρκετά kraut progressive (όπως το «Phaedra» των Tangerine Dream). Εμπνέεται από ηλιακές αυτοκρατορίες που αμαρτάνουν (…) και οι μελωδίες που παράγει έχουν ένα μουδιαστικό αίσθημα, μάλλον λυπημένο και τελεολογικό. Ενδιαφέρον εξπρεσιονιστικό instrumental πείραμα.

(Συνεχίζεται…)

3 Σχόλια to “Concept: Empire Vol.1 – 60 «Αυτοκρατορικά» τραγούδια”

 1. On a reggae tip:

  Matumbi – «Empire Road» (1978). Μια από τις πρώτες βρετανικές reggae μπάντες, δημιούργημα του πολυπράγμονος Dennis Bovell, αναλαμβάνει να γράψει το τραγούδι των τίτλων της ομώνυμης πολυφυλετικής σαπουνόπερας του BBC.

  Lee «Scratch» Perry & Dub Syndicate – «African Head Charge in the Hackney Empire» (1990). Αυτοσχεδιαστικές σουρρεαλιστικές ρίμες του Lee Perry με αναφορές σε συγκεκριμένη περιοχή του Λονδίνου (London Borough of Hackney) πάνω σε ρυθμό χτισμένο από τον Style Scott, σε παραγωγή Adrian Sherwood. Υπάρχει και η dub version με υπερτονισμένα τα ethnic samples, «Empires Falling».

  Εξαιρετικό αφιέρωμα πάλι! Να καταθέσω και μια ένσταση: τα μελίρρυτα vocals του Cornell Campbell δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν toasting.

 2. gone4sure said

  Thanks head charge… Εντυπωσιασμένος δηλώνω!
  Θα ακούσω τα σχετικά από Matumbi και Lee Perry (για να δω που θα τα ιεραρχούσα στη συγκεκριμένη λίστα).

  Κοντοπροσεχώς έρχονται τα 30 πρώτα.

 3. Homo Ludens said

  Καλά, δεν υπάρχει το αφιέρωμα. Είναι επικότερον του επικού για το οποίο ούτως ή άλλως προδιέθετε ο τίτλος του. Θερμή παράκληση, ως πιστός φίλος των Queensryche, μεγαλωμένος με το όνειρο να αποκτήσω κάποτε μια δική μου πολύχρωμη ESP (όταν βέβαια αγόρασα φαντεζί κιθάρα, τελικά πήρα μια Ibanez…), να μην αναφέρονται ως Hard Rock. Παρ’ ότι το «Empire» ήταν όντως ο πιο εμπορικός τους δίσκος, ήταν ακόμη ατόφιο progressive metal.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: