All Gone

All Forgotten, All Blurred, All… Present

Leon Ware Part 2: The Detroit Soul Sensualist – A Tribute

Posted by gone4sure στο 10 Μαρτίου 2010

Eίχαμε μείνει εκεί που ο Keb Mo’ συναντήθηκε με τον Leon στο Los Angeles…
Δηλαδή στο Νο.51 της απόλυτα προσωπικής και αυθαίρετης κατάταξής μου στα 100 τραγούδια που έγραψε ο Leon Ware και τραγούδησαν άλλοι καλλιτέχνες.

Συνεχίζουμε με τα Νο.50 – Νο.1 αφού πρώτα πάρουμε μια γεύση για τη ζωή του.

Leon Bio Bullets

@ Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1940 στο Black Bottom του Detroit.

@ Είναι ο νεότερος από τα έντεκα συνολικά αδέλφια της οικογένειά του, επτά αγόρια και τέσσερα κορίτσια.

“Ήμουν ο πρίγκιπας της οικογένειας. Είχα έξι μεγαλύτερους αδελφούς που με φρόντιζαν στο πώς να παλεύω και με είχαν στο νου τους να είμαι καλά. Οι αδελφές μου με μάθαιναν σχετικά με τις κυρίες.”

@ Ο πατέρας του δούλευε στην Ford και η μητέρα του ήταν αισθητικός και έπαιζε πιάνο στην εκκλησία.

“Δεν μεγάλωσα πολύ με γονείς. Η μητέρα μου έπαιζε πιάνο στην εκκλησία Βαπτιστών. Ο πατέρας μου δούλευε στην παραγωγή της Ford Motor Co. Ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος. Ψηλός 1.90” και πολύ ειρηνικός τύπος. Μιλούσε με χρησμούς. Δεν έλεγε πολλά αλλά καταλάβαινες τι ήθελε να πει με λίγα. Έλεγε “ο κόσμος τα λέει όλα” και εννοούσε ότι αν άκουγες προσεκτικά τι σου λένε θα καταλάβαινες τι θα συμβεί. Ή έλεγε “δε χρειάζεται να εμπιστεύεσαι κανέναν” που σήμαινε, ό,τι και αν σου έλεγε κάποιος, την επόμενη μέρα θα αποδεικνυόταν αν σου είπε αλήθεια ή ψέμματα.”

@ Ο Leon είχε ένα ατύχημα με τη σφεντόνα σε ηλικία πέντε ετών: αντί να σημαδεύσει μπροστά, χτύπησε το δεξί μάτι του. Του κάλυψαν και το άλλο για να μην πάθει ζημιά. Για δύο χρόνια έμεινε τυφλός.

@ Φοίτησε στο Σχολείο Fitzpatrick για Τυφλούς, εκεί που φοίτησε και ο Stevie Wonder.

@ Έγραψε το πρώτο τραγούδι του σε ηλικία εννέα ετών, το “Girl Of My Dreams”.

“Το χάρισμα της μουσικής, το είχα, είτε μπορούσα να δω είτε όχι. Δεν μου επιτρεπόταν να παίξω πιάνο στο σπίτι μέχρι τα δώδεκά μου. Η μητέρα μου ήταν βαθιά θρησκευόμενη και πίστευε ότι ο διάβολος είχε προσφέρει το ταλέντο σε μένα. Είχα μια όμορφη μικρή φωνούλα αλλά η μητέρα μου πίστευε ότι ήταν διαβολικό χάρισμα. Η μητέρα μου έπαιζε πιάνο στην εκκλησία όπου πήγαινα κάθε μέρα μεταξύ επτά και δώδεκα χρόνων. Σε αυτή την ηλικία σχημάτισα την αγάπη μου για τη θρησκεία. Είναι ένα μονοπάτι που κάθε άνθρωπος περπατάει όταν καθοδηγείται από την αγάπη, για να φτάσει στους άλλους ανθρώπους. Στα δώδεκά μου σταμάτησε να αρνείται το μουσικό χάρισμά μου. Ο κόσμος της έλεγε πόσο χαρισματικός ήμουνα και την παρότρυνε να με αφήσει να καλλιεργήσω το ταλέντο μου. Και αυτό έκανε.”

@ Στα 50’s άκουγε jazz και blues στη γειτονιά του.

“Ζούσα σε μια γειτονιά στο Detroit που είχε δύο bars, ένα σε κάθε γωνία του τετραγώνου. Το ένα έπαιζε blues και το άλλο jazz. Άρχισα να τραγουδάω στο jazz bar όταν ήμουν δεκατεσσάρων ετών. Στεκόμουν απ’ έξω και τραγουδούσα. Μια μέρα ήρθε κάποιος και μου είπε ότι έχω ωραία φωνή. Μου πρότεινε να τραγουδήσω μέσα, πάνω στη σκηνή. Μου είπε, “θα σε βγάλω στη σκηνή αλλά θα πρέπει να σε κατεβάσω σύντομα. Τραγούδησα ταFoggy Day”, “Moonlight In Vermont” καιDay By Day”.

@ Αργότερα άρχισε να τραγουδάει με γνωστούς jazz καλλιτέχνες.

“Σε ηλικία δεκάξι ετών τραγουδούσα με τον σαξοφωνίστα Yusef Lateef όποτε έπαιζε στο Klein Bar του Detroit. Ο Yusef ήταν σαν θεός για μένα. Ήταν ακέραιος και ψύχραιμος σαν ιερέας. Με άφηνε να τραγουδώ γιατί του άρεσε η φωνή μου. Τραγουδούσα jazz standards – όχι συγκεκριμένα. Τραγουδούσα επίσης με τον Beans Bowles που έπαιζε βαρύτονο σαξόφωνο. Και με τους Joe Henderson, Kirk Lightsey και Roy Brooks.”

@ Ο καλλιτέχνης που τον ενέπνευσε στο να τραγουδήσει ήταν ο Nat King Cole.

“Μου άρεσε όμως και ο Errol Garner – ήταν αριστερόχειρας και αυτό με θάμπωνε. Το πρώτο album που αγόρασα ήταν το “Concert By The Sea” του Garner. Λάτρευα επίσης το “Too Young” του Nat King Cole με όλα αυτά τα έγχορδα. Πάντα μου άρεσαν τα έγχορδα και ο ρομαντικός τους ήχος. Άλλοι τραγουδιστές που με επηρρέασαν ήταν ο Frank Sinatra, ο Billy Eckstine και ο James Brown που άλλαξε την soul μουσική.”

@ O Leon ήταν αυτοδίδακτος στο πιάνο.

“Δεν έμαθα πουθενά πιάνο. Είχα το χάρισμα. Είχα τη μεγάλη τύχη να μπορώ να παίζω ό,τι ακούω. Πήγα σε δύο – τρεις δασκάλους αλλά η συμβουλή τους ήταν πάντα ίδια: μην κάνεις μαθήματα!”

@ Άρχισε να τραγουδάει στους Romeos μαζί με τον παιδικό φίλο του Lamont Dozier.

“Εκείνη την εποχή δεν το λέγαμε doo wop. Το λέγαμε απλά “τραγούδι”. Mπήκα στους Romeos όπου τραγουδούσε και ο Lamont. Τραγουδούσαμε σε σοκάκια γιατί είχε καλό αντίλαλο. Μετά τραγουδούσαμε στις γωνίες γιατί συγκεντρώνονταν άνθρωποι τριγύρω.”

@ Στα δεκαεπτά του έφυγε από το group για να αρχίσει να τραγουδάει μόνος του στο 20 Grand Club, όπου τον είδε ο Berry Gordy της Motown κι ενδιαφέρθηκε να του κάνει παραγωγή.

@ Ο Gordy ασχολούνταν με τον Jackie Wilson εκείνη την περίοδο και δεν είχε χρόνο για τον Leon.

@ Ο Leon στράφηκε στην jazz, πήγε στη Νέα Υόρκη όπου του προσφέρθηκε ένα συμβόλαιο με την ABC το οποίο ποτέ όμως δεν απέδωσε δισκογραφικά.

@ Επιστρέφοντας στο Detroit βρήκε τον Lamont Dozier που είχε να δει από τις μέρες των Romeos.

@ Ο Dozier είχε αρχίσει να έχει πλατινένιες επιτυχίες ως συνθέτης μαζί με τον Brian Holland και τον Eddie Holland.

“Οι Romeos διαλύθηκαν το 1957. Δεν ξαναείδα τον Lamont για δύο χρόνια. Τον είδα ξανά το 1960 στο Detroit. Έγραφε τραγούδια για την Motown, που έκανε επιτυχίες με τις Supremes. Ο Lamont, θυμάμαι, οδηγούσε Cadillac. Σκέφτηκα ότι αν είχε αυτός Cadillac θα μπορούσα να έχω κι εγώ.”

@ Ο Lamont έπεισε τον Leon να αρχίσει να συνθέτει.

“Τα τρία χρόνια που είχαν μεσολαβήσει μέχρι να ξαναδώ τον Lamont, τραγουδούσα jazz. Λάτρευα την jazz. Με βοηθούσε να συγκεντρώνομαι. Μέχρι που είδα τον Lamont με την Cadillac. Συνειδητοποίησα ότι γράφοντας και τραγουδώντας jazz δεν θα μου απέφερε όσα ήθελα. Όσοι ακούνε και παίζουν jazz είναι γνήσιοι. Αγαπούν τη μουσική. Την αγαπούν τόσο πολύ που αφιερώνονται στην τέχνη, όχι στην επιχειρηματική πλευρά. Η jazz είχε απόλυτη επίδραση σε πολλούς συνθέτες στην Motown, την Stax, την Brunswick, την Philadelphia International. Όλοι μας, από μένα, ως τους Gamble & Huff και τον Isaac Hayes επηρρεαστήκαμε από την jazz που ακούγαμε στις γειτονιές μας. Η jazz και τα blues ήταν κυρίαραχα στις γειτονιές παντού.”

@ Η πρώτη επιτυχία που έγραψε o Leon ήταν το τοπικής εμβέλειας hit “Warning” της Pat Lewis (βλέπε λήμμα)

@ Ακολούθησαν επιτυχίες για τους Holidays, τις Debonaires και την Rose Batiste σε τοπικές εταιρίες όπως η Groovesville.

@ Συνέχισε να γράφει τραγούδια σε συνεργασίες με τον Ivy Joe Hunter και τον Stephen Bowden, με πρώτη του μεγάλη επιτυχία το “Got To Have You Back” των Isley Brothers.

@ Ακολούθησαν τραγούδια του για τις Martha & The Vandellas και τους Jr. Walker & The All  Stars

@ Συνέχισε να γράφει και να κάνει παραγωγές μέχρι που το 1967 μετακόμισε στο Los Angeles μαζί με τον Mickey Stevenson για να αφοσιωθούν στην εταιρία Venture.

@ Η Venture ως παράρτημα της MGM στέγασε το κύμα των δυσαρεστημένων καλλιτεχνών της Motown, με ονόματα όπως η Kim Weston, ο Johnny Nash, οι Righteous Brothers και ο Al Wilson.

@ Στο Los Angeles, o Leon εμφανιζόταν σε ένα παραλιακό club restaurant όπου τον πρόσεξε ο Bob Hilliard και η γυναίκα του Jacqueline.

@ O Bob Hilliard ως καταξιωμένος συνθέτης επιτυχιών (“Any Day Now” κ.λπ.) και συνεργάτης του Burt Bacharach, έγινε μέντορας του Leon Ware.

@ Ο Bob έπεισε τον Leon να κάνει και τη δική του καριέρα ως performer.

@ Δυστυχώς ο Bob Hilliard πέθανε μερικά χρόνια μετά τη γνωριμία τους χωρίς να προλάβουν να συνεργαστούν αρκετά μαζί.

@ Ωστόσο ο Leon συνεργάστηκε με τη σύζυγό του, Jacqueline, γράφοντας τραγούδια όπως το “Rolling Down A Mountainside” που ερμήνευσε ο Isaac Hayes (βλέπε λήμμα) στο φεστιβάλ και στο soundtrack “Wattstax” και αργότερα έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Main Ingredient.

@ Η συνεργασία του με τους Ike & Tina Turner (βλέπε λήμμα) το 1971 για το album “Nuff Said”, οδήγησε στο να υπογράψει δικό του συμβόλαιο στην United Artists για το προσωπικό ντεμπούτο album του.

Album: Leon Ware
Label: United Artists

Year: 1972
Produced: Leon Ware, Doug Gilmore
Track list: The Spirit Never – Able, Qualified and Ready – Why Be Alone – Mr. Evolution – Nothing’s Sweeter Than My Baby’s Love – What’s Your World – I Know How It Feels – It’s Just A Natural Thing – Tamed To Be Wild

@ Το 1972, ο επικεφαλής του εκδοτικού τμήματος της Motown, Jobete Music, τον σύστησε στον T-Boy Ross, αδερφό της Diana. Μαζί έγραψαν το “I Wanna Be Where You Are” για τον Michael Jackson που διασκευάστηκε κατά κόρον στην συνέχεια.

@ Στα μέσα των 70’s άρχισε να συνεργάζεται με την Pam Sawyer με την οποία έγραψαν πολλές επιτυχίες για τους Miracles και τους Jackson 5.

@ Επιπλέον άρχισε να γράφει ως εσωτερικός συνθέτης της Almo Music, του εκδοτικού τμήματος της A&M του Herb Alpert και του Jerry Moss.

@ Χάρη στο τραγούδι “If I Ever Lose This Heaven” ο Quincy Jones ενδιαφέρθηκε να γνωριστεί καλύτερα με τον Leon.

@ Ο Jones έφτιαχνε εκείνη την εποχή το κλασικό album του “Body Heat” και η γνωριμία τους οδήγησε σε μια συνεργασία στο πλαίσιο αυτού του δίσκου, στον οποίο ο Leon τραγουδούσε επιπλέον σε ντουέτο με την Minnie Riperton.

@ H συνεργασία του με την Minnie Riperton και τον σύζυγό της, Dick Rudolph κατέληξε σε μια από κοινού δουλειά τους, στο album της Minnie “Adventures In Paradise” το 1975.

@ Την ίδια περίοδο τραγούδησε σε πέντε κομμάτια από το score της ταινίας “The Education Of Sonny Carson” που συνέθεσε ο μαέστρος Coleridge Taylor-Perkinson, ο ίδιος που θα αναλάμβανε και την ενορχήστρωση των εγχόρδων του “I Want You” του Marvin Gaye.

@ To 1975 υπέγραψε συμβόλαιο με την Motown, ως καλλιτέχνης, συνθέτης και παραγωγός.

@ Ξεκινώντας να γράψει υλικό για το προσωπικό album του, “Comfort”, η Diana Ross του ζήτησε να γράψει τέσσερα τραγούδια μαζί με τον αδερφό της για να τον βοηθήσει να υπογράψει και αυτός δισκογραφικό συμβόλαιο με την Motown.

@ Όλο το υλικό που είχε γράψει ο Leon με τον T-Boy Ross κατέληξε να γίνει το επόμενο album του Marvin Gaye (βλέπε λήμμα), “I Want You”. Εμπορικός και καλλιτεχνικός θρίμαβος και δίσκος αναφοράς για την κατοπινή soul παραγωγή.

@ Έξι μήνες μετά το “I Want You”, ο Leon κατάφερε να κυκλοφορήσει το δεύτερο προσωπικό album του, “Musical Massage”.

Album: Musical Massage
Label: Motown
Year: 1976
Produced: Leon Ware, Hal Davis
Track list: Learning How to Love You – Instant Love – Body Heat – Share Your Love – Holiday – Phantom Lover – Journey Into You – Musical Massage – Comfort (Come Live With Me, Angel) * – Long Time No See * – With You * – I Wanna Be Where You Are * – French Waltz * – Best of Two Worlds * – Turn Out the Light *

@ Λόγω της απίστευτης επιτυχίας του “I Want You”, το “Musical Massage” έμεινε χωρίς υποστήριξη από την εταιρία και απέτυχε εμπορικά, παρότι μέσα στα χρόνια απέκτησε την αίγλη του cult classic και επανακυκλοφόρησε ενισχυμένο σε deluxe συσκευασία όπως και το “I Want You”.

@ Τo 1977, o Leon έκανε παραγωγή στο album “One To One” της Syreeta.

@ Απογοητευμένος από την εμπορική αποτυχία του “Musical Massage” εγκατέλειψε τη Motown και ανέλαβε την παραγωγή και τη σύνθεση του album “Don’t Cry Out Loud” της Melissa Manchester στην Arista.

@ Συνέχισε να γράφει για αμερικανούς και βρετανούς soul καλλιτέχνες μέχρι το 1979 που κυκλοφόρησε τον τρίτο προσωπικό δίσκο του “Inside Is Love” στην μικρή εταιρία Fabulous σε διανομή T.K. Records.

Album: Inside Is Love
Label: Fabulous
Year: 1979
Produced: Leon Ware, Ron Roker
Track list: What’s Your Name – Inside Your Love – Love Is A Simple Thing – Small Café – Club Sashay – Try It Out – Love Will Run Away – On the Island – Hungry

@ Στα τέλη των 70’s, η Elektra τον προσέγγισε και του πρόσφερε δισκογραφικό συμβόλαιο το οποίο απέδωσε σε δύο προσωπικά albums, το “Rockin’ You Eternally” (1981) και το “Leon Ware” (1972).

Album: Rockin’ You Eternally
Label: Elektra
Year: 1981
Produced: Leon Ware
Tracklist: A Little Boogie (Never Hurt No One) – Baby Don’t Stop Me – Sure Do Want You Now – Our Time – Rockin’ You Eternally – Got to Be Loved – Don’t Stay Away – In Our Garden

 

Album: Leon Ware
Label: Elektra
Year: 1982
Produced: Leon Ware, Marty Paitch
Tracklist: Slippin’ Away – Lost In Love With You – Shelter – Why I Came to California – Deeper Than Love – Can I Touch You There – Words Of Love – Miracles – Somewhere – Where Are They Now

@ Την ίδια εποχή έκανε παραγωγή και στο offshoot σχήμα των Ohio Players, Shadow, ενώ συνεργάστηκε εκετεταμένα με τον βραζιλιάνο Marcos Valle, για μια σειρά τραγουδιών που εμφανίστηκαν σε δύο albums του Valle, το 1981 και το 1983. Το blog του Soul Spectrum έχει κάνει μια πραγματικά θαυμάσια πραγματεία για το συνθετικό φλερτ του Leon Ware και του Marcos Valle.

@ Για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια έγραφε τραγούδια για μια σειρά καλλιτεχνών από τον Booker T και τον Jeffrey Osborne μέχρι τον James Ingram και τον Johnny Mathis.

@ To 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο ανεξάρτητο album του στην εταιρία Sling Shot, με τίτλο “Undercover

Album: Undercover
Label: Slingshot
Year: 1987
Produced: Leon Ware
Tracklist: Undercover – Blue Velvet – Two Lovers – Slow Motion – The Dream – Systematic – Show Me Your Magic – You Still Take My Heart – Body Signs – Velvet Nights.

@ H φήμη του στην Αγγλία τον οδήγησε σε συνεργασίες με την Hinda Hicks, τον Camelle Hinds, τον Omar και την Pauline Henry.

@ To 1995 κυκλοφόρησε το έβδομο album του στην δική του εταιρία Kitchen, με τίτλο “Taste The Love”.

Album: Taste The Love
Label: Kitchen / Expansion
Year: 1995
Produced: Leon Ware
Tracklist: Come Live With Me Angel – Back To Back – Meltdown – Love Parts – Cream Of Love – Telepathy – Musical Massage – Can’t Stop Love – I Got Your Recipe – I Get Weak – Yes – It Was Always You – Where Do I Stand – Taste The Love

@ Η συνεργασία του to 1996 με τον Maxwell στο “Sumthin’ Sumthin’” του 1995 έμεινε κλασική στα 90’s ενώ rappers όπως οι Tupac, Ice Cube, A Tribe Called Quest άρχισαν να φέρνουν στην επιφάνεια τα τραγούδια του, χρησιμοποιώντας τα ως samples.

@ Το 2000 τον προσέγγισε στο Los Angeles, o παλιός φίλος του Keb’ Mo που είχε έρθει στην πόλη από τη Νέα Ορλεάνη και τον έπεισε να γράψουν μαζί. Η συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα το τραγούδι “Door” στο ομότιτλο album του Keb’ Mo.

@ Στις 21 Ιουνίου 2001 παρουσίασε ζωντανά στην Santa Monica με καλεσμένους παλιούς φίλους του μουσικούς, όλο το album “I Want You”.

@ Ο Keb’ Mo τον έπεισε να φτιάξει ένα album μόνο με φωνή και πιάνο.

@ Το 2001 συνεργάστηκε με τον jazz πιανίστα Don Grusin για το album “Candlelight” που περιείχε καινούρια τραγούδια και standards.

Album: Candlelight (with Don Grusin)
Label: Kitchen
Year: 2001
Produced: Leon Ware, Don Grusin
Tracklist: Invitation – Red Top – My Funny Valentine – How Insensitive – Skylark – Round Midnight – Equation – Stella By Starlight – Candlelight – Misty – My Foolish Heart – Let Go – My Ship

@ Το 2002 ακολούθησε το album “Love’s Drippin”

Album: Love’s Drippin’
Label: Kitchen
Year: 2002
Produced: Leon Ware, Wah Wah Watson
Tracklist: All Around The World – Underneath Your Sweetness – Saveur – Breath On Me – Is It Drippin’ On Yourself – I’m Ooin’ You Tonight – Seriously Nasty – Finger Party – Hands On My Heart – Let Go 

@ Το 2003 ακολούθησε το album “Deeper” κάνοντας ένα φόρο τιμής στην αγαπημένη του βραζιλιάνικη μουσική που κυκλοφόρησε αρχικά, μόνο στην Ιαπωνία.

Album: Deeper
Label: P-Vine
Year: 2003
Produced: Leon Ware
Tracklist: Love Sighns – Stop Talkin’ & Fall In Love – Live In Your Love Forever – How Deep Does It Go – I’ve Never Loved So Much – Givin’ It Up – Heartbeat – I Wish You Knew – Shoulda Been You – To Serve You (All My Love)

@ Το 2004 κυκλοφόρησε το “A Kiss In The Sand”, το οποίο ήταν το “Deeper” αλλά για την παγκόσμια αγορά.

@ To 2008 η ιστορική Stax του πρότεινε να ηχογραφήσει μια ανθολογία με τις επιτυχίες του αλλά ανακάλυψε ότι είχε πολύ καινούριο υλικό στα χέρια του. Κατέληξε να κυκλοφορήσει το ολοκαίνουριο album “Moon Ride”.

 

 

Album: Moonride
Label: Stax
Year: 2008
Produced: Leon Ware
Tracklist: Moon Ride – Blue Dress – Hold Tonight – Just Take Your Time – Smoovin’ – Loceans – I Never Loved So Much – To Serve You (All My Love) – Soon – A Whisper Away – From Inside – Urban Nights

@ Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τους ολλανδούς Liquid Spirits (βλέπε λήμμα) με την συμμετοχή του τραγουδιού του “Melodies” στο δεύτερο album τους “Music”.

@ To 2009 κυκλοφόρησε η συλλογή “Leon Ware & Friends” που περιλάμβανε μια επιλογή από τραγούδια του για άλλους καλλιτέχνες.

Album: Leon Ware & Friends
Label: Expansion
Year: 2009
Produced: Various
Tracklist: What’s Your World (Leon Ware) – You Do The Right Things (Al Wilson) – I Don’t Know (Syreeta) – Heart, Mind & Soul (El DeBarge) – No Tricks (Chuck Jackson) – Point Of View (Rockie Robbins) – Everywhere Inside Of Me (Leon Ware) – I Can’t Hold Back (Shadow) – Trust Your Heart (Bobby Womack) – Almost Everything (Melissa Manchester) – I Know It’s You (Donny Hathaway) – Girl, Girl, Girl (Leon Ware) – Can You Feel What I’m Saying (Minnie Riperton) – I Came To Love You (Booker T) – Just Don’t Make It Hurt (Krystol) – You Make Me Wanna Love Again (Vesta Williams) – I Can Dream (Thelma Jones) – Thank You Early Bird (Jerry Butler) – Looking Up To You (Michael Wycoff)

@ Οι συνεργασίες του με τον σουηδό soulman Eric Gadd και τους ολλανδούς Juize δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα.

@ Ο Leon Ware έχει κυκλοφορήσει και ένα παιδικό βιβλίο, το “Adventures Of Safari Blue” το οποίο σύμφωνα με δικά του λόγια “ελπίζει να γίνει σειρά, με ήρωα, ένα μικρό αγόρι από έναν άλλο κόσμο που μαθαίνει στους ανθρώπους που γνωρίζει ότι το πνεύμα είναι αυτό που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις όλες τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις.”

Top 100 Leon Ware Songs – The Sequel

No.50
Artist: Lorraine Johnson
Song: Nobody’s Wrong
From: Learning To Dance All Over Again LP
Year: 1978
Label: Prelude
Written: Leon Ware, Pam Sawyer
Produced: Jesse Boyce, Moses Dillard
Genre: Disco Soul
Love
Rate: 70,1/100

@ Πλούσια και χλιδάτη παραγωγή του δίδυμου Boyce – Dillard σε μια αντίστοιχη γκρουβάτη μελωδία του Leon Ware εν μέσω disco περιόδου.
@ Η θαυμάσια καναδή τραγουδίστρια, άλλοτε session ερμηνεύτρια της Atlantic και διάφορων soul και disco ονομάτων – από L.T.D. και Grey & Hanks μέχρι Saturday Night Band– και φωνητική κολώνα της Prelude, τραγουδάει με τη χαρακτηριστική άνεση μιας πρόθυμης πληθωρικής ντίβας.
@ Από το δεύτερο album της, αυτό με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο του ξανθού μοντέλου (επειδή, η φωτογραφία μιας μαύρης στρουμπουλής και όχι ιδιαίτερα προικισμένης αισθητικά έγχρωμης κοπέλας, που κοσμούσε το πρώτο της album, “The More You Want”, κρίθηκε ανθρωποδιωχτική).

No.49 
Artist: Liquid Spirits featuring Leon Ware
Song: Melodies
From: Music LP
Year: 2008
Label: Kindred Spirits
Written: Leon Ware
Produced: Leon Ware, Liquid Spirits
Genre: Quiet Storm
Love Rate: 70,3/100

@ Μελωδικό και στρωτό soul καλούδι που μιμείται πετυχημένα τον ίδιο το δημιουργό του στα 70’s, πιστό στο πνεύμα του “μύθου” της Minnie Riperton και του Marvin Gaye.
@ Επίτιμος καλεσμένος στη σύνθεση και τα φωνητικά σε ένα κομμάτι του δεύτερου album της ολλανδικής soul κολλεκτίβας, ο Leon Ware επιμελείται μια τρυφερή μελωδία με όλο το ενισχυτικό υπόβαθρο που προσφέρει η μπάντα των κιμπορντίστα Wiboud Burkens και τον μπασίστα Manuel Hugas.

No.48
Artist: Parliament
Song: Fantasy Is Reality
From: Live – P Funk Earth Tour LP
Year: 1977
Label: Casablanca
Written: Leon Ware, George Clinton, Bernie Worrell
Produced: George Clinton
Genre: Funk Rock
Love Rate: 70,4/100

@ Bαριετέ funk rock που συνοψίζει ελαφρώς ρομαντικά την φιλοσοφία του group και τη στάση του απέναντι στη ζωή και την τέχνη.
@ Ο Leon Ware δεν είχε βουτήξει ποτέ στα νερά του funk και αυτή η συνεργασία του με τον George Clinton και τον Bernie Worrell, έμοιαζε περισσότερο ως ένας φόρος τιμής στις μέρες των 60’s που ο Clinton εργαζόταν ως εσωτερικός συνθέτης στην Jobete του Berry Gordy, τότε που ο Ware και οι υπόλοιποι, κατοπινοί τρανοί funkers έκαναν παρέα αναζητώντας το “ιδανικό hit”.
@ Από το live album του group που συλλάμβανε την εμπειρία του ογκώδους, τεράστιου funk διαστημόπλοιου που προσγειωνόταν στη σκηνή των συναυλιών τους.

No.47
Artist: New Guys On The Block
Song: Stranger In My Life
From: New Guys On The Block LP
Year: 1983
Label: Sugar Hill
Written: Leon Ware
Produced: Bunny Sigler, Joey Robinson Jr.
Genre: Sweet Soul
Love Rate: 70,5/100

@ Γλυκιά soul μελωδία του Leon Ware σε παραγωγή του φίλου του Bunny Sigler, που μοιάζει πολύ στη ρυθμική γραμμή της με το “You’ll Never Know” των Hi-Gloss.
@ Οι New Guys On The Block –καμία σχέση με τους New Kids On The Block που εμφανίστηκαν δύο χρόνια αργότερα- είναι ένα από κείνα τα groups της underground αμερικανικής soul που εμφανίστηκαν για δύο singles και ένα album, εντελώς βραχύβια στις αρχές των 80’s, έγραψαν ένα μικρό αλλά ουσιαστικό κομμάτι ιστορίας με το κλασικό τους “On The Dancefloor” και εξαφανίστηκαν.
@ Πίσω από τους New Guys On The Block βρίσκεται ο Reggie Griffin, ικανός και ανήσυχος soulman, μέλος των Manchild το 1977 και αργότερα των West Street Mob που έδρασαν και αυτοί στην Sugar Hill, πριν φτιάξει τους Technofunk και συνεχίσει ως solo συνθέτης και παραγωγός με συνεργασίες με το αμερικανικό soul mainstream και ονόματα όπως οι Boyz II Men, Bee Gees, Roberta Flack, Phyllis Hyman, Isley Brothers, κ.λπ.

No.46
Artist: Melissa Manchester
Song: Almost Everything
From: Don’t Cry Out Loud LP
Label: Arista
Year: 1977
Written: Leon Ware
Produced: Leon Ware
Genre: Blue Eyed Pop
Love Rate: 70,6/100

@ Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια που είπε σε όλη την -γενικά πληκτική- καριέρα της, μια φωνή εξαιρετική πλην όμως εντυπωσιακά σπαταλημένη. Γαλανομάτα soul με υποστήριξη από την αφρόκρεμα των session μουσικών Νέας Υόρκης και Los Angeles.
@ Έγχορδα ο Gene Page, μπάσο ο Chuck Rainey, drums ο James Gadson, ηλεκτρικό πιάνο ο Greg Phillinganes, κιθάρα ο Lee Ritenour, κρουστά ο Lenny Castro και ακουστικό πιάνο ο Richard Tee: η dream team του session…
@ Αdult oriented pop αλλά με πνοή βαθιάς soul κληρονομιάς με μια δόση τελειομανίας.
@ Από τον έβδομο δίσκο της Melissa Manchester, χαϊδεμένης ερμηνεύτριας της Arista, ανακάλυψης του Barry Manilow και της Bette Midler. Το «Don’t Cry Out Loud» ηχογραφήθηκε όλο σε παραγωγή Leon Ware ο οποίος έγραψε και τα τραγούδια μαζί της («Shine Like You Should», «Caravan», «Bad Weather», «Through The Eyes Of Grace», «To Make You Smile Again», «Such A Morning», «Knowin’ My Love’s Alive», «Singing From My Soul»).

No.45 
Artist: Michael Jackson
Song: Euphoria
From: Music And Me LP
Year: 1973
Label: Motown
Written: Leon Ware, Jacqueline Hilliard
Produced: Hal Davis
Genre: Soul
Love Rate: 70,7/100

@ Όμορφο, μεσόρυθμο τραγούδι με έναν Michael στις όχι λαμπερές, εμπορικά κορυφαίες στιγμές του, που όμως διατηρεί πολύ από την ειλικρίνεια και την ζωντάνια που μόλις έξι χρόνια αργότερα θα τον εκτίνασσαν στην στρατόσφαιρα.
@ Ο Leon Ware του έγραψε ένα τραγούδι με το οποίο θα μπορούσε να καταδείξει τη δύναμη της φωνής του και την ένταση που έβγαινε βαθιά από τα σωθικά του.
@ Aπό το τρίτο προσωπικό album του Michael τη χρονιά που άρχιζε να κάμπτεται το φαινόμενο των Jacksons.

No.44
Artist: Merry Clayton
Song: Whatever
From: Merry Clayton LP
Year: 1971
Label: Ode
Written: Leon Ware
Produced: Lou Adler
Genre: Rhythm ‘n’ Blues
Love Rate: 70,8/100

@ Ακατέργαστη soul σε ένα κομμάτι με ψυχεδελικούς αντίλαλους από την εποχή του.
@ Πολύ κοντά στο γρέζι της Tina Turner που δικαιώνει την επιλογή των παραγωγών της θεατρικής παράστασης του “Tommy” να την επιλέξουν στο ρόλο της Acid Mother.
@ Από το δεύτερο album της στην Ode, όταν είχε φανεί ότι θα έκανε δική της καριέρα, αφού είχε τραγουδήσει με όλους τους πρωτοκλασάτους rockers των 60’s (από Mick Jagger μέχρι Neil Young).

No.43
Artist: Ike & Tina Turner
Song: What’s You Don’t See (Is Better Yet)
From: Nuff Said LP
Year: 1971
Label: United Artists
Written: Leon Ware, Ike Turner, Tina Turner, Calvin Lane
Produced: Ike Turner
Genre: Rhythm ‘n’ Blues
Love Rate: 70,9/100

@ Eνεργητικό rhythm ‘n’ rocker με έξαλλο τσαμπουκά στην θρασεία ερμηνεία της Tina, ένα ρολλαριστό uptempo ενδεικτικό της “ελευθεριάζουσας” διάθεσης της εποχής.
@ Από μια εποχή που οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν στο καλύτερο σημείο τους και από μια χρονιά που τους βρήκε να κυκλοφορούν δύο albums, το πετυχημένο εμπορικά “Workin’ Together” και το “Nuff Said”.
@ Έξι συνθέσεις από τις έντεκα του album ήταν του Leon Ware (“Sweet Flustrations”, “Tell The Truth”, “Pick Me Up”, “Moving Into Hip Style-A Trip Child” και “Can’t You Hear Me Calling”).

No.42
Artist: Steve Spacek
Song: Smoke
From: Space Shift LP
Year: 2005
Label: Sound In Colour
Written: Leon Ware
Produced: Steve Spacek, Mostyn
Genre: Electro Soul, Trip Hop
Love Rate: 71,2/100

@ Ατμοσφαιρικό, τριπαρισμένο και αισθαντικό ηλεκτρονικό broken soul beat.
@ Aπό το προσωπικό album του Steve Spacek μετά την αποχώρησή του από τους υπόλοιπους δύο Spacek με τους οποίους έφτιαξε δύο albums στις αρχές των 00’s.
@ Ιδιαίτερα παινεμένο από την κριτική και με την αίγλη της μοντέρνας soul του νέου αιώνα, το project του Spacek χαρακτηρίστηκε ως αυτό που θα έφτιαχνε σήμερα αν ζούσε ο Curtis Mayfield.

No.41
Artist: Walter Jackson
Song: Love Is Lovelier
From: Feeling Good LP
Year: 1976
Label: Chi-Sound
Written: Leon Ware, Pam Sawyer
Produced: Carl Davis
Genre: Smooth Soul
Love Rate: 71,3 /100

@ Όμορφη, απλωμένη μελωδία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μιας σπουδαίας αντρικής φωνής.
@ Από το τέταρτο album του Walter Jackson από τη Florida, πρώτο του για την Chi-Sound, μετά την Okeh που είχε αφήσει πίσω του στα 60’s.
@ O Walter Jackson πέθανε το 1983.

Νο.40
Artist: Ballads
Song: I’m Nothing Without Your Love
From: The Gift Of Love LP
Year: 1968/1982
Label: Venture
Written: Leon Ware, Mickey Stevenson
Produced: Leon Ware
Genre: Sweet symphonic soul
Love Rate: 71,5/100

@ Μυθικό soul φωνητικό κουαρτέτο από το Oakland από τα τέλη των 60’s σε γλυκιά γκλιτεράτη μελωδία, με παθιασμένο lead και ακαταμάχητες αρμονίες στο υπόβαθρο.
@ John Palmer, Rico Thompson, Nate Ramerson, Leslie Palmer.
@ Από την Venture που έστησε ο Mickey Stevenson, ως θυγατρική της MGM όταν αποχώρησε από την Motown.

No.39 
Artist: Kim Weston
Song: What Could Be Better
From: Kim Kim Kim LP
Year: 1970
Label: Volt
Written: Leon Ware, Vicki Basemore
Produced: Al Bell, Clarence Paul, Isaac Hayes
Genre: Soul
Love Rate: 71,6/100

@ Περισσότερο ώριμη soul ερμηνεύτρια παρά το τυπικό κορίτσι της Motown, η Kim Weston τραγουδάει απελευθερωμένη από το ζυγό του Berry Gordy, ένα όμορφο κομμάτι στην καμπή των δύο δεκαετιών.
@ Μια τομή του chic με το συνειδητά έγχρωμο soul τραγούδι, σε παραγωγή του ανερχόμενου τότε, στην αυλή της Stax, Isaac Hayes
@ Ως κολλητός του Mickey Stevenson, o Leon Ware ενίσχυσε αποφασιστικά αυτόν και τη σύζυγό του Kim Weston, όταν τα μάζεψαν και έφυγαν από την Motown, επειδή διαφώνησαν με την οικονομική διαχείριση των δικαιωμάτων τους από τον Berry Gordy.

No.38
Artist: Chuck Jackson
Song: No Tricks
From: I Wanna Give You Some Love LP
Year: 1981
Label: Capitol
Written: Leon Ware, Zane Grey
Produced:
Genre: Disco Soul
Love Rate: 71,7/100

@ Κομψή disco soul σε μια ανήσυχη, κινητική ενορχήστρωση και βάθος ηχητικού πεδίου, με προεξάρχοντα τα πληθωρικά φωνητικά του βετεράνου Chuck Jackson από τη Νότια Carolina.
@ Δυσεύρετο το συγκεκριμένο album, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους φανατικούς φίλους της 80’s soul.

No.37
Artist: Quest For Life
Song: Baby Don’t Stop Me (Extended Bruce Forest Remix)
From: Baby Don’t Stop Me 12”
Year: 1985
Label: Sea Bright
Written: Leon Ware, Laudir De Oliveira, Marcos Valle, Peter Cetera
Produced: Burt Conrad
Genre: Boogie
Love Rate: 71,9/100

@ Τεχνοκρατικό boogie σε χορταστικό remix κάπου ανάμεσα στο post funk νεοϋορκέζικο ύφος, αυτό που δόξασαν ήχοι των Sly & Robbie και των Tom Tom Club.
@ Γραμμένο στις αρχές των 80’s, την εποχή δηλαδή που ο Leon Ware περνούσε ένα καλλιτεχνικό έρωτα με τον Marcos Valle, ένα ερωτικό κομμάτι που αποκτάει ιδιαιτερότητες αν σκεφτεί κανείς ότι ανάμεσα στο συνθετικό δίδυμο Ware – Valle παρεμβλήθηκε και ο τραγουδιστής των Chicago, Peter Cetera.
@ Ένας από τους πιο παραγωγικούς παραγωγούς – ηχολήπτες του αμερικανικού r’n’b, o Burt Conrad (Burt Szerlip κατά κόσμον) βρίσκεται πίσω από το βραχύβιο σχήμα των Quest For Life.
@ Το τραγούδι είχε ήδη εμφανιστεί στο album “Vontade De Rever Voce” του Valle (1980, Som Livre) σε μια βραζιλιάνικη jazz funky –αλλά όχι latin- ενορχήστρωση, πλούσια σε καλιφορνέζικα, νυχτερινά φώτα, με τον τίτλο “A Paraiba Nao E Chicago”.

No.36
Artist: Gigi & The Charmaines
Song: Girl Crazy
From: Girl Crazy / Guilty 7”
Year: 1966
Label: Columbia
Written: Leon Ware, Don Davis
Produced: Don Davis
Genre: Northern Soul
Love Rate: 72,1/100

@ Hλιόλουστη, θετική soul pop, επηρρεασμένη από το πνεύμα των καιρών, τον αέρα που έπνεε αισιόδοξα και την ανέμελη party ατμόσφαιρα των 60’s.
@ Οι Charmaines από το Cincinatti, δεν ευτύχησαν να δούν τα τραγούδια τους στα charts και μοιραία μπήκαν στις πιο λεπτές σελίδες της ιστορίας, αυτές με τα ψιλά γράμματα της northern soul.
@ Gigi Jackson, Irene Vinegar και Jerri Jackson ηχογράφησαν για την Fraternity, την Date, την Stone Blue, την King, την Minit, την Columbia και την Parallax από το 1960 ως το 1967 και έκαναν πολλή session δουλειά ως βοηθητικές τραγουδίστριες (στον Lonnie Mack, τον Carl Edmodson, τον Kenny Smith, τον Max Falcon…)

No.35 
Artist: Teena Marie
Song: My Dear Mr. Gaye
From: Starchild LP
Year: 1984
Label: Epic
Written: Leon Ware, Teena Marie, Alicia Gladden
Produced: Teena Marie
Genre: Soul
Love Rate: 72,3/100

@ Νοσταλγική μελωδία αφιερωμένη στον Marvin Gaye. Η κλασική μελωδία ερμηνεύεται από την Teena Marie με τον γνωστό τρόπο της, «δεν κρατάει τίποτα για τον εαυτό της».
@ Από το έκτο και εμπορικά πιο πετυχημένο album της.

Νο.34
Artist: The Meadows
Song: I’ll Be Your Sunshine
From: The Meadows LP
Year: 1981
Label: Radio

Written: Leon Ware
Produced: Brad Shapiro
Genre: Sweet Soul
Love Rate: 72,4/100

@ Γλυκιά αναχρονιστική για την εποχή της soul, σε ένα μεσόμπιτο τραγούδι χαρακτηριστικό του ύφους του Leon Ware. Απολαυστικό, ανεξερεύνητο classic.
@ Το 1981 τα φωνητικά soul σχήματα, ενορχστρωμένα με παραδοσιακά υλικά στα Muscle Shoals Studios, όπως οι Medows είχαν περάσει στην ιστορία και όλοι ενδιαφέρονταν για την καινούρια τότε, καυτή synth soul.
@ Ο Wilson Meadows ερμηνεύει σε break του τραγουδιού μια από κείνες τις όμορφες, υποσχόμενες πρόζες που στάζουν από μέλι και ερωτική ενέργεια.
@ Μια από τις πιο υποτιμημένες περιπτώσεις στην soul βιομηχανία, τα αδέλφια Wilson, Eugene, Wallace Meadows δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη επιτυχία στα charts και δεν απασχόλησαν όσο θα τους άξιζε την επικαιρότητα.

No.33 
Artist: Tamiko Jones
Song: I Want You
From: I Want You / Tamiko’s Groove 12”
Year: 1986
Label: Sutra
Written: Leon Ware, T-Boy Ross
Produced: Leon Ware
Genre: Soul
Love Rate: 72,5/100

@ Γυναικεία διασκευή του απόλυτα κλασικού ερωτικού κομματιού των 70’s, με την γκλαμουράτη διάθεση των mid-80’s.
@ Η Tamiko είχε σχεδόν τελειώσει την καριέρα της στα μέσα των 80’s, έχοντας ξεκινήσει το 1963 τραγουδώντας αρχικά jazz και μετά soul.
@ Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν διασκευάσει το “I Want You” είναι ο Gato Barbieri και ο Jr. Walker την ίδια χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε (1976), ο ένας από τους δύο συνθέτες του, ο T-Boy Ross, αδερφός της Diana (1979), ο Robert Palmer (1990), o Tashan (1992), η Madonna με τους Massive Attack (1995), ο Todd Rundgren (1997), ο Montel Jordan (1999), o Michael McDonald (2003), η Diana Ross (2006).
@ Την εκτέλεση του Marvin Gaye έχουν χρησιμοποιήσει σε samples, ο Father MC (“I Come Correct” – 1990), οι EPMD στο “It’s Going Down” (1992), ο Ice Cube στο “What Can I Do” (1993), oι Christion στο “Aftermath” (1996), o Prince στο “Mr. Happy” (1996) και οι Pet Shop Boys στο “Between Two Islands” (2002).

No.32
Artist: Jerry Butler & Thelma Houston
Song: Never Get Enough
From: Two To One LP
Year: 1978
Label: Motown
Written: Leon Ware, Sam Brown III
Produced: Sam Brown III
Genre: Soul
Love Rate: 72,6/100

@ Όμορφη soul σύνθεση πολύ κοντά στο χορταστικό στιλ του Barry White.
@ Από το δεύτερο album της συνεργασίας του Jerry Butler με την Thelma Houston στην Motown.
@ Παρότι το album ήταν ντουέτο, το τραγούδι ερμηνεύεται αποκλειστικά από τον Butler.
@ O Jerry Butler είχε ξανατραγουδήσει σύνθεση του Jerry Butler, το “Thank You Early Bird” από το album “Love’s On The Menu” (1976)

No.31
Artist: Hinda Hicks
Song: When You Touch Me There (Sidewayz Remix)
From: You Think You Own Me CDS
Year: 1998
Label: Island
Written: Leon Ware, Ralph Dana Cook
Produced: Leon Ware
Genre: R’n’B, Brit Soul
Love Rate: 72,7/100

@ Καλλίγραμμη βρετανική soul – μοντερνιά σε ξύπνιο remix των Sidewayz.
@ Η τυνίσια Hinda Hicks τραγουδάει με street smart διάθεση ένα r’n’b αλά britanica, χωρίς σύνδρομο γατούλας, από μια εποχή που ήταν “καυτά” νέα στο χώρο της soul.

No.30
Artist: Quincy Jones
Song: One Track Mind
From: Body Heat LP
Year: 1974
Label: A&M
Written: Leon Ware, Quincy Jones
Produced: Quincy Jones
Genre: Funk Soul
Love Rate: 72,8/100

@ Instrumental που καταδεικνύει την ελευθεριάζουσα πανηδονική διάθεση της περιόδου.
@ Διονυσιακό funk, sexy και υπαινικτικό για την “μονοσήμαντη” εμμονή με το sex (“My baby’s got one track mind / She thinks about it all the time”).
@ Από το album “Body Heat” στο οποίο ο Quincy Jones είχε καλεσμένους, την Minnie Riperton, τον Dave Grusin και τον Leon Ware μεταξύ άλλων για μια σοφιστικέ soul υπόθεση στο πνεύμα της εποχής.
@ Το “Body Heat” ήταν το πρώτο εγχείρημα του σπουδαίου Quincy Jones (Q χαϊδευτικά) για να φτιάξει ένα προσωπικό δίσκο μετά από τον χείμαρρο των blaxploitation soundtracks που είχε προηγηθεί από τα μέσα των 60’s και τις αρχές των 70’s για κινηματογράφο και τηλεόραση (“In The Heat Of The Night”, “They Call Me Mr. Tibbs”, “Dollars” κ.λπ.) και μετά την πετυχημένη παραγωγή που έκανε στο προσωπικό album της Valerie Simpson, “You’ve Got It Bad Girl” το 1973.

No.29
Artist: Jazzanova featuring Leon Ware & Dwele
Song: Rockin’ You Eternally
From: Of All The Things LP
Year: 2008
Label: Verve
Written: Leon Ware
Produced: Jazzanova
Genre: Sweet Soul
Love
Rate: 73,1/100

@ Πιστή, σεβάσμια διασκευή στο single του Leon Ware από το ομώνυμο album του “Rockin’ You Eternally” του 1982, με καλεσμένο τον nu soulman Dwele.
@ Οι διαφορές στις δύο εκτελέσεις έχουν να κάνουν μόνο στην διάθεση –πιο μοντέρνοι και με ηδονιστική διάθεση οι Jazzanova- και στο… pitchin’ – η εκτέλεσή τους είναι κατάτι πιο αργή, τόσο ώστε μόνο ένα έμπειρο αυτί να μπορέσει να τσεκάρει τη διαφορά.
@ Οι έξι γερμανοί soulsters Jazzanova αποτελούν μια από τις πιο ανήσυχες κολλεκτίβες της ευρωπαϊκής σκηνής, πειραματιζόμενοι με το nu bop, την nu acid jazz (με το alter ego τους Extended Spirit) αλλά και κάνοντας remixes σε άλλους.
@ Από το δεύτερο album τους, μετά το “In Between” του 2002.
@ To “Rockin’ You Eternally” στην αυθεντική εκτέλεση του Leon Ware, σάμπλαραν οι Brothers Like Outlaws στο “Settle The Score” (1992)

No.28
Artist: Average White Band
Song: This World Has Music
From: Show Your Hand LP
Year: 1973
Label: MCA
Written: Leon Ware, Bonnie Bramlett
Produced: Average White Band, Robin Turner
Genre: Rhythm ‘n’ blues, soul
Love
Rate: 73,2/100

@ Παλιομοδίτικο και γερό rhythm ‘n’ blues από το ντεμπούτο των σκοτσέζων soulsters.
@ Το solo σαξόφωνο του Malcolm Duncan και η “έμψυχη ερμηνεία” του Alan Gorrie, έκανε τον Τύπο της εποχής να τους παρομοιάζει με μια τομή ανάμεσα σε Tower Of Power και πρώιμους Chicago.

 No.27
Artist: Maxine Nightingale
Song: If I Ever Lose This Heaven
From: Right Back Where We Started From LP
Year: 1975
Label: United Artists
Written: Leon Ware, Pam Sawyer
Produced: Pierre Tubbs
Genre: Soul Funk
Love Rate: 73,6/100

@ Άξια ερμηνεία σε ένα από τα πιο ιστορικά τραγούδια του Leon Ware. Funky εκτέλεση, τρυφερή στην ερμηνεία της ειδικά στο ρεφρέν και αποφασισμένη σε ολη τη διάρκειά του
@ Από το ντεμπούτο album της Αγγλίδας τραγουδίστριας υπό την καθοδήγηση του δίδυμου Vincent Edwards – Pierre Tubbs.
@ Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε αρχικά στο “Body Heat” album, του Quincy Jones το 1974, με ερμηνεία ντουέτου από τον ίδιο τον Leon Ware και την Minnie Riperton, με τον Al Jarreau να προσθέτει φωνητικά εφέ.
@ Στην συνέχεια το διασκεύασαν οι Average White Band στο album “Cut The Cake” (1975), ο Sergio Mendes με τις Bonnie Bowden και Sondra Catton στο ομώνυμο album του (1975), η Nancy Wilson στο “Come Get To This” (1975), οι New Topnotes από το Hong Kong στο album τους “Here Comes Love” (1976), o G.C. Cameron με φωνητικά από την Deniece Williams και τις Waters στο ομώνυμο album του (1976), οι Billy Griffin & Angel Rogers στο album “Systematic” (1985), οι Workshy –δηλαδή το ντουέτο Chrysta Jones και Michael McDermott– στο album τους “Soul Love” (1994), οι Philosopher Kings στο album τους “One Night Strand” (1999), η Tommi Mischell στο ομώνυμο album της (2001), οι Will Downing & Vesta Williams στο album “Sensual Journey” (2002), ο τζαζίστας Jeff Golub στο album “Do It Again” (2002), το jazz τρίο του γάλλου Phillip Saisse στο album “Body And Soul” (1986), οι Above The Clouds στο album “Brighter Day” (2007), οι Jonathan Butler & Maysa στο “Best Of Jonathan Butler” (2008) και οι Funasaurus Rex στο “Etched In Stone” (2008).
@ Την εκτέλεση του Quincy Jones χρησιμοποίησαν ως sample, o G-Slimm στο “Chronic Man” (1994), o Jerome featuring Noreaga στο “Too Old For Me” (1998), o Xzibit featuring Montageone στο “Nobody Sounds Like Me” (1998), την εκτέλεση των Average White Band χρησιμοποίησαν o Gumbo στο “Jungle” (1993), οι De La Soul στο “Foolin’” (2000) και η Christina Milian στο “Foolin’” (2006).

No.26
Artist: Rufus & Chaka Khan
Song: Body Heat
From: Masterjam LP
Year: 1979
Label: MCA
Written: Leon Ware, Bruce Fisher, Quincy Jones, Stan Richardson
Produced: Quincy Jones
Genre: Disco Soul
Love Rate: 73,9/100

@ Πλούσια και χορταστική χορευτική soul σε ένα κλασικό κομμάτι της κληρονομιάς του Leon Ware και του Quincy Jones.
@ Απλωμένη, “ασυμμάζευτη” ερμηνεία της Chaka, από το όγδοο album της με τους Rufus.
@ Το τραγούδι ήταν το ομώνυμο του album του Quincy Jones του 1974 και συμπεριλήφθηκε και στο album “Musical Massage” του Leon Ware το 1986.
@ Την εκτέλεση του Quincy Jones σάμπλαρε ο 2Pac στο “How Do You Want It” (1996)

No.25
Artist: Ronnie McNeir
Song: Trouble’s A Loser
From: Ronnie McNeir LP
Year: 1972
Label: RCA
Written: Leon Ware, Mickey Stevenson
Produced: Carl L. Maults
Genre: Soul
Love
Rate: 74,3/100

@ Θαυμάσιο soul διαμαντάκι από τα πλέον αισθαντικά που έχει γράψει ο Leon Ware.
@ Από το ντεμπούτο album του άξιου τραγουδοποιού – τραγουδιστή από την Alabama που βοηθήθηκε από την Kim Weston για να υπογράψει συμβόλαιο για δίσκο και στη συνέχεια να γίνει ένας πολύ καλός συνθέτης για Four Tops, Dramatics, Carrie Lucas κ.λπ.
@ Την ίδια χρονιά το “Trouble’s A Loser” εμφανίστηκε και στο album του Mickey Stevenson, “Here I Am”.

No.24 
Artist: Syreeta featuring Gary Bartz
Song: I Don’t Know
From: One To One LP
Year: 1977
Label: Tamla
Written: Leon Ware, Syreeta Wright
Produced: Leon Ware
Genre: Soul
Love
Rate: 75,6/100

@ Aπολαυστική soul, κάτι σαν θηλυκή αντιστοιχία στο “I Want You” του Marvin Gaye, ενορχηστρωμένη με όλους τους ερωτικούς χυμούς που είχε την εποχή εκείνη ο Leon Ware
@ Το σαξόφωνο του Gary Bartz εισάγει σε μια καινούρια εποχή την soul της Motown.
@ Από το τρίτο album της Syreeta, συζύγου του Stevie Wonder στα 70’s, μια εποχή στην οποία είχε καλλιεργήσει και την ικανότητά της να γράφει τραγούδια.
@ Πέθανε το 2004 όταν η καρδιά της δεν άντεξε τις χημειοθεραπείες που έκανε για τον καρκίνο στα κόκκαλα και στο στήθος.

No.23 
Artist: Hank Crawford
Song: Baby, This Love I Have
From: I Hear A Symphony LP
Year: 1975
Label: Kudu
Written: Leon Ware, Minnie Riperton, Richard J. Rudolph
Produced: Creed Taylor
Genre: Disco Soul
Love
Rate: 75,7/100

@ Λαμπερή, αρχοντική disco soul σε instrumental ενορχήστρωση από τον alto-σαξοφωνίστα ενός τρυφερού τραγουδιού που μεστώνει στα χρόνια.
@ Ο Hank Crawford ενδίδει στις ηδονές της disco με έντεχνο τρόπο, υπό την Kudu, έχοντας αφήσει πίσω του ως το 1972, τα soul blues της Atlantic.
@ Εμβληματικό τραγούδι του Leon Ware που είχε εμφανιστεί στο album “Αdventures In Paradise” της Minnie Riperton (1975), από τα πιο χαρακτηριστικά των ερωτικών 70’s.
@ Η εκτέλεση της Minnie Riperton με την ακατανίκητη μελωδική γραμμή, σαμπλαρίστηκε ενδεικτικά από A Tribe Called Quest (“Check The Rhyme” 1991), Nefertiti (“Visions Of Nefertiti” – 1994), Alfonzo Hunter (“Blacka Da Berry” – 1996), Black Star featuring Vinia Mojica (“K.O.S. Determination” – 1998) και  Pete Rock (“Play This Only At Night” – 2001).

No.22
Artist: Al Wilson
Song: You Do The Right Things
From: Weighing In LP
Year: 1973
Label: Rocky Road
Written: Leon Ware, Scott Barnes
Produced: Leon Ware
Genre: Sweet Symphonic Soul
Love Rate: 75,9/100

@ Ηδονική κλασική και αισθαντική soul από το Mississippi, με ονειρικά έγχορδα και πληθωρική ενορχήστρωση.
@ Στιβαρή, γερή ερμηνεία από τον παραγνωρισμένο τραγουδιστή που αγαπήθηκε πολύ από τους northern soul θαμώνες, λόγω “Snake”.

No.21
Artist: Michael Wycoff
Song: Looking Up To You
From: Love Conquers All LP
Year: 1982
Label: RCA
Written: Leon Ware, Zane W Grey
Produced: Webster Lewis
Genre: Synth Soul
Love Rate: 76,3/100

@ Xλιδάτη, λαμπερή και ιλουστρασιόν σύνθεση σε παραγωγή του πολύ έμπειρου Webster Lewis, ο οποίος απλώνει μια αύρα πολυτέλειας σε όλη τη διάρκειά του.
@ Από το δεύτερο album του πριν η εξάρτησή του από ναρκωτικά και ποτό τον φέρουν σε κατάσταση μηδέν –άστεγος και μόνος- πριν ξαναπάρει τα πάνω του για μια καινούρια ζωή ως πιανίστας σε διάφορες εκκλησίες του Los Angeles.
@ Οι Zhane το 1993 χρησιμοποίησαν το κομμάτι ως sample βάση για την τεράστια επιτυχία τους “Hey Mr. D.J.” και οι C&C Music Factory στο “Share That Beat Of Love” (1996). 

Νο.20
Artist: Mickey Stevenson
Song: Stormy
From: Here I Am LP
Year: 1972
Label: Ember

Written: Leon Ware
Produced: Mickey Stevenson
Genre: Soul
Love
Rate: 76,5/100 

@ Καμμία σχέση με το κλασικό standard των Classics IV– είναι μια από τις πρωτότυπες συνθέσεις του φίλου του Leon Ware, ένα θαυμάσιο, susnshine soul καλούδι, πεντακάθαρο και ξάστερο.
@ Ένας από τους πιο βασικούς συνεργάτες – συνθέτες – παραγωγούς της αυτοκρατορίας του Berry Gordy, ο Mickey Stevenson έγραψε επιτυχίες για όλα τα πρωτοκλασάτα ονόματά της, από Marvin Gaye και Supremes, μέχρι Temptations, Four Tops και Vandellas.
@ O βασικός συνεργάτης του στη σύνθεση και την παραγωγή, στην Motown ήταν ο Ivy Hunter αλλά ο κολλητός φίλος του ήταν ο Leon Ware, όπως αποδείχτηκε το 1967 που έφυγε από την Motown για να στήσει την θυγατρική Venture της MGM.
@ Ο Leon Ware τον στήριξε πολύ στην MGM συνθέτοντας για αρκετά από τα ονόματα που στέγασε. Το 1972 ο Mickey Stevenson στο προσωπικό album του, είχε τον Leon Ware στη σύνθεση των μισών τραγουδιών είτε πρωτότυπων συνθέσεων (“Knock On Any Door”, “Lonnie’s Face”) είτε δεύτερων εκτελέσεων (“Trouble’s A Loser” που είχε τραγουδήσει ο Ronnie McNeir –βλέπε σχετικό λήμμα- και “What Could Be Better” που είχε τραγουδήσει η σύζυγος του Stevenson, Kim Weston – βλέπε σχετικό λήμμα).

No.19
Artist: Isaac Hayes
Song: Rolling Down A Mountainside
From: If Loving You Is Wrong I Don’t Wanna Be Right / Rolling Down A Mountainside 7”
Year: 1973
Label: Stax
Written: Leon Ware, Jacqeline Hillard
Produced: Isaac Hayes
Genre: Soul
Love Rate: 76,6/100

@ Πλούσια, γενναία, ως συνήθως ενορχηστρωμένη και πληθωρική “μερίδα” soul υπεροχής.
@ Ο Isaac Hayes ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης από τους συμμετέχοντες στο festival – ταινία “Wattstax” που είχε την πολυτέλεια να μπει στο studio να επανηχογραφήσει ένα τραγούδι για τις ανάγκες της ταινίας. Όλων των υπόλοιπων τα τραγούδια, χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια όπως είχαν παρουσιαστεί επί σκηνής.
@ Αρχικά, η εμφάνιση του Isaac στο φεστιβάλ είχε γίνει με το “Theme From Shaft” φυσικά, τον πρόσφατο οσκαρικό θρίαμβό του. Ωστόσο η MGM που είχε τα δικαιώματα της ταινίας “Shaft” ενημέρωσε την Stax ότι δεν είχε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το τραγούδι σε άλλη ταινία – δίσκο της.
@ Έτσι, ο Isaac μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το τραγούδι που θα τον έβαζε στο set του soundtrack, μία σύνθεση του Leon Ware που λεγόταν “God Is On Our Side”.
@ Εντελώς ανεξήγητα, ο Isaac μετέτρεψε τον τίτλο σε “Rollin’ Down A Mountain Side”.
@ Την ίδια χρονιά το ηχογράφησαν οι Third Creation στην Motown, ενώ δύο χρόνια αργότερα, οι Main Ingredient θα το ανέβαζαν στο top 10 από το album τους με τον ίδιο τίτλο (1974) και θα γινόταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους.

No.18
Artist: Shadow
Song: Born To Hustle
From: Shadows In The Streets LP
Year: 1981
Label: Elektra
Written: Leon Ware, Billy Beck, Chet Willis, James Williams
Produced: Leon Ware
Genre: Disco Funk
Love
Rate: 76,9/100

@ Πληθωρικό και χορταστικό disco funk σε ένα γερό κομμάτι για τα δεδομένα της εποχής του, με μελωδική γραμμή που σου εντυπώνεται ανεξίτηλα.
@ Από το δεύτερο album του group σε παραγωγή του Leon Ware, ο οποίος συνυπέγραφε και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια.
@ Οι Shadow (James Williams, William Beck, Chet Willis) ήταν ένα παράλληλο σχήμα από τις τάξεις των Ohio Players.

No.17
Artist: Miracles
Song: Give Me Just Another Day
From: Do It Baby LP
Year: 1974
Label: Tamla
Written: Leon Ware
Produced: Hal Davis
Genre: Symphonic Soul
Love Rate: 77,4/100

@ Πλούσιο συνθετικά και χορταστικό ενορχηστρωτικά κομμάτι, γραμμένο αισθαντικά από τον Leon Ware.
@ Για πρώτη φορά, οι Miracles γίνονται σεξουαλικά άμεσοι σε αυτό το album –διαδηλώνουν στο διονυσιακό κλίμα της εποχής την “ετοιμότητά τους”- με το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, να ηγείται της αντρικής ωρίμανσής τους.
@ Από το δεύτερο album τους χωρίς τον Smokey, με τον καινούριο τραγουδιστή Billy Griffin, έναν πραγματικά άξιο αντικαταστάτη του ακαταμάχητου φαλτσέτου του.
@ Μαζί με τον Billy Griffin, οι Ronnie White, Pete Moore και Bobby Rogers, κουβαλούν στους ώμους τους την παράδοση των μαγικών φωνητικών αρμονιών της Motown στα 70’s.
@ Στο ίδιο album, o Leon Ware είχε υπογράψει τα “What Is A Heart Good For” (είχε εμφανιστεί και στο πρώτο τους album, ένα χρόνο πριν, το “Rennaisance”στο οποίο ο Ware τους είχε δώσει και το “I Don’t Need No Reason”) και “Calling Out Your Name”.

No.16
Artist: Trina Broussard
Song: Inside My Love
From: Love Jones O.S/T LP
Year: 1997
Label: Columbia
Written: Leon Ware, Richard J Rudolph, Minnie Riperton
Produced: Jermnaine Dupri
Genre: Neo-Soul
Love Rate: 78,2 /100

@ Ένα από τα καλύτερα τραγούδια που συνυπέγραψε ο Leon Ware, με βαθιά soul συναίσθηση.
@ Από το soundtrack της ταινίας “Love Jones” που απευθυνόταν στο μαύρο κοινό.
@ Η τεξανή Trina Broussard το ερμηνεύει για το κοινό του σύγχρονου r’n’b κρατώντας δυνατά όμως τους αρμούς της παραδοσιακής soul στην εκτέλεσή της.
@ Το τραγούδι είχε πρωτοπεριληφθεί στο “Adventures In Paradise” της Minnie Riperton (1975). Το διασκεύασε επίσης η Chante Moore το 1995.
@ Την εκτέλεση της Minnie Riperton χρησιμοποίησαν ως sample οι A Tribe Called Quest στο “Lyrics To Go” (1993), o 2Pac στο “Me Against The World” (1995), η Aaliyah στο “Heartbroken” (1996), o Jay Dee στο remix του “Always Find A Way” των Nine Yards (1999) και ο Jean Jacques Smoothie στο “2 People” (2001).

No.15
Artist: Undertones
Song: Got To Have You Back
From: Sin Of Pride LP
Year: 1983
Label: Ardeck
Written: Leon Ware, Ivy George Hunter, Stephen Bowden
Produced: Mike Hedges, The Undertones
Genre: Blue Eyed Soul
Love Rate: 79,4 /100

@ Νευρώδες, ανυποχώρητα νεανικό northern soul μεταμορφωμένο σε ένα brit soul καλούδι για τις ανάγκες ενός θαυμάσιου new wave group.
@ Από το τέταρτο και τελευταίο album των Undertones πριν ο Feargal Sharkey ακολουθήσει solo καριέρα και οι υπόλοιποι σχηματίσουν τους That Petrol Emotion.
@ Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ανήκει στους Isley Brothers από το album τους “Soul On The Rocks” το 1967.

No.14
Artist: The Debonaires
Song: I’m In Love Again
From: I’m In Love Again / Headache In My Heart 7”
Year: 1970
Label: Solid Hit
Written: Leon Ware, Terry Andrew
Produced: Leon War
Genre: Northern Soul
Love
Rate: 80,2/100

@ Ο θρίαμβος της northern soul στην καμπή των δύο ιστορικών δεκαετιών.
@ Θες να παίζει σε λούπα για να μην τελειώσει ποτέ – νευρικό, ιδρωμένο και ρομαντικό.
@ Τελευταίο single για το γυναικείο φωνητικό σχήμα από το Detroit, στην Solid Hit.
@ Δύο εξαδέλφες (Joyce Vincent Wilson, Telma Hopkins) και οι Dorothy Garland και Elsie Baker.
@ Οι Joyce και Telma έγιναν οι δύο Dawn που συνόδευαν στα 70’s τον Tony Orlando

No.13
Artist: Marlena Shaw
Song: Sweet Beginnings
From: Sweet Beginnings LP
Year: 1977
Label: Columbia
Written: Leon Ware, John Bettis
Produced: Bert DeCoteaux
Genre: Disco Soul
Love Rate: 80,5/100

@ Πολύ glamorous disco soul στολίδι από την έντεχνη πλευρά της χορευτικής μουσικής των 70’s. Συμπεριλαμβάνεται μονίμως στις πιο ιδιαίτερες εστέτ disco λίστες.
@ Από το πρώτο album που ηχογράφησε στην Columbia μετά την περίοδο της Blue Note, η ανηψιά του Jimmy Burgess, Marlena Shaw από τη Νέα Υόρκη, με το οποίο έκανε το crossover σε πιο pop φόρμες.
@ Από την jazz στην soul και πάλι πίσω μέσω disco πίστας, αναδεικνύεται εδώ η ευρύτητα της φωνής της σε μια εύφορη εποχή.

No.12
Artist: Zulema
Song: Wanna Be Where You Are
From: Zulema LP
Year: 1975
Label: RCA
Written: Leon Ware, T-Boy Ross
Produced: Beau Ray Fleming
Genre: Funk Soul
Love Rate: 80,7 /100

@ Funky soul διασκευή με αγέρωχη, αποενοχοποιημένη από συμβάσεις της «καθωσπρέπει» soul, πληθωρική γυναικεία ερμηνεία σε ένα από τα πιο ιστορικά τραγούδια του Leon Ware.
@ Από το τρίτο album της τραγουδοποιού από τη Florida που υπήρξε μέλος των Faith, Hope & Charity.
@ Η εκτέλεση της Zulema βγήκε σε single μαζί με το «No Time Next Time» και έφτασε στο Νο.58 του r’n’b chart.
@ Το τραγούδι πρωτοερμήνευσε ο Michael Jackson το 1972 στο album του “Got To Be There”.
@ Το διασκεύασε την ίδια χρονιά ο Willie Hutch και ο Jason Weaver, η Melissa Manchester και ο Ronnie Dyson (1977), o Jose Feliciano (1982), η Sybil (1989), oι SWV (1998) ο ίδιος ο Leon Ware (2001), η Carleen Anderson με τον Paul Weller (2005), η Beyonce (2009).
@ Ως sample το χρησιμοποίησαν οι MC Lyte (“Poor Georgie Track” – 1989), Cooly Live (“Dance To The Speakers” – 1992), Da Youngsta’s (“Stayed Away” – 1994), Grand Puba (“I Like It” – 1995), Chris Brown (“Yo Excuse Me Miss” – 2005), Jennifer Lopez (“Gotta Be There” – 2007), Murs (“Can It Be Half A Million Dollars” – 2008).

No.11
Artist: Pat Lewis
Song: Warning
From: Warning / I’ll Wait 7”
Year: 1967
Label: Solid Hit
Written: Leon Ware, Mike Terry
Produced: Leon Ware
Genre: Northern Soul
Love Rate: 80,9/100

@ Ακαταμάχητος northern soul ρυθμός, που δεν έχει μοναδικό σκοπό του να χορευτεί. Ακούγεται τρυφερό και ενορχηστρωμένο με την συναίσθηση που είχαν οι κατοπινές συμφωνικές soul ηχογραφήσεις των 70’s.
@ Από τα βάθη της καρδιάς του Detroit, το “Warning” ακούγεται σήμερα ως συγκινητικό απόσπασμα μιας ολόκληρης αθώας εποχής, που συμπληρώνεται με την απαραίτητη πρόζα της Lewis στα μέσα του τραγουδιού.
@ Ιδιαίτερα ιστορική ηχογράφηση, καθότι ήταν η πρώτη επιτυχία του Leon Ware.
@ Η Pat Lewis, ένα από τα μυθικά κορίτσια του Detroit στην ακμή της northern soul, κυκλοφόρησε έξι singles στην Solid Hit και στην Golden World ως πρωταγωνίστρια στα φωνητικά και συνέχισε την καριέρα της συνοδεύοντας ηχογραφήσεις άλλων, είτε μέσω του βοηθητικού φωνητικού σχήματος των Andantes (οι “εσωτερικές” τραγουδίστριες της Motown) είτε μόνη της, κάνοντας φωνητικά στο “Hot Buttered Soul” του Isaac Hayes, στον Stevie Wonder και την Aretha Franklin.
@ Στα 90’s, η καριέρα της κινήθηκε κάπως χάρη στην κινητικότητα του Ian Levine που έστησε την Motorcity Records, μια εταιρία που φτιάχτηκε για να στεγάσει παλιούς καλλιτέχνες της Motown σε νέες ηχογραφήσεις τους…

No.10
Artist: Donny Hathaway
Song: I Know It’s You
From: Extensions Of A Man LP
Year: 1973
Label: Atco
Written: Leon Ware
Produced: Jerry Wexler
Genre: Blues Soul
Love Rate: 81,3/100

@ Eκφραστική, μελωδική και σπαρακτική bluesy soul από τον αδικοχαμένο, εμβληματικό soul βάρδο της Atlantic που επηρρέασε τους πάντες, από Anthony Hamilton μέχρι Maxwell.
@ O Leon Ware έγραψε τη μελωδία στα μέτρα της φωνής του, για το τέταρτο και τελευταίο album του και ο Jerry Wexler επιφύλαξε μια παραγωγή πραγματικά φορτισμένη για να συνοδεύσει το πάθος του Donny Hathaway, σε ίσες δόσεις αρρενωπότητας και κομψότητας.
@ Ένα χρόνο αργότερα, ο Stanley Turrentine, συμπεριέλαβε το κομμάτι στο album του “Pieces Of Dreams” (1974).
@ Στις αρχές του 1979 ο Donny Hathaway σάλταρε στο κενό από τον δέκατο πέμπτο όροφο του ξενοδοχείου που έμενε στην Νέα Υόρκη, πάσχοντας από σοβαρή σχιζοφρενική μανία καταδίωξης.

No.09
Artist: United Image
Song: Love’s Creeping Up On Me
From: Love’s Creeping Up On Me 7″
Year: 1971
Label: Volt
Written: Leon Ware, Terry Andrew
Produced: Enigmatic Productions
Genre: Soul
Love Rate: 82,5 /100

@ Ηλεκτρισμένη soul από την εποχή που πλεκόταν με το ψυχεδελικό rhythm ‘n’ blues, σε ένα από τα πιο δυνατά, επίμονα τραγούδια του Leon Ware.
@ Οι United Image (James Williams, Joseph Harris, Charles Whittington, Leonard Butch Davis) από την Philadelphia δεν είναι άλλοι από τους κατοπινούς Double Exposure που θριάμβευσαν στην Salsoul.
@ Στις αρχές των 70’s ηχογράφησαν μερικά singles στην Volt/Stax.
@ Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού είναι των Holidays από το 1967.

Νο.08
Artist: Minnie Riperton
Song: Can You Feel What I’m Saying
From: Stay In Love LP
Year: 1977
Label: Epic
Written: Leon Ware, Minnie Riperton, Richard J. Rudolph
Produced: Freddie Perren
Genre: Soul
Love Rate: 82,8/100

@ Γραμμένο από την ίδια, το σύζυγό της και τον Leon Ware, ένα από κείνα τα κομμάτια που εκτόξευσαν τη φήμη της στην στρατόσφαιρα, ως μία από τις καλύτερες soul τραγουδίστριες όλων των εποχών.
@ Καμία ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στο ύψος της Minnie –ακούστε πώς εκφέρει το “sayin’ στο ρεφρέν- ούτε σε πάθος, ούτε σε εκφραστικότητα, ούτε σε τεχνική αρτιότητα που αψηφούσε τα μέτρα και τα πλαίσια.
@ Από το τέταρτο album της που έφερε μια μαλακή disco επίστρωση από το κλίμα της εποχής.
@ Ο Leon Ware είχε ήδη αρχίσει να συνεργάζεται μαζί της από το 1974 στο album του Quincy Jones (βλέπε σχετικό λήμμα), “Body Heat”.

No.07
Artist: Lion Warfield
Song: Bubbles
From: Deep Throat EP
Year: 1975
Label: A&M
Written: Lion Warfield, Bob Hilliard
Produced: Lion Warfield
Genre: Funk Soul
Love Rate: 83,3/100

@ Ο Leon Ware, μεταμορφώθηκε σε Lion Warfield για να γλυτώσει από τα πογκρόμ που εξαπέλυσε το FBI στην ιστορική ταινία “Deep Throat” του Gerald Damiano.
@ Έγραψε και τραγούδησε αυτό το όμορφο δείγμα του funk soul blaxploitation της εποχής, από την παρούσα όμως, ηχογράφηση έχουν αφαιρεθεί στην παραγωγή τα βογκητά και οι πορνοδιάλογοι της σεξουαλικής συνεύρεσης Harry Reems – Linda Lovelace για ευνόητους λόγους.
@ Στην Ευρώπη κυκλοφόρησε σε ένα γαλλικό single με δεύτερη πλευρά το “Gorgeous Linda” του Jean Pierre Sabar, συνεργάτη και ενορχηστρωτή του Serge Gainsbourg που πήρε το ψευδώνυμο Lions για τις ανάγκες της ηχογράφησης.
@ Η απαγόρευση της ταινίας στις αίθουσες και η κατάσχεση από το FBI του soundtrack που διανεμόταν δωρεάν στους θεατές της, προκάλεσαν σάλο, με αποτέλεσμα, η επίσημη κυκλοφορία του soundtrack να καθυστερήσει δύο χρόνια, ως το 1974 που βγήκε και στις αίθουσες το κάκιστο sequel της ταινίας.
@ Το αυθεντικό soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε μόλις το 2000 στην ολοκληρωμένη μορφή του, με τα δύο μέρη του soundtrack, αυτό με το ορχηστρικό score και το άλλο με τα τραγούδια από την ταινία με φωνητικά από την Laura Greene και τον T.J. Stone.

No.06
Artist: Bobby Womack featuring David Ruffin
Song: Trust Your Heart
From: Pieces LP
Year: 1978
Label: Columbia
Written: Leon Ware, Bobby Womack
Produced: Don Davis
Genre: Disco Soul
Love
Rate: 83,6/100

@ Αρχοντικό, πληθωρικό disco soul uptempo, σε extended εκτέλεση, γραμμένο για να αναδεικνύει την βραχνή βαθιά φωνή του βετεράνου funkster από το Cleveland του Ohio.
@ Συναρπαστικές φωνητικές κόντρες με τον David Ruffin.
@ Από το δωδέκατο προσωπικό album του Womack στην καρδιά της disco mania, το single με b-side το «When Love Begins Friendship Ends» έφτασε στο No.47 του r’n’b chart.

No.05
Artist: Rose Battiste
Song: Come Back In A Hurry
From: I Still Wait For You / Come Back In A Hurry 7”
Year: 1966
Label: Revilot
Written: Leon Ware, Mike Terry
Produced: Leon Ware
Genre: Northern Soul
Love
Rate: 85,8/100

@ Θαυμάσια northern soul από αυτή τη στόφα που έκανε το Detroit την μητρόπολη της αστικής μαύρης pop, σε ένα τραγούδι που πράγματι θα έπρεπε να πάει στο Νο.1 του pop chart. Δεν πήγε.
@ Πέμπτο και τελευταίο single για την Rose Battiste, ένα από τα πολύ ξεχωριστά κορίτσια της πόλης που λόγω έλλειψης ευρύτερης mainstream επιτυχίας, κατέληξε γραμματέας στην General Motors το 1970…
@ Kαταπληκτική φωνή, με μέταλλο σταθερό, η Battiste περιπλανήθηκε στις μικρές ετικέτες της πόλης της (Thelma, Ric Tic, Golden World, Revilot) πριν παρατήσει το τραγούδι.

No.04
Artist: Leon Ware & Janis Siegel
Song: Why I Came To California
From: Leon Ware LP
Year: 1982
Label: Elektra
Written: Leon Ware, Janis Siegel
Produced: Leon Ware, Marty Paich
Genre: Jazz Soul
Love Rate: 87,6/100

@ Aπό τις κορυφαίες στιγμές του Leon Ware στην προσωπική δισκογραφική καριέρα του, είναι αυτό το classic που τραγουδάει με την Janis Siegel από τους Manhattan Transfer.
@ Ένας πραγματικός ύμνος στην California, με όλους τους λόγους για τους οποίους είναι ένας εξαιρετικός τόπος – στο name dropping των τοποθεσιών που παρελαύνουν ακούγεται το San Fransisco, η Venise, η Zuma, το San Diego, οι λόφοι και η πεδιάδα…
@ Το ενορχηστρωτικό υπόβαθρο που στήνει η παραγωγή του Marty Paitch έχει κάτι από την jazz soul χλιδή της καλιφορνέζικης soul, αυτής που έχει ταυτιστεί με τα ηδονικά πνευστά και τα φωνητικά παιχνίδια των ερμηνευτών. Το groove είναι ακαταμάχητο και η μελωδία εθιστική.
@ Από μια προσωπική καριέρα στη δισκογραφία που ξεκίνησε το 1972 και ως σήμερα έχει αποδώσει μια ντουζίνα albums, η περίοδος του τέλους των 70’s – αρχών 80’s είναι αυτή που αποτελεί την πιο προβεβλημένη και “φιλική” στα charts, για τον Leon Ware. Είναι η εποχή που σημειώνει προσωπικές επιτυχίες.

No.03 
Artist: John Martyn
Song: A Little Strange
From: And LP
Year: 1996
Label: Universal
Written: Leon Ware, T-Boy Ross, John Martyn
Produced: John Martyn
Genre: Blue Eyed Soul, Trip Hop
Love Rate: 88,9/100

@ Πετυχημένο κλείσιμο του ματιού στην αυθεντική, “απέθαντη” soul από την ίδια συνθετική δυάδα του “I Want You”.
@ Αριστουργηματική ατμόσφαιρα στο υπόβαθρο, μια μελωδική γραμμή που φλερτάρει σε ίσες αποστάσεις από το trip hop και την νυχτερινή jazzy ηδυπάθεια και μια ιδιοσυγκρασιακή φωνητική αντίληψη περί μοναχικού soul τραγουδιού από μία γνήσια αλκοολική ιδιοφυία.
@ Απόδειξη ότι όταν υπάρχει “εύφορο έδαφος”, ο Leon Ware εμπνέεται και προσφέρει τις καλύτερες εσωτερικές πτυχές της τέχνης του.
@ Το συγκεκριμένο album είναι πολύ “δύσκολο” στο χρηματιστήριο των μεταχειρισμένων cds, παρότι είχε πολυεθνική διανομή.

No.02 
Artist: Maxwell
Song: Sumthin’ Sumthin’ The Mantra Uncut
From: Sumthin’ Sumthin’ The Mantra 12”
Year: 1996
Label: Columbia
Written: Leon Ware
Produced: Musze
Genre: Nu Soul
Love
Rate: 90,6/100

@ Εξαιρετικό neo-soul αριστούργημα που μιμείται και βελτιώνει την ηδονική ενορχήστρωση των μέσων των 70’s αλά Marvin Gaye, εδώ στην καταπληκτική εκτεταμένη εκτέλεση του single. Τα layers των φωνητικών ακούγονται σαν μεταξωτές στρώσεις πάνω σε σαγρέ επιφάνεια – πάνω στο αρχικό ακατέργαστο γρέζι που ίσα που ακούγεται τη στιγμή που βγαίνει από τα πνευμόνια του, πριν μεταμορφωθεί σε άνετο, μαλακό βελούδο. Πρότυπο δημιουργικότητας συνδυασμένη με την κομψότητα.
@ Από το ντεμπούτο album του καλύτερου neo soul τραγουδιστή των είσκοσι τελευταίων χρόνων, του πιο ερωτικού και αυθεντικού στιλίστα της εποχής του. 

No.01 
Artist: Marvin Gaye
Song: Come Live With Me Angel
From: I Want You LP
Year: 1976
Label: Motown
Written: Leon Ware, Jacqueline Hilliard
Produced: Leon Ware, Hal Davis
Genre: Disco Soul
Love Rate: 91,3/100

@ Τo album “I Want You” ήταν όλο φτιαγμένο με μούσα την Janis Hunter, την κοπέλα που σαγήνεψε τον Marvin Gaye, αυτή που τον έκανε να χωρίσει άμεσα την γυναίκα του Anna Gordy και να μετακομίσει στο ίδιο σπίτι μαζί της.
@ Ο Marvin ήταν τρομερά ερωτευμένος με την Janis και παρά τις πιέσεις του Berry Gordy, δεν ήθελε να μπει στο studio να ηχογραφήσει, πόσο μάλλον με παραγωγό που δεν τον ήξερε, όπως υποστήριζε ο Berry Gordy ότι έπρεπε να κάνει.
@ Ο Marvin Gaye είχε ανάγκη τον απόλυτο έλεγχο του έργου του. O Leon Ware εκείνη την εποχή, έκανε το breakthrough του στην επικαιρότητα, με τις δουλειές που έκανε με τον Quincy Jones και την Minnie Riperton και ο Berry Gordy τού είχε δώσει το πράσινο φως να ηχογραφήσει το δικό του προσωπικό album.
@ Μια εβδομάδα ακριβώς μετά την συμφωνία του Ware με τον Gordy, η Diana Ross τηλεφώνησε στον Leon Ware. “Πρέπει να κάνω κάτι για τον αδελφό μου, τον T-Boy” του είπε. “Μπορώ να του εξασφαλίσω ένα συμβόλαιο. Φτιάξε μαζί του τέσσερα τραγούδια.”
@ Ο Leon Ware έχοντας αποκτήσει δυναμική στη διαδικασία της σύνθεσης ήταν ήδη έτοιμος σχεδόν: “Είχα ήδη δύο έτοιμα τραγούδια. Ο T-Boy είχε ταλέντο, μου θύμιζε τον Smokey Robinson. Ξενυχτήσαμε για να γράψουμε τα υπόλοιπα τραγούδια. Το “I Want You” γράφτηκε τελευταίο. Περάσαμε μήνες ολόκληρους ηχογραφώντας τα. Τα άκουσε ο Berry Gordy. Ερωτεύτηκε το “I Want You” και το έστειλε στον Marvin Gaye, στην μόνιμη προσπάθειά του να τον κάνει να επιστρέψει στο στούντιο. Ο Marvin ερωτεύτηκε επίσης το τραγούδι.”
@ Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Marvin Gaye κάλεσε τον Leon Ware στο σπίτι του. Ενόσω ξανάφτιαχνε τα τραγούδια για το album του T-Boy Ross, o Marvin άκουσε τα κομμάτια που προορίζονταν για το προσωπικό album του Leon Ware, “Comfort”. “Αν μου τα δώσεις, μπορείς να κάνεις παραγωγή σε ολόκληρο το album μου”, του είπε.
@ Η συμφωνία είχε κλείσει. Τα sessions της ηχοογράφησης ξεκίνησαν στο στούντιο που δούλευε ο Leon Ware στο Sunset Boulevard του Los Angeles. O Marvin εμπιστεύτηκε τόσο βαθιά τις διακριτικές παραινέσεις του Leon Ware στους τρόπους και τις μεθόδους βελτίωσης του υλικού, σε σημείο που η χημεία τους λειτούργησε τέλεια, λέγοντάς του, “είναι περίεργο, αλλά νιώθω σαν να τα έχω γράψει εγώ τα τραγούδια.”
@ Ο Leon Ware κάλεσε τον Coleridge-Taylor Perkinson, τον κλασικό συνθέτη και μαέστρο, ο οποίος είχε φτιάξει το 1974, το soundtrack της ταινίας “The Education Of Sonny Carson”, στο οποίο ο Leon Ware είχε τραγουδήσει σε τέσσερα τραγούδια του, για να κάνει τις ενορχηστρώσεις, αυτές τις απλωτές slow disco ηδονικές ατμόσφαιρες που χαρακτήρισαν κατοπινά την έννοια της ερωτικής soul.
@ Ο Art Stewart έκανε την ηχοληψία και ο Ernie Barnes φιλοτέχνησε τον πίνακα του εξώφυλλου, που έχει μείνει κλασικό στην ιστορία όχι μόνο για την πλαστικότητα των εικονιζόμενων χορευτών αλλά και για το γεγονός ότι καθρέφτιζε στην εικόνα του, όλη τη διάθεση του album. Ήξερες τι θα ακούσεις βλέποντας τον πίνακα.
@ Το “Come Live With Me Angel”, δεύτερο τραγούδι στο album, ήταν το απόλυτα διαχυτικό κομμάτι του Gaye, με στίχους που υπόσχονταν και πρόσφεραν sex στην Janis “τρεις φορές την ημέρα / με κάθε πιθανό τρόπο”.
@ Ένα πλούσιο γενναιόδωρο, γεμάτο χυμούς και εξαιρετικά λεπτές μελωδικές υφάνσεις, κομμάτι που πλέοκονται από τον έμπειρο Perkinson σε έναν ιστό πυκνό και φιλόξενο.
@ Χρησιμοποιήθηκε το 1993 ως βάση στο “Wanna Get To Know You” των G-Unit με καλεσμένο στα φωνητικά τον Joe.

Συν ένα bonus.
Artist: Coleridge Taylor Perkinson featuring Leon Ware
Song: Girl, Girl, Girl
From: The Education Of Sonny Carson O.S/T LP
Year: 1974
Label: Paramount
Written: Coleridge Taylor Perkinson, Bob Kessler
Produced: Jules Chaikin, Michael Arciaga
Genre: Soul, Βlaxploitation
Love Rate: άπειρο

@ Αριστούργημα ευγενούς blaxploitation soul. Μελωδία ψηλής αισθητικής.
@ Ένα από τα πέντε τραγούδια που τραγούδησε ο Leon Ware στο soundtrack του Perkinson.
@ Ο Perkinson ήταν αυτός που ενάμισυ χρόνο μετά, θα ενορχήστρωνε τα μαγικά πνευστά του “I Want You”.
@ Παρότι δεν είναι σύνθεση του Ware, κλείνει αυτό το αφιέρωμα με τον πιο παραστατικό και ενδεικτικό τρόπο για το τι σημαίνει soul…

Καλή οριζόντια ακρόαση…

3 Σχόλια to “Leon Ware Part 2: The Detroit Soul Sensualist – A Tribute”

 1. [i]…κλείνει[b](?)[/b] αυτό το αφιέρωμα με τον πιο παραστατικό και ενδεικτικό τρόπο για το τι σημαίνει soul[/i]

  …και ξανανοίγει τη Δευτέρα 22 τρέχοντος!

  Βλέπεις όχι μόνο τα «κακά» αλλά και τα καλά νέα ταξιδεύουν γρήγορα…
  Super!

 2. depecher said

  Μπράβο!
  Γι’αυτό είσαι Masteeeeeeeer ! ! ! !
  Kαταπληκτικό tribute ! ! !
  Θέλει πολύ μελέτη .
  keep walking ….

 3. !!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: