All Gone

All Forgotten, All Blurred, All… Present

 • Tweetin’ All Gone Away

  • @Oh_Grapes Αει γεια σου! 12 hours ago
  • "Κι έχεις μια νύστα Σκέτη αρτίστα Που κι απόψε σ' έβγαλε σπαθί" - Λίνα Νικολακοπούλου #WorldPoetryDay 3 days ago
  • RT @Albumism: Happy 40th Anniversary to @ElvisCostello & the Attractions' 'This Year's Model' originally released March 17, 1978 | Add it t… 1 week ago
  • RT @pitchfork: 40 years ago today, Elvis Costello released This Year's Model Revisit the album: p4k.in/aXHHQLm https://t.co/xLawH… 1 week ago
  • @hauptpunkte Τείνει να γίνει η φυσική μου κατάσταση. Ένα βήμα πριν τη γραφικότητα (ή πέντε βήματα μετά) 1 week ago
  • @hauptpunkte Η Ελλάδα άλλωστε είναι γεμάτη με το όνομα Πατρίκιος σε κάθε ραχούλα... Πώς να μη γιορτάσουμε τον Άγιο... 1 week ago
  • @hauptpunkte Ετοιμος είμαι να πάρωτα μπαζούκας γαμώ το ελληνιστάν μου μέσα 1 week ago
  • @EveofDes Αραξε πίσω να δεις πόσα θα σκάσουν τριγύρω... 1 week ago
 • Advertisements

Leon Ware Part 1: The Detroit Soul Sensualist – A Tribute

Posted by gone4sure στο 9 Μαρτίου 2010

Ένα Αφιέρωμα στον Leon Ware
Με αφορμή την επέτειο των εβδομήντα χρόνων του.

“Πιστεύω ότι η αγάπη και ο αισθησιασμός θα έπρεπε να είναι η πρώτη θρησκεία της ανθρωπότητας. Ως ανθρώπινα όντα δεν έχουμε μάθει την σπουδαιότητα των άλλων γιατί είμαστε ανασφαλείς ο ένας απέναντι στον άλλο. Μέχρι να φτάσει μια μέρα που απέναντι στον καθρέφτη θα λέμε “Πώς είμαι;” παρά “Δείχνω ωραίος;” δεν θα έχουμε ολοκληρωθεί ως άνθρωποι. Είμαι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που βλέπουν αυτήν την ομορφιά στην ανθρωπότητα. Αυτό που ενσωματώνω στη μουσική μου είναι η καρδιά και το πνεύμα, που είναι η βάση της ανθρωπότητας. Η μουσική είναι το στοιχείο που έχει διατηρήσει την ανθρωπότητα από το να γίνει εντελώς χαοτική. Χωρίς τραγούδι, μελωδία και στίχους, οι καρδιές των ανθρώπων θα ήταν πρωτόγονες και βάρβαρες.”

Τα λόγια του Leon “The Sensualist” Ware είναι αυτά που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και με έκαναν να θέλω να ρίξω λίγο φως στη μεγάλη συνθετική παραγωγή του. Ο Leon Ware, “μου πάει” πολύ. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφει, το κίνητρό του και το αποτέλεσμά του.

Και αυτό με οδηγεί και στην απάντηση τού γιατί “τρώω πετριές” και κάνω αυτά τα αφιερώματα, για τα οποία, αμφιβάλλω αν ενδιαφέρεται κάποιος άλλος. Αποφάσισα, ότι ο λόγος που καταναλώνω μηνών ενέργεια και ώρες για αυτές τις εξονυχιστικές έρευνες είναι πολύ απλά… επειδή δεν μπορώ να βρω πουθενά κάτι αντίστοιχο.

Ως μανιακός completist, έχω καημό να βρω πλήρεις, λεπτομερείς καταγραφές – tributes.
Κάτι σαν ιδανικά box sets. Εφόσον δεν τα βρίσκω και πολύ εύκολα, τα φτιάχνω γω.

Πολλές από τις πηγές της έρευνας είναι δραματικά λανθασμένες στην περίπτωση του Leon Ware. Η σύγχιση που επικρατεί σχετικά με το ποια πραγματικά τραγούδια έγραψε είναι μεγάλη. Μέχρι και το all music στο βιογραφικό που έχει για τον Leon Ware περιέχει σπουδαία λάθη. Γράφει ας πούμε, ότι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του είναι το “Just Seven Numbers” των Four Tops από το 1971… Το συγκεκριμένο όμως τραγούδι είναι γραμμένο από την LaVerne Ware (τη γνωστή Gloria Jones) και την Pam Sawyer… Προφανώς, είναι πολλοί εκείνοι που νομίζουν ότι το L. Ware που αναγράφεται σε πολλά credits δίσκων, σημαίνει απαραίτητα και Leon Ware.

Τέλος πάντων, η έρευνα, παρότι έγινε μετ’ εμποδίων, κατέληξε σε κάποια ασφαλή και τσεκαρισμένα συμπεράσματα. Παρακάτω παρελαύνουν τα εκατό τραγούδια που έκαναν τον Leon Ware, έναν από τους πιο αισθαντικούς συνθέτες και παραγωγούς της soul, εκατό ηχογραφήσεις, από διαφορετικούς καλλιτέχνες, στην ίδια λογική που είχε συνταχθεί το αφιέρωμα για τον Nick Martinelli. Τα εκατό παρακάτω τραγούδια δεν είναι τα μοναδικά που έγραψε ο Leon Ware. Μια εκτίμηση από τα αμερικανικά societies πνευματικών δικαιωμάτων (BMI και ASCAP) ανεβάζουν τον αριθμό των τραγουδιών του σε τριακόσια πενήντα – είτε ηχογραφημένα είτε ακυκλοφόρητα. Και βέβαια, μεγάλος όγκος τραγουδιών του αποτελεί και το σώμα της προσωπικής δισκογραφίας του, από την οποία έχω επιλέξει μόνο ένα (δύο μαζί με το ντουέτο του με την Janis Siegel) στη λογική ‘ένα τραγούδι – ένας καλλιτέχνης’ απαράβατα. Επίσης για κάποιους από τους παρακάτω καλλιτέχνες (Ike & Tina Turner, Marvin Gaye, Minnie Riperton, Miracles, Righteous Brothers, Jacksons, Melissa Manchester) ο Leon Ware έχει γράψει παραπάνω από ένα κομμάτια αλλά έχει επιλεχθεί μόνο ένα από τον καθένα.

Εδώ συγκέντρωσα όλα αυτά που ο Leon έγραψε ή συνέγραψε για άλλους καλλιτέχνες ή που διασκεύασαν άλλοι μετά τις αρχικές εκτελέσεις τους. Είναι λοιπόν σχεδόν όλες οι συνθέσεις του που έδωσε σε άλλους και πάντως όλες που ερμηνεύτηκαν – διασκευάστηκαν από πάνω από έναν καλλιτέχνη.

Όταν ο Leon Ware ρωτήθηκε το 1993 για το all time top 10 του, δήλωσε τα εξής:

– Erroll Garner «Concert By The Sea» (1955, Columbia)        
– Miles Davis «Jazz Track» (1958, Columbia)
– Nat King Cole  «Too Young» (από το album “This Is Nat King Cole” – 1953, Capitol)
– Marvin Gaye «What’s Goin’ On» (1970, Motown)
– Earth Wind And Fire “I Am” (1979, Arc/Columbia)
– Minnie Riperton «Adventures In Paradise» (1975, Epic)
– Quincy Jones «Body Heat» (1974, A&M)
– Marvin Gaye “I Want You» (1975, Motown)
– Leon Ware «Taste The Love» (1995, Kitchen)
– Joe Sample (οτιδήποτε)

Γιατί ο Leon Ware; Τρεις σπουδαίοι λόγοι.

01. Διότι είναι η έκφραση του απόλυτoυ soul αισθησιασμού. Αντίθετα με τους άλλους συνθέτες της soul που ανδρώθηκαν με την northern soul των 60’s και διέπρεψαν στα 70’s (Ashford & Simpson, Lamont Dozier, Eddie Holland, Smokey Robinson κ.λπ.), ο Leon Ware έγραφε πάντα –ακόμα και στις πιο ρυθμικές στιγμές του- αισθαντικά, κερδίζοντας τον τίτλο του Sensualist. Βέβαια, αυτή η ιδιότητά του κορυφώθηκε και απέδωσε ένα από τα πιο ερωτικά albums όλων των εποχών, το “I Want You” του Marvin Gaye από το 1976. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα τραγούδια του “I Want You” αυτά που τον έγραψαν στην ιστορία, δημιουργώντας τον απόλυτο συνειρμό του “σαγηνευτή” των αισθήσεων, σε κάθε αναφορά του ονόματός του.

02. Διότι παραμένει μια αγαπημένη πηγή για samples, από το σύγχρονο hip hop. Ακριβώς επειδή, τα τραγούδια του Leon Ware είναι γερά και δυνατά στον πυρήνα τους, επειδή οι μελωδίες του είναι “ξεμυαλιστικές”, διάφοροι βαρύτιμοι σκαφτιάδες της έγχρωμης μουσικής παράδοσης, τον τιμούν κάθε τόσο, χρησιμοποιώντας τραγούδια του σε δικά τους. Ο Ware είναι ο συνθέτης που το rappin’ αγαπάει να σαμπλάρει.

03. Διότι η χρονική γκάμα των συνθέσεών του είναι τεράστια. Εκτείνεται από τα μέσα των 60’s και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Σε αυτή τη χρονική διαδρομή υπάρχουν και υπέροχα αλλά και πραγματικά πληκτικά και αδιάφορα σημεία. Το λούστρο της δεκαετίας του ’80 έκανε το “σαλόνι” του Leon Ware να φαντάζει αποστειρωμένο και κλινικό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην προσωπική μου ιεράρχηση των παρακάτω τραγουδιών, τις χαμηλότερες θέσεις έχουν κυρίως οι παραγωγές των 80’s.

Παρακάτω παρελαύνουν όλοι οι καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τουλάχιστον ένα τραγούδι του Leon Ware.
Εκατό. Στρογγυλό.
Ιδανικό για countdown από το χειρότερο κατά τη γνώμη μου, πάντα, ως το καλύτερο. Η κατάταξη αφορά στην αποκλειστικά προσωπική μου αξιολόγηση των συγκεκριμένων ηχογραφήσεων των τραγουδιών. Όχι των συνθέσεων, όπως τις έγραψε ο Leon Ware.
To Love Rate είναι ένα προσωπικό εργαλείο μου διαβάθμισης των τραγουδιών για να μπουν σε μια αξιολογική κατάταξη σύμφωνα με το δικό μου γούστο.
Εσείς μπορείτε να τα ιεραρχήσετε όπως θέλετε.

Mε ένα κλικ στους τίτλους κατεβάζετε τα τραγούδια. 

Top 100 Leon Ware Songs Countdown 

No.100
Artist: Johnny Mathis
Song: Priceless
From: A Special Part Of Me LP
Year: 1984
Label: Columbia
Written: Leon Ware
Produced: Denny Diante
Genre: Mellow Soul
Love Rate: 18,2/100

@ Το πιο βαρετό τραγούδι – χασμωδική μελωδία της καριέρας του Leon Ware, από έναν τραγουδιστή που στατιστικά έχει τραγουδήσει την περισσότερη σαβούρα από όλους, μέσα στα πενήντα χρόνια καριέρας του.
@ Από το Hollywood στο Las Vegas και από κει στο Broadway και ξανά μανά πίσω…
@ Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το ότι σκεπάστηκε από παχιά στρώματα λήθης μέσα στα χρόνια… Ανυπόφορο cheese.

No.99
Artist: Pauline Henry
Song: Now I’ve Been To Paradise
From: Pauline LP
Year: 1993
Label: 550 Music
Written: Leon Ware
Produced: Robyn Smith
Genre: Mellow Soul, Quiet Storm
Love Rate: 19/100

@ Ίσως το πιο “τίποτα” τραγούδι που έγραψε ποτέ ο Leon Ware, σχεδόν ανύπαρκτο συνθετικά, σχήμα που προφανώς απέσπασε η τραγουδίστρια, από τον ίδιο, για να ενισχύσει με prestige το έτσι κι αλλιώς θλιβερό πρώτο προσωπικό album της.
@ Η τραγουδίστρια των Chimes (“Heaven” και η διασκευή στο “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” των U2) ως αντίπαλο δέος στην Carol Wheeler των Soul II Soul προσπάθησε να εκμεταλλυετεί την άνοδο της νέας βρετανικής soul των 90’s.
@ H Pauline Henry… έγινε δικηγόρος, πήρε master σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ασχολήθηκε με την οργάνωση των βρετανών καλλιτεχνών σε σωματεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

No.98
Artist: Carl Anderson
Song: How Deep Does It Go
From: Pieces Of A Heart LP
Year: 1991
Label: GRP
Written: Leon Ware
Produced: Andre Fischer, Russ Freeman
Genre: Mellow Soul
Love Rate: 26,6/100 

@ Αναιμική, νερόβραση σούπα από έναν τραγουδιστή που ποτέ δεν συνάρπασε ιδιαίτερα, από το κύμα των νεο-crooners της συντηρητικής soul των 80’s, κάτι σαν φτωχός συγγενής του Al Jarreau.
@ Από το album του που εγκαινίαζε την συνεργασία του με την GRP μετά τα επίσης μέτρια χρόνια της Epic.
@ Tο «How Deep Does It Go» ήταν το πιο πετυχημένο single του Anderson, φτάνοντας ως το Νο.30 του r’n’b chart το 1990.
@ Ο Carl Anderson πέθανε το 2004 σε ηλικία 59 ετών από λευκαιμία.

No.97
Artist: Krystol
Song: Just Don’t Make It Hurt
From: I Suggest U Don’t Let Go LP
Year: 1989
Label: Epic
Written: Leon Ware
Produced: Leon Ware
Genre: R ’n’ B
Love Rate: 29,3/100

@ Διεκπεραιωτική και ασήμαντη μελωδία, σαν άσκηση γυναικείου soul ύφους, από έναν “καθισμένο” συνθετικά Leon Ware.
@ Στα βασικά φωνητικά εδώ είναι η Robbie Danzie (είχε αντικαταστήσει την Dee Marie Warren, όταν αυτή σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό το 1986) και γύρω της, οι Karon Floyd, Robyrda Stiger (αμφότερες από τις Alton McClain & Destiny) και Tina Scott.
@ Από το τέταρτο, παρακμιακό και τελευταίο album του κουαρτέτου, πριν εκδιωχθεί λόγω εμπορικής αποτυχίας, από το roster της Epic και διαλυθεί για να δώσει τη σκυτάλη σε άλλα γυναικεία φωνητικά σχήματα που θριάμβευσαν αργότερα, όπως οι En Vogue και οι TLC.

Νο.96
Artist: James Ingram
Song: Love’s Been Here And Gone
From: Never Felt So Good LP
Year: 1986
Label: Qwest
Written: Leon Ware, James Ingram, Cynthia Weil
Produced: James Ingram
Genre: Mellow Soul
Love Rate: 34,3/100

@ Καψούρικη μελωδία – πρόσχημα για έναν παρατεταμένο νταλκά με πολλά φωνητικά twists, από το είδος εκείνο που έκανε μελιστάλαχτους τους 80’s crooners και τους κατέγραψε στην ιστορία ως γραφικούς που αλυχτάνε για την απώλεια του έρωτά τους.
@  Ουσιαστικά ένα όχημα για να “πλεύσει” η φωνή του ικανού αλλά επιδεικτικού session man που έκανε καριέρα κυρίως με τα ερωτικά ντουέτα του (από Patti Austin ως Kim Carnes).
@ Στο ίδιο album, ο Leon Ware υπογράφει και άλλο ένα μέτριο τραγούδι, το “Right Back” που κλείνει μελωμένα και πληκτικά το δίσκο.

Νο.95
Artist: Loose Ends
Song: Easier Said Than Done
From: The Real Chuckeeboo LP
Year: 1988
Label: Virgin
Written: Leon Ware, Steve Nichol, Jane Eugene, Carl McIntosh
Produced: Leon Ware
Genre: Synth Soul
Love Rate: 35,2/100

@ Ίσως ένα από τα χειρότερα τραγούδια που ερμήνευσαν οι γενικά πολυ καλοί Loose Ends. Βρετανική corporate soul ρουτίνας, γεμάτη πιατινάκια και λεπτές ρυθμικές αποχρώσεις που πλαισιώνουν τα ooh-ooh των φωνητικών.
@ Από το τέταρτο κουρασμένο album της μπάντας (του Carl McIntosh, της Jane Eugene και του Steve Nichol) στο οποίο απλά επαναλάμβαναν ευχάριστα πλην ασήμαντα τις καλομαγειρεμένες μανιέρες τoυς, θαμπωμένοι από το «αμερικανικό όνειρο».
@ Η ψηλοκλασάτη soul τους διήρκεσε για πέντε albums και απαθανατίστηκε σε πολλές παραγωγές για άλλους (Carol Wheeler, Pat Arnold, Phyllis Hyman, Juliet Roberts, Five Star, Cheryl Lynn, Lavine Hudson κ.λπ.)

Νο.94
Artist: T-Boy Ross
Song: To The Baby
From: Changes LP
Year: 1979
Label: Motown
Written: Leon Ware, T-Boy Ross
Produced: T-Boy Ross
Genre: Soul
Love Rate: 37,4/100

@ Ζωηρή soul mid tempo – σιγουράντζα, απλωμένη ηδονικά στην ενορχήστρωση, με μια φωνή που έχει παραπάνω «αυτοπεποίθηση» και «ego» απ’ όσο απαιτεί η διάθεση της μελωδίας.
@ O αδελφός της Diana Ross γράφει μαζί με τον Leon Ware μια μελωδία που δεν έχει ίχνος από την μαγεία των πρώτων 70’s όταν μαζί έγραφαν ιστορικά τραγούδια σαν το «I Wanna Be Where You Are» και το «I Want You«.
@ Από το μοναδικό album που ηχογράφησε στη Motown, ο νευρικός, ατίθασος «αδερφός» του οποίου οι μόνιμοι μπελάδες με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ τον έκαναν ασυνεπή και αναξιόπιστο συνεργάτη.
@ Βρέθηκε νεκρός μετά από μέρες του θανάτου του, στο υπόγειο του σπιτιού του στο Detroit, μαζί με τη γυναίκα του, δεμένοι και φιμωμένοι, το 1996, προφανώς θύματα ένοπλης ληστείας.

No.93
Artist: Lara Saint Paul
Song: Come L’Amore
From: Saffo Music LP
Year: 1977
Label: Lasapa
Written: Leon Ware, Bob Hilliard
Produced: Leon Ware, Jean Louis Barthelemy, Pier Quinto M. Caraggi
Genre: Music Hall, Soul
Love Rate: 38,2/100

@ Γκλαμουράτη cheesy διάθεση για το κοσμοπολίτικο διεθνές στιλ της ιταλίδας σταρ. Τραγουδάει μέτρια αλλά με ηδυπάθεια και χαμόγελο, σε ένα soul ύφος αταίριαστο στη μεσογειακή αύρα της.
@ Το album της αυτό φτιάχτηκε με την αρωγή της αφόκρεμας των session μουσικών της California της συγκεκριμένης εποχής. Ακούγονται τα βοηθητικά φωνητικά των Pointer Sisters, το μπάσο του Chuck Rainey, η κιθάρα του Ray Parker Jr., τα keyboards του Sonny Burke και τα κρουστά του King Errison
@ Το “Saffo Music” παρότι καθόλου σπουδαίο είναι πολύ δυσεύρετο στην διεθνή αγορά με τσουχτερές τιμές να το συνοδεύουν στα second hand stores. Στην Ελλάδα, παραδόξως, το album υπάρχει παντού σε βουλγαρικές κόπιες με πολύ φτηνή τιμή.
@ Tα υπόλοιπα τραγούδια του Leon Ware στο δίσκο, είναι τα “I Love Loving You”, “So Good”, “Give Me All Of You”, “Thank You”, “The Voodoo Lady”, “You Know That I Love You”.
@ Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού είναι του Bobby Womack από το album “Communication” του 1971.

Νο.92
Artist: Mica Paris
Song: Wicked
From: Like Dreamers Do / Wicked 12”
Year: 1988
Label: 4th & Broadway
Written: Leon Ware
Produced: Leon Ware
Genre: Brit Soul
Love Rate: 39,2/100

@ Βρετανική synth soul σε ένα στιλιστικό, όχι ιδιαίτερο τραγουδάκι που λειτουργεί κάπως επικουρικά  στη δυναμική της ανερχόμενης τότε λονδρέζας Mica Paris.
@ O Leon Ware είχε κληθεί προφανώς να ενισχύσει το προφίλ της βρετανίδας στο ντεμπούτο της, καθώς η Island είχε επενδύσει πολλά πάνω της.
@ Ο Leon Ware έγραψε τα τρία b-sides στα αντίτοιχα τρία πρώτα singles της Mica Paris, από το ντεμπούτο album της, “So Good”. Το “In The City” για το “Breathe Life Into Me”, το “Wicked” για τη συνεργασία της με τον Courtney Pine, “Like Dreamers Do” και το “Rock Together” για το “My One Temptation”.
@ Το «Wicked» ήταν b-side του single «Like Dreamers Do» στην Βρετανία (Νο.26 στο singles chart) ενώ στην Αμερική μπήκε b-side του «My One Temptation» (No.15 στο r’n’b chart και No.97 στο pop).

Νο.91
Artist: Vesta Williams
Song: It’s You
From: Vesta LP
Year: 1986
Label: A&M
Written: Leon Ware
Produced: Billy Valentine, Bryan Loren, Jeremy Lubbock
Genre: Mellow Soul
Love Rate: 39,7 /100 

@ Μελό σουπίτσα γραμμένη για να “εξασκηθεί” μια σπουδαία φωνή που βρίσκει ευκαιρία να καταθέσει το εύρος της.
@ Γραμμένη από τον Leon Ware  ως το απόλυτο “σαλόνι”.
@ Από το ντεμπούτο album της Vesta Williams από το Ohio, μιας από τις πιο καμπανιστές φωνές των 80’s – 90’s.
@ Tην ίδια χρονιά έκανε επιτυχία το “You Make Me Wanna Love Again” του Leon Ware.

No.90
Artist: Jr. Walker & The All Stars
Song: I Don’t Need No Reason
From: Peace And Understanding Is Hard To Find LP
Year: 1973
Label: Soul
Written: Leon Ware, Pam Sawyer
Produced: Hal Davis
Genre: Mellow Soul
Love
Rate: 40,1/100

@ Ευχάριστη easy listening soul σουπίτσα γεμάτη γυναικεία δεύτερα αρμονικά φωνητικά (χωρίς να υπάρχουν πρώτα) και το τενόρο σαξόφωνό να πλέει ελαφρώς αυτάρεσκα, σε μια θάλασσα από εικόνες σούρουπου με cocktail στα χέρια.
@ Ο Junior Walker από την Arizona, ήταν ένας από τους ελάχιστους προβεβλημένους μουσικούς – μη-τραγουδιστές στην Motown, ένας από τους λίγους performers που δεν είχε το όπλο του μικροφώνου με το μέρος του.
@ Το “I Don’t Need No Reason” πρωτοεμφανίστηκε την ίδια χρονιά στο album “Rennaisance” των Miracles.
@ Την εκτέλεση των Miracles σάμπλαρε ο Gumbo στο “Basement Music” (1993).

Νο.89
Artist: Norman Connors featuring Leon Ware
Song: Everywhere Inside Of Me
From: Take It To The Limit LP
Year: 1980
Label: Arista

Written: Leon Ware
Produced: Norman Connors
Genre: Melllow Soul, Light Jazz
Love Rate: 40,6/100

@ Συμβατικό μελωδικό jazzy soul κομμάτι, νυχτερινό και ηδυπαθές, με πλήρη αρμονικά αυτοσχεδιαστικά φωνητικά του Leon Ware, την Jean Carn και τις Jones Girls στο υπόβαθρο και φυσικά το απαραίτητο solo σαξόφωνο του Gary Bartz.
@ Σήμερα ακούγεται παρωχημένο και παγιδευμένο ανάμεσα στην «έντεχνη» jazz των κεριών και της αρμονικής soul.
@ Από το δέκατο album του drummer – παραγωγού Norman Connors από την Philadelphia, όταν πλέον είχε αφήσει πίσω του τις αμιγώς jazz μέρες του.

Νο.88
Artist: Booker T
Song: I Came To Love You
From: I Want You LP
Year: 1981
Label: A&M
Written: Leon Ware, Booker T. Jones
Produced: Michael Stokes
Genre: Mellow Soul
Love Rate: 41,3/100

@ Αυτάρεσκη, ρομαντική soul μελωδία από το μοναδικό προσωπικό album του πάλαι ποτέ στυλοβάτη της Stax, από το Memphis.
@ Αντιπροσωπευτικό της ζαχαρωτής συνθετικής φάσης του Leon Ware των πρώτων 80’s.
@ Double-a-sided single με το “Don’t Stop Your Love” χωρίς επιτυχία στα charts.

Νο.87
Artist: Jeffrey Osborne
Song: Forever Mine
From: Stay With Me Tonight LP
Year: 1983
Label: A&M
Written: Leon Ware, Jeffrey Osborne, George Duke
Produced: George Duke
Genre: Mellow Soul
Love Rate: 43,8/100

@ Παραμυθένια μελωδία – must για τη mainstream εποχή της 80’s soul, καταδεικτική των γλυκών παραγγελιών που διεκπεραίωνε ο Leon Ware  για τις ανάγκες των φίλων του.
@ Η πιο χαμηλότονη ρομαντζάδα του δεύτερου προσωπικού album του πάλαι ποτέ μπροστάρη των L.T.D. που εδω μεταμορφώνεται σε soul crooner, με καθαρή και ξάστερη παραγωγή του George Duke.
@ Το «Forever Mine» ήταν b-side στο «Don’t Stop» από τον ίδιο δίσκο που βγήκε το 1984. To single έφτασε στο Νο.6 του r’n’b chart και στο Νο.44 του pop chart.

No.86
Artist: Les McCann
Song: If There’s Anything Better Than Love
From: Tall, Dark And Handsome LP
Year: 1979
Label: A&M
Written: Leon Ware, Les McCann
Produced: Benny Golson
Genre: Disco Soul
Love Rate: 45,3/100

@ Στιβαρή αλλά έντονα «μεσόκοπη» ερμηνεία με ελαφρώς επιτηδευμένη crooner διάθεση σε ένα σαλονάτο χαμηλόμπιτο “σιγουράκι” του Leon Ware, με εξαιρετική αλλά καταφανώς φορτσαρισμένη ενορχήστρωση.
@ Τα synths του Michael Boddicker προεξέχουν, το ηλεκτρικό μπάσο του Keni Burke διεκπεραιώνει και τα κρουστά του Jeffrey Osborne απλά συνοδεύουν ενώ τα γυναικεία βοηθητικά φωνητικά των Waters, της Lorraine Johnson και της Angela Winbush χαρίζουν την ιλουστρέ επίστρωση που είχαν ανάγκη όλοι οι παλαίμαχοι βετεράνοι για να καταφέρουν να σταθούν στο στρόβιλο της disco.
@ Από το 1976 ο επιδραστικός πιανίστας από το Kentucky είχε μπει για τα καλά στο disco σκηνικό για να επωφεληθεί εμπορικά, ωστόσο το εκτόπισμά του στα παραδοσιακό jazz κοινό είχε απαξιωθεί εντελώς, μετά την εξαετία του στην Atlantic για την οποία ήδη είχε κατηγορηθεί πολύ από τους πιουρίστες.
@ Μετά την εμπορική αποτυχία του album, η A&M έδωσε απαλλακτικό στον Les McCann… Ίσως έφταιγε η ρακέτα στο εξώφυλλο.

No.85
Artist: L.V. Johnson
Song: Peace Of Mind
From: All Night Party LP
Year: 1986
Label: Sunnyview
Written: Leon Ware, Bunny Sigler
Produced: Bunny Sigler
Genre: Synth Soul
Love Rate: 46,5/100

@ Απλοϊκή και παρωχημένη σήμερα, σύνθεση του Leon Ware που μιμείται τα bluesy rock σχήματα των 50’s αλλά με μοντέρνο synth περίβλημα σε παραγωγή του Bunny Sigler που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του bluesman από το Chicago, στα 80’s.
@ Από το δεύτερο album του L.V. Johnson, η φωνή του βροντώδης και με κλασική αύρα, δημιουργεί ένα αλλόκωτο feeling σε σχέση με την mainstream soul σύνθεση.
@ Ανηψιός του Elmore James και μαθητής στην κιθάρα του B.B. King, o L.V. Johnson από το Chicago, θήτευσε ως session κιθαρίστας στη Stax (στην οποία ηχογράφησε και μερικά singles) στα 60’s, έγραψε επιτυχίες για τον Tyrone Davis, τους Dells και τον Bobby Bland και ξεκίνησε μια δισκογραφική καριέρα μόλις το 1981 (με δύο soul hits την ίδια χρονιά) η οποία απέδωσε μέσα σε μία δεκαετία, πέντε μόλις albums.
@ Ο L.V. Johnson πέθανε το 1994 σε ηλικία σαράντα οκτώ ετών.

No.84
Artist: Con Funk Shun
Song: You Make Me Wanna Love Again
From: Burnin’ Love LP
Year: 1986
Label: Mercury
Written: Leon Ware, Billy Valentine
Produced: Leon Ware
Genre: Sweet Soul
Love Rate: 47,9/100

@ Κομψή αλλά ασήμαντη μελωδία από την πάλαι ποτέ λαμπερή καλιφορνέζικη soul funk μπάντα.
@ Ο Michael Cooper στα φωνητικά έκανε ό,τι μπορούσε αλλά έλειπε η “ψυχή” του μόλις αποχωρήσαντα, τότε, Felton Pilate και οι επτά Con Funk Shun ακούγονταν κουρασμένοι.
@ Από το δέκατο τρίτο και τελευταίο album τους πριν τσακωθούν μεταξύ τους και διαλυθούν για να ενωθούν ξανά, χωρίς λόγο, δέκα χρόνια μετά.
@ Την ίδια χρονιά το πρωτοτραγούδησε και το έκανε επιτυχία η Vesta Williams και τρία χρόνια αργότερα το ηχογράφησε και η Vanessa Bell Armstrong (1989).

No.83
Artist: Lulu
Song: Independence
From: Independence LP
Year: 1993
Label: Dome
Written: Leon Ware, Winston Sela
Produced: Cary Baylis, Eliot Kennedy, Mike Ward
Genre: Dance Pop
Love Rate: 48,3/100

@ Mουσικό lifting συνταγοποιημένης pop για την επιστροφή της ντίβας-θεσμού στα μουσικά πράγματα, το 1993, η οποία τραγουδάει με την τσαχπινιά εικοσιπεντάρας.
@ Μοντέρνο στο χορευτικό κλίμα της εποχής, ελαφρύ και αισιόδοξο, αρκούντως πλαστικό για τη γενιά της τηλεοπτικής pop.
@ Η σκοτσέζα Marie McDonald McLaughlin Lawrie, στα 60’s ήταν το it-girl της beat pop. Στα 00’s θεωρείται το θηλυκό αντίστοιχο του Cliff Richard.

Νο.82
Artist: Chris Bennett & Leon Ware
Song: Somewhere
From: Chris Bennett LP
Year: 1993
Label: Beechwood
Written: Leon Ware, Laudir De Oliveira, Marcos Valle
Produced: Vada Nobles
Genre: Soul
Love Rate: 49,4/100

@ Συμπαθητική, ζωηρή επανεκτέλεση του αέρινου μελωδικού classic από την “ξανθή jazzy”, πρώην disco ντίβα, Chris Bennett σε ντουέτο με τον Leon Ware.
@ Από το album της επιστροφής της στο προσκήνιο του L.A.
@ Η πρώτη εκτέλεση του κομματιού περιεχόταν στο ομώνυμο album του Leon Ware, από το 1982. Εκεί το τραγουδούσε σε ντουέτο με την Flora Purim.

Νο.81
Artist: Ramsey Lewis & NancyWilson
Song: Slippin’ Away
From: Two Of Us LP
Year: 1984
Label: Columbia
Written: Leon Ware, David Foster, David Paitch
Produced: Stanley Clarke
Genre: Mellow Soul Jazz
Love Rate: 50,3/100

@ Μελωδικό, μεσόμπιτο jazzy soul ύφος μέσα στο σαλονάτο στιλ των 80’s, με τη φωνή της Nancy Wilson, σταθερά απολαυστική. Ενδεικτικό στιλ της κατεύθυνσης που έπαιρναν οι jazz μουσικοί στα 80’s για να χωρέσουν στην πίτα της soul. Το μοτίβο του πιάνου είναι η μελωδική γραμμή του «Africa» των Toto…
@ Ο δίσκος που ηχογράφησε ο Ramsey Lewis με την Nancy Wilson στα μέσα των 80’s είναι προσανατολισμένος στην jazz soul ηδυπάθεια, λουστραρισμένος χαρακτηριστικά από τον σπεσιαλίστα του είδους Stanley Clarke.
@ H Nancy Wilson είχε ήδη τραγουδήσει τραγούδι του Leon Ware στο album της “Take My Love” (1980), με τίτλο “I Loved You All The Time”.

No.80
Artist: Spinners
Song: Show Me Your Magic
From: Lovin’ Feelings LP
Year: 1985
Label: Atlantic
Written: Leon Ware, Joe Curiale, Nick Neigher
Produced: Maurice Starr
Genre: Synth Soul Pop
Love Rate: 52,5/100

@ Ζωηρό uptempo pop lifting από τον σπεσιαλίστα της εφηβικής pop, Maurice Starr (New Kids On The Block, New Edition) για να διατηρήσει ζωντανό το φωνητικό σχήμα στα τεχνολογικά μέσα των 80’s. Οι Spinners παριστάνουν ερμηνευτικά τους φρέσκους και μάχιμους.
@ Από το προτελευταίο album τους, πριν διαλυθούν και περάσουν στην ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα φωνητικά groups της Motown και της Atlantic.
@ Στα μέσα των 80’s αποτελούνταν από τους Henry Fambrough, William Henderson, Pervis Jackson, Robert Smith, Jonathan Edwards.
@ Ο σπουδαίος πάλαι ποτέ τραγουδιστής τους Phillip Wynne είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν από καρδιακή προσβολή. Το 1984 επίσης, οι Spinners σημείωσαν και την τελευταία επιτυχία τους στο r’n’b chart ως group.

Νο.79 
Artist: Melissa Manchester & Peabo Bryson
Song: Lovers After All
From: For The Working Girl LP
Year: 1980
Label: Arista

Written: Leon Ware, Melissa Manchester
Produced: Steve Buckingham
Genre: Mellow Soul|
Love Rate: 53,6/100

@ Απλωμένη, ηδονική και αυτάρεσκη ερμηνεία από δύο ικανούς τραγουδιστές που “είναι σε θέση” να τραγουδούν άνετα και περίπλοκα και το δείχνουν.
@ Το είδος του ρομαντικού ντουέτου που έκανε θραύση στο soul κύκλωμα των 70’s και των 80’s. Γλυκές στρωτές φωνές αλλά καθόλου συναρπαστικές.
@ Ο Bryson σχεδόν βάσισε όλη τη mainstream καριέρα του στα ντουέτα (με Roberta Flack, Natalie Cole, Celine Dion, Debbie Gibson, Regina Belle, Minnie Riperton, Nadia Gifford, Linda Eder, Kumi Koda, Minako Honda, D’Atra Hicks, κ.λπ) και η Manchester έγινε μια από τις πιο crossover Α.Ο.R. performers της βιομηχανίας.
@ Η Manchester είχε ήδη φτιάξει ένα ολόκληρο album σχεδόν, το 1977, με τίτλο “Don’t Cry Out Loud” μαζί με τον Leon Ware με κομμάτια όπως το “Almost Everything”.

Νο.78
Artist: Main Ingredient featuring Cuba Gooding
Song: Instant Love
From: Music Maximus LP
Year: 1976
Label: RCA
Written: Leon Ware
Produced: Cuba Gooding, Luther Simmons
Genre: Sweet Soul
Love Rate: 54,8/100 

@ Γλυκιά φωνητική soul, ηδονική και ανάλαφρη σε ένα συμπαθέστατο και λουσάτο τραγούδι που ωστόσο δεν πλησίαζε καν την υπεροχή των πρώτων albums τους.
@ Από το όγδοο album τους και τελευταίο για τα 70’s, όταν πια η μαγεία είχε χαθεί.
@ Ο Tony Silvester την ίδια χρονιά σήκωσε μπαϊράκι για solo καριέρα και αντικαταστάθηκε από τον Carl Tompkins. Ένα χρόνο μετά και ο Cuba Gooding ακολούθησε solo καριέρα στην Motown.
@ Το 1975 είχαν ερμηνεύσει ένα άλλο κομμάτι του Leon Ware, το “Rolling Down A Mountainside” που τους χάρισε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Ήταν το ίδιο κομμάτι που είχε τραγουδήσει ο Isaac Hayes στο “Wattstax”.

No.77
Artist: Chico De Barge
Song: Heart, Mind, Soul
From: The Game LP
Year: 1999
Label: Motown
Written: Leon Ware, Bruce Fisher
Produced: Vada Nobles
Genre: Mellow Soul
Love Rate: 55,4/100

@ Αέρινη μελωδία με αναγνωρίσιμο ρεφρέν και μαλακά, βελούδα φωνητικά και ένα όμορφο ερωτικό φαλτσέτο, σε μια ενορχήστρωση που μιμείται κατά γράμμα την ατμόσφαιρα του “I Want You” του Marvin Gaye, χωρίς το βάθος της όμως.
@ Αέρινη μελωδία από το τέταρτο προσωπικό album του άτακτου Chico De Barge της γνωστής οικογένειας των DeBarge. Αν ο Usher έχει πρόγονο, αυτός είναι ο Chico DeBarge.

No.76
Artist: Instant Funk
Song: Kinky
From: Kinky LP
Year: 1983
Label: Salsoul
Written: Leon Ware, Allan Rich
Produced: Bunny Sigler
Genre: Synth Soul Pop
Love Rate: 56,3/100

@ Ελαφρύ και με ιλουστρέ χορευτική διάθεση, το synth funk uptempo των Instant Funk από την Philadelphia σήμερα ακούγεται με ένα ίσως και ειρωνικό χαμόγελο ως εμβληματικό μιας εποχής στην οποία άνθισαν τα μοντέλα στα εξώφυλλα των δίσκων, οι νεανικές φαρσοκωμωδίες και οι μπαντάνες.
@ Το 1983 ήταν πλέον σαφές στον αέρα ότι η θρυλική Salsoul ένα χρόνο μετά θα έκλεινε για να μεταβολιστεί σε μια εταιρία video ψυχαγωγίας αφήνοντας τους Instant Funk στην ουσία, χωρίς δισκογραφική στέγη.
@ Το “Kinky” ήταν το τελευταίο –έκτο- album τους πριν διαλυθούν, με αλλοτριωμένο ήχο που προσπαθούσε να εναρμονιστεί με τα synth πλαίσια της εποχής. Είχαν περάσει τις ένδοξες μέρες τους ως συνοδευτική μπάντα του Bunny Sigler στα 70’s και από τα τέλη της δεκαετίας ως μια αυτόνομη, σπουδαία, σε παραγωγή ιδεών, disco funk ομάδα ανθρώπων, γύρω από τα ιδρυτικά μέλη Raymond Earl και Kim και Scotty Miller.

Νο.75
Artist: Joe
Song: Soon I’ll Be Loving You Again
From: Marvin Is 60 – Tribute CLP
Year: 1998
Label: Motown
Written: Leon Ware, T-Boy Ross, Marvin Gaye
Produced:
Genre: R’n’B
Love Rate: 56,2/100 

@ Ευλαβική επανεκτέλεση του τραγουδιού που υπήρχε στο κλασικό album “I Want You” του Marvin Gaye του 1976. Παρότι ερωτικότατος, ο Joe ακούγεται άτολμος συνθετικά και καθηλωμένος στις “σίγουρες” μανιέρες του.
@ Στα τέλη των 90’s, η soul έπαιρνε την καθοριστική μορφή της ως r’n’b –από το είδος που επιβιώνει ως και σήμερα από τις νέες γενιές των soulsters, με τις φωνητικές ακροβασίες των τραγουδιστών και τα ξαφνικά φαλτσέτα στη ροή των τραγουδιών, να δίνουν τον τόνο και την αισθητική του μοντέρνου.
@ Από το album διασκευών – φόρο τιμής στα εξηκοστά –δυνητικά- γενέθλια του Marvin Gaye, που πραγματοποιήθηκε στη Motown, η συμμετοχή του Joe είναι παρόμοιας αισθητικής και “στάσης” των υπόλοιπων συμμετεχόντων (Erykah Badu, Will Downing, Brian McKnight, Zhane, D’ Angelo, DeBarge, Montell Jordan, Gerald Levert κ.λπ.).
@ Ο Joe από την Georgia, είχε ήδη δύο albums στο ενεργητικό του το 1999 και θεωρούνταν ένας φέρελπις και πολλά υποσχόμενος τραγουδιστής της nu soul.
@ Στην limited έκδοση του tribute compilation, το τραγούδησε και ο ένας από τους τρεις συνθέτες του, ο αδερφός της Diana, T-Boy Ross, χωρίς βέβαια καν να πλησιάζει στην υπεροχή της πρωτότυπης ερμηνείας.

No.74
Artist: Rockie Robbins
Song: Point Of View
From: You And Me LP
Year: 1980
Label: A&M
Written: Leon Ware, Zane Grey
Produced: Bobby Martin
Genre: Soul
Love Rate: 56,8/100

@ Γενναιόδωρη αλλά και συμβατική μεσόρρυθμη  soul με μεγάλη αίσθηση του όγκου της ενορχήστρωσης και της brillante, χλιδάτης διάθεσης του Rockie Robbins.
@ Πολύ καλή η φωνή του Rockie Robbins από τη Minneapolis που ευτύχησε να κυκλοφορήσει τρία μόλις albums στην πρώτη πενταετία των 80’s πριν χαθεί άδικα από το προσκήνιο.

Νο.73
Artist: Phoenix
Song: Julia’s Face
From: Julia’s Face / Postmark N.Y.C. 7”
Year: 1970
Label: Paramount
Written: Leon Ware, Gerald Goffin
Produced: Leon Ware
Genre: Psych Out Rock, Rhythm ‘N’ Blues
Love Rate: 60,5/100

@ “Λευκό γαλανομάτικο” πάθος σε ένα ηλιόλουστο τραγούδι του Leon Ware.
@ Ένα από τα δύο singles που κυκλοφόρησαν στην καμπή των δύο δεκαετιών ’60 και ’70. Πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν ένα ομώνυμο album στην ABC Paramount και δύο singles, στη διετία 1969 – 1970.
@ Περίπτωση μπάντας που έπλευσε στα αχανή νερά του ψυχεδελικού rhythm ‘n’ blues στα 60’s, οι Phoenix (καμμία σχέση με τους μοντέρνους Γάλλους) έμειναν στην ιστορία ως η μία από τις τρεις μπάντες που είχαν δύο drummers (οι άλλες δύο ήταν οι Santana και οι Greatful Dead). 
@ Οι Tom Dotzler (keyboards, σαξόφωνο), Warren Phillips (κιθάρα, keyboards, μπάσο) και Ed Levin (drums) –και οι τρεις από τους διαλυμένους Mt. RushmoreTom Hart (drums) και Stan Muther (lead κιθάρα – από τους Blue House Basement) διαλύθηκαν όπως τόσα άλλα γκρουπάκια που σήμερα αποτελούν αντικείμενο τρελλού “κυνηγιού” από τους “σκαφτιάδες” του rock.

No.72
Artist: Gloria Lynne
Song: Thank You Earl Bird
From: I Don’t Know How To Love Him LP
Year: 1976
Label: ABC
Written: Leon Ware, Pam Sawyer
Produced: Esmond Edwards
Genre: Disco Soul
Love Rate: 61,4/100

@ Χαλαρή, ηδονική pop soul με μια ροπή στα ηλικωμένα ακροατήρια από μια ένδοξη jazz ντίβα που στα μέσα των 70’s έκανε το άνοιγμά της στα pop soul ακροατήρια, πριν ξαναγυρίσει το music hall και στο easy listening.
@ Οι μεγάλες επιτυχίες της Gloria Lynne είχαν σταματήσει στην πρώτη πενταετία των 60’s.
@ H πρώτη εκτέλεση είναι του Jerry Butler την ίδια χρονιά, το 1976 στο album του “Love’s On The Menu”.

No.71
Artist: Righteous Brothers
Song: If Loving You Is Wrong (I’m So Sorry)
From: Souled Out LP
Year: 1967
Label: MGM
Written: Leon Ware, Vicki Basemore, Mickey Stevenson, Dougg Brown
Produced: Mickey Stevenson
Genre: Blue Eyed Soul
Love Rate: 61,7/100

@ Χαρακτηριστικό, «πολιτισμένο» shake των μέσων των 60’s σε λευκή γαλανομάτα soul, με τις στιβαρές φωνές των δύο Righteous να γεφυρώνουν την ουσία της soul με την καλή, «ψαγμένη» pop της εποχής τους.
@ Από την εποχή που ο Bobby Hatfield και ο Bill Medley τα είχαν τσουγκρίσει με τον Phil Spector και είχαν πέσει στην αγκαλιά της MGM.
@ Η ομάδα του Mickey Stevenson βρίσκεται όλη παρούσα στην ηχογράφηση.
@ Στο ίδιο album, ο Leon Ware είχε υπογράψει επίσης τα “Love Keeps Calling My Name”, “(I Need) Someone Like You”, “Love Keeps Calling My Name” και το “I Don’t Believe In Losing” που τραγούδησαν και οι Major IV (βλέπε σχετικό λήμμα).

Νο.70
Artist: Sharon Redd
Song: It’s A Lie
From: Sharon Redd LP
Year: 1980
Label: Prelude
Written: Leon Ware, Alee Willis
Produced: Willie Lester, Rodney Brown
Genre: Disco
Love Rate: 61,9/100

@ Tυπική disco της Prelude, με συμβατική ενορχήστρωση και “καθηλωμένη” στα πλαίσια της εποχής, αίσθηση.
@ Από το ντεμπούτο της σημαντικής νεοϋορκέζας disco ντίβας, θετής αδερφής της Pennye Ford.
@ Η Sharon Redd πέθανε από πνευμονία (επιπλοκή από AIDS) το 1992, έχοντας κυκλοφορήσει μόλις τρία albums στις αρχές των 80’s.

No.69
Artist: Thelma Jones
Song: I Can Dream
From: Thelma Jones LP
Year: 1978
Label: Columbia
Written: Leon Ware, Harold Payne
Produced: Bert De Coteaux
Genre: Soul
Love Rate: 62,3 /100 

@ Καλαίσθητη απλωμένη soul στα μέρη του A.O.R. με ρυθμικό μοτίβο που θυμίζει έντονα το “La Vie En Rose” της Grace Jones.
@ Εξαιρετική φωνή της Thelma Jones απηχεί την ακμή της soul της εποχής της.
@ Από το μοναδικό album που κυκλοφόρησε στην Columbia, μετά την περίοδο που πέρασε ηχογραφώντας jazz και northern soul στην Barry.

No.68
Artist: Odyssey
Song: I Can’t Keep Holding Back My Love
From: I Got The Melody LP
Year: 1981
Label: RCA

Written: Leon Ware, Linda Clay
Produced: Steve Tyrell
Genre: Sweet Soul
Love Rate: 62,8/100

@ Καλόγουστη ρομαντική soul με εξαιρετική παραγωγή που τονίζει το συγκριτικό πλεονέκτημα των Odyssey: τις εξαιρετικές φωνητικές, αντιστικτικές αρμονίες τους μεταξύ πρώτων και δεύτερων φωνητικών.
@ Από το τέταρτο album των νεοϋορκέζων soulsters: ο Bill McEachern είχε ήδη αντικαταστήσει τον πρώτο τραγουδιστή του σχήματος Tony Reynolds. Μαζί του ήταν οι αδερφές Lillian και Louise Lopez (η τρίτη αδελφή Carmen είχε διωχθεί από το σχήμα λόγω κακής συμπεριφοράς…) από τα Virgin Islands.
@ Οι Odyssey έμοιαζαν με μια έντεχνη, “ανεβασμένη” soul εκδοχή των Tony Orlando & Dawn.
@ To τραγούδι σάμπλαραν οι Infamous Syndicate στο “City Of Hustlers” (1998)

No.67
Artist: Deodato featuring Kelly Barretto & Camille
Song: Just This One Night
From: Happy Hour LP
Year: 1982
Label: Mercury
Written: Leon Ware, Marcos Valle, Eban Kelly, Charles Williams
Produced: Eumir Deodato
Genre: Jazzy Soul
Love Rate: 63,2/100

@ Συμπαθέστατο jazz funk μοτίβο με αρκετό λούστρο ώστε να αρέσει στα πλουμιστά ακροατήρια των 80’s αλλά και με βαθιά ριζωμένη μέσα του την έντεχνη φύση του.
@ Έρχεται από την εποχή του βραζιλιάνικου φλερτ του Leon Ware στις αρχές των 80’s με την πένα του Marcos Valle.
@ Από το δέκατο τέταρτο album του σπουδαίου βραζιλιάνου παραγωγού πριν τον ανακαλύψει η Bjork.

Νο.66
Artist: Billy Griffin
Song: Systematic
From: Systematic LP
Year: 1985
Label: Columbia
Written: Leon Ware, James Ingram
Produced: Leon Ware
Genre: Synth soul
Love Rate: 63,6/100

@ Συμπαθητικό, ηλεκτρονικό soul uptempo στο boogie κλίμα των 80’s με καλή ερμηνεία από τον Griffin.
@ Από το τρίτο προσωπικό album του πάλαι ποτέ αντικαστάτη του Smokey Robinson στους Miracles.

No.65
Artist: Fred Wesley
Song: Time For Us
From: Full Circle: From Be Bop To Hip Hop LP
Year: 1998
Label: Eagle
Written: Leon Ware
Produced: Fred Wesley, Bootsy Collins
Genre: Mellow Soul, Quiet Storm
Love Rate: 64,3/100

@ Γλυκιά, ατμοσφαιρική μελωδία – συνεισφορά του Leon Ware στο μυθικό super σχήμα των Horny Horns, ο οποίος κάνει το programming και τραγουδάει σαν να μην έχει περάσει χρόνος από πάνω του.
@ Μόνο όταν εμφανιστεί στην ενορχήστρωση το σαξόφωνο καταλαβαίνεις ωστόσο ότι από πίσω παίζει η μπάντα γιγάντων του τρομπονίστα Fred Wesley.

No.64 
Artist: Orange Colored Sky
Song: Press A Rose
From: Help / Press A Rose 7”
Year: 1970
Label: People
Written: Leon Ware, William Stevenson
Produced: Mickey Stevenson
Genre: Rhythm ‘n’ Blues
Love Rate: 65,2/100

@ Vintage rhythm ‘n’ blues, ανοιχτόκαρδο και θετικό στο sunshine ψυχεδελικό κλίμα της εποχής του.
@ Με ήχο περίπου σαν αμερικανοί Animals, οι Orange Colored Sky από την Pennsylvania, με φωνητικά από τον Larry Young και τον Tony Barry, ήταν αρκούντως groovy και το τραγούδι του Leon Ware ήταν πραγματικά όμορφο, αν και κάπως στιλιστικό για να ταιριάζει με την καλιφορνέζικη μοντερνιά της εποχής.
@ Από τα γκρουπάκια που έθαψε η σκόνη του χρόνου, είχαν περιοδεύσει με τον Frank Sinatra και είχαν υποστηρίξει την επανεκλογή του κυβερνήτη τότε, της California, Ronald Reagan
@ Το καταπληκτικό trivia της υπόθεσης είναι, ότι ο Tom Hanks στην ταινία του “The Thing You Do”, βάσισε όλην την αφήγηση της ιστορίας του group The Wonders, στην ταινία, πάνω στους Orange Colored Sky.

No.63 
Artist: Major IV
Song: I Don’t Believe In Losing
From: All Of My Love / I Don’t Believe In Losing 7”
Year: 1967
Label: Venture
Written: Leon Ware, Vicki Basemore
Produced: Leon Ware
Genre: Soul
Love
Rate: 65/100

@ Συμπαθητική, νοσταλγική soul άσκηση του Leon Ware, ενταγμένη στο πλαίσιο της εποχής που ο συνθέτης γυμναζόταν στην northern soul σκηνή.
@ Οι Major IV χάθηκαν στη λήθη του χρόνου ως ένα από τα ονόματα της Venture του Mickey Stevenson, μαζί με τους Calvin Arnold, Neil Kimble, Natura’elles, Daryl Carter,  Ballads, Vernon Garrett, Larry Williams
@ Την ίδια χρονιά το ερμήνευσαν και οι Righteous Brothers στο album τους «Souled Out«.

Νο.62 
Artist: Camelle Hinds
Song: How Are You My Dear Today
From: Soul Degrees LP
Year: 1996
Label: Victor
Written: Leon Ware, Camelle Hinds
Produced: Camelle Hinds
Genre: Mellow Soul, Quiet Storm
Love Rate: 64,8/100

@ Απλωμένη, γεννιαόδωρη, αισθησιακή μελωδία με εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή και τον Camelle Hinds να τραγουδάει ηδονικά σαν να μη θέλει να τελειώσει το τραγούδι.
@ Ο Hinds ήταν ο ιδρυτής των brit-funksters Central Line, το ήμισυ του ντουέτου Hindsight και συνεργάτης του Paul Weller, του Roy Ayers, των Heaven 17 κ.λπ., από τους πιο πιστούς εργάτες της βρετανικής soul.
@ Το album του κυκλοφόρησε πρώτα στην Ιαπωνία και θεωρείται ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της μοντέρνας soul.

 

Νο.61 
Artist: Michael Cooper
Song: Since I Had You
From: Are We Cool LP
Year: 2004
Label: Thump
Written: Leon Ware, Marvin Gaye
Prοduced: Eugene Blacknell
Genre: Soul
Love Rate: 65,8/100

@ Προσεγμένη, χορταστική διασκευή με μεράκι από έναν βετεράνο της soul που ακολουθεί με κατά πόδας ευλάβεια την αίσθηση στην οποία τον οδηγεί το υλικό του.
@ Ο τραγουδιστής των Con Funk Shun σέβεται πολύ τον ερωτικό, εξομολογητικό χαρακτήρα του πρωτότυπου που βρισκόταν στο “I Want You” του Marvin Gaye.

Νο.60
Artist: Marlene featuring Seawind
Song: Let Yourself Go
From: Summer Nights LP
Year: 1982
Label: Columbia Japan
Written: Leon Ware, Richard Rudoplh
Produced: Yasohachi Itoh
Genre: Jazz Soul
Love Rate:
66,4/100

@ Απολαυστικό soul jazz fusion, εξαιρετικά δυσεύρετο σήμερα, γεμάτο από την καλιφορνέζικη αντίληψη περί νυχτερινών καλοκαιρινών αισθήσεων.
@ Οι Seawind από την Χαβάη και η Marlene από τις Φιλιππίνες σε παραγωγή του Itoh από τη Ιαπωνία ενώνονται για ένα album –ιερό δισκοπότηρο για την ηδονική νυχτερινή soul.

No.59 
Artist: Jackson 5
Song: Don’t Say Goodbye Again
From: Get It Together LP
Year: 1973
Label: Tamla
Written: Leon Ware, Pam Sawyer
Produced: Hal Davis
Genre: Soul
Love Rate: 66,9/100

@ Ερμηνευτικό ρεσιτάλ για τον μπροστάρη των Jacksons, τότε, Michael.
@ Ο Leon Ware, ενορατικός σχετικά με το φαινόμενο του μικρού Michael, έγραψε το τραγούδι με πλήρη συναίσθηση της δυναμικής της φωνής του.
@ Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια τα αδέλφια των Jacksons κυκλοφορούσαν το έκτο album τους σε μια φρενήρη κούρσα για τη διατήρηση της δημοσιότητάς τους, έχοντας ήδη ξεζουμίσει τα τραγούδια – “φιλέτα” όλων των εσωτερικών και όχι μόνο συνθετών της Hitsville Motown.
@ Σε αυτό το album, το υλικό των Jacksons άρχισε ήδη να κουράζεται και να μένει πίσω σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κολοσσιαία φωνητικά soul σχήματα της εποχής, όπως οι Blue Magic, οι Main Ingredient και τα ανερχόμενα αστέρια της Philadelphia, όπως οι Harold Melvin & The Blue Notes.
@ Το άλλο τραγούδι που έγραψε ο Ware για τον ίδιο δίσκο είναι το “It’s Too Late To Change The Time”.

No.58 
Artist: The Holidays
Song: Ι Keep Holding On
From: I Know She Cares / Ι Keep Holding On 7”
Year: 1967
Label: Revilot
Written: Leon Ware
Produced: Leon Ware
Genre: Northern Soul
Love Rate: 67,4/100

@ Eκλάμψεις από την sunshine, ψυχεδελική pop εμφανίζονται στη northern soul του Detroit.
@ Γεμάτη αγωνία ερμηνεία στο δεύτερο single των Holidays για την Revilot, μετά τη διάλυση της μυθικής Golden World.
@ Μετά το 1966 οι Holidays ήταν ένα σχήμα με ασαφές line up – ο Willie Johnson είχε γυρίσει από τον πόλεμο του Βιετνάμ με ψυχολογικά προβλήματα, ο Maurice Gray είχε παντρευτεί και εγκαταλείψει το τραγούδι και έμενε μόνο ο Eddie Anderson που δούλευε με τον Leon Ware ως session τραγουδιστής – οδηγός για τις συνθέσεις του. 

No.57 
Artist: 21st Creation
Song: After The Dance
From: Break Thru LP
Year: 1978
Label: Gordy
Written: Leon Ware, T-Boy Ross, Marvin Gaye
Produced: Hal Davis
Genre: Disco
Love Rate: 68,1/100

@ Χαρούμενη disco υπερπαραγωγή του Hal Davis από ένα βαρχύβιο disco funk σχήμα της Motown.
@ Έκλεινε το album “I Want You” με το μελαγχολικό φαλτσέτο του ερωτευμένου τότε, Marvin Gaye.
@ Ήταν το single του Gaye με τη χαμηλότερη θέση στα charts.
@ Το σάμπλαρε ο Canibus (“Get Retarded” – 1998), οι De La Soul (“With Me” – 2000), και ο Nas (“Play On Playa” – 2006)
@ Tο έχουν διασκευάσει και ο El Debarge με τους Fourplay (1991), o Michael McDοnald και οι Daryl Hall & John Oates (2004) και το κουαρτέτο του James Taylor (2007).

Νο.56
Artist: Marcos Valle

Song: Dia D
From: Marcos Valle LP
Year: 1983
Label: Som Livre
Written: Leon Ware, Marcos Valle, Paulo Sergio Valle
Produced: Marcos Valle
Genre: Brazilian Disco
Love Rate: 68,3/100

@ Ξώχαρο, βραζιλιάνικο latin disco, αλλά κομψό, καλοπαιγμένο και ιδιαίτερο.
@ Από την περίοδο του μουσικού φλερτ του Leon Ware και του Marcos Valle των πρώτων 80’s που απέδωσε πολλά τραγούδια τα οποία εμφανίστηκαν κυρίως στα albums “Vontade De Rever Voce” το 1981 και στο “Marcos Valle” το 1983.

No.55 
Artist: Omar
Song: Can’t Get Nowhere
From: For Pleasure LP
Year: 1994
Label: RCA

Written: Leon Ware
Produced: Leon Ware, Omar
Genre: Acid Jazz
Love Rate: 68,4/100

@ Το mid tempo είναι μοντέρνο αλλά και κλασικό, με στοιχεία από τη λονδρέζικη νύχτα αλλά και από την soul των 70’s.
@ Απολαυστικό άκουσμα και ας είναι άτολμο, γραμμένο με πλήρη συναίσθηση της θέσης του ασυγκράτητου soulman και του πολύ στυλιζαρισμένου και ιδιαίτερο για την εποχή του, αυτάρεσκου και αναπαλαιωμένου σε συναισθήματα, δίσκου του.
@ Aπό το δεύτερο album του βρετανού soulman που αν είχε μεγαλώσει στην Νέα Υόρκη, θα είχε κάνει θραύση παγκοσμίως.

No.54
Artist: Martha & The Vandellas
Song: Tell Me I’ll Never Be Alone
From: Watchout LP
Year: 1966
Label: Gordy
Written: Leon Ware, James Dean, William Henry Witherspoon
Produced: Ivy Hunter, Mickey Stevenson
Genre: Soul
Love Rate: 68,6/100

@ Ευγενική και κομψή soul στο ορθόδοξο Motown tip. Ο ήχος της Hitsville στις δόξες της που σήμερα ακούγεται ως vintage.
@ Από τα πρώτα συνθετικά βήματα του Leon Ware στο Detroit, όταν ο Berry Gordy τού είχε επιτρέψει να συμμετάσχει σε μια συνθετική ομάδα.
@ Από τον τέταρτο album τους πριν γίνουν Martha Reeves & The Vandellas για να δείξουν ότι ενηλικώνονται.

No.53
Artist: Bunny Sigler
Song: Take A Little Time To Know Her
From: East Coast Soul Connection CLP
Year: 2007
Label: Castle
Written: Leon Ware, Bunny Sigler
Produced: Bunny Sigler
Genre: Soul
Love Rate: 68,9/100

@ Όμορφη, buddy μελωδία, ακυκλοφόρητη μέχρι το 2007, που μοιάζει σκανδαλιστικά με το “Take Me To The River” του Al Green.
@ Συμπεριλήφθηκε από τους compilers της Castle στην συλλογή “East Coast Soul Connection”.
@ O Bunny Sigler υπήρξε κολλητός του Leon Ware και συνεργάτης του μέσα στα χρόνια σε διάφορες φάσεις της πορείας τους.

No.52
Artist: Isley Brothers
Song: Catching Up On Time
From: Soul On The Rocks LP
Year: 1967
Label: Tamla
Written: Leon Ware, Clarence Paul, Morris Broadnax
Produced: Clarence Paul
Genre: Rhythm ‘n’ Blues
Love Rate: 69,2/100

@ Νευρικό, «επαρχιώτικο» αγορίστικο upetmpo για στακάτες σαγρέ rhythm ‘n’ blues φωνές που δεν ευτύχησε στα charts
@ Από το δεύτερο και τελευταίο album των αδελφών Isley από τo Cincinatti για την Motown πριν την εγκαταλείψουν δυσαρεστημένοι για να ξαναστήσουν τη δική τους εταιρία T-Neck.
@ Στο ίδιο album, ο Leon Ware είχε υπογράψει και το “Got To Have You Back” που διασκεύασαν το 1983 και οι Undertones (βλ. σχετικό λήμμα).
@ Οι Isley Brothers δυσαρεστημένοι με τις προτεραιότητες του Berry Gordy (υπέρ των πιο εξημερωμένων, αστικών Four Tops και των Temptations), εγκατέλειψαν παταγωδώς την Motown, για να γίνουν ένα από τα καλύτερα soul groups των 70’s.

No.51
Artist: Keb Mo’
Song: The Door
From: The Door LP
Year: 2000
Label: Okeh / 550 / Epic
Written: Leon Ware, Kevin Moore
Produced: Kevin Moore
Genre: Blues
Love Rate: 69,5/100

@ Συμπαθέστατη, γνήσια buddy μελωδία “γύρω από τη φωτιά” σε μια από τις ελάχιστες φορές που ο Leon Ware έγραφε εκτός του συνήθους αστικού ύφους του.
@ Ο Kevin Moore τραγουδάει με την αυθεντικότητα ενός τυπικού bluesman, έξω από το ραφιναρισμένο κανόνα του Ware.
@ To 2000 είχε μόλις επιστρέψει από τη Νέα Ορλεάνη στο Los Angeles και είχε συναντηθεί με τον Leon Ware, ξανά μετά από χρόνια. Αυτή η συνάντηση απέφερε τη συνεργασία τους και μια απόφαση του Leon να φτιάξει ένα album μόνο με πιάνο και φωνή, η οποία οδήγησε στο «Candlelight» με τον Don Grusin.

(Συνεχίζεται…)

Advertisements

3 Σχόλια to “Leon Ware Part 1: The Detroit Soul Sensualist – A Tribute”

 1. alan f said

  εξαντλητικό όσο και φοβερά ενδιαφέρον tribute.

 2. Είναι λίγα τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο (πόσο μάλλον μεταξύ των ιστολογίων) με τα οποία μπορώ να «ταυτιστώ» σε τέτοιο βαθμό, όπως συμβαίνει με το παραπάνω δημοσίευμα και ακόμα λιγότερα αυτά που αποτελούν ενδελεχή προσέγγιση ενός μουσικού αντικειμένου με στόχο να λειτουργήσουν είτε ως κάποιας μορφής ραδιοφωνικά «αφιερώματα» είτε ως σημεία αναφοράς και μελέτης για ένα μουσικόφιλο.

  Αναγνωρίζω ως επαϊων το συνδυασμό εμπειρίας, ικανότητας και μεθοδολογίας στην έρευνα και την καταγραφή που απαιτείται ώστε να καταστεί πλήρες και εύχρηστο ένα τέτοιο κείμενο και δεν έχω παρά να υποκλιθώ στην ιδιοφυία και την «αυταπάρνηση» του γράφοντος, ο οποίος αναβαθμίζει με άρθρα όπως αυτό τον όρο μουσικό αφιέρωμα…

  …και ντρέπομαι που ομολογώ ότι για πρώτη φορά σήμερα έμαθα για την ύπαρξη αυτού του προφανέστατα παραγνωρισμένου τραγουδοποιού.

  Ελπίζω και εύχομαι, σ’ένα -όχι και τόσο- μελλοντικό ραδιόφωνο, να μπορέσεις να μοιραστείς με την ευαισθησία που έχεις ως άνθρωπος και την ποιότητα που σε διακρίνει ως μουσικόφιλο όλες αυτές τις καλοδουλεμένες προσπάθειες, δίνοντας στους μελλοντικούς ακροατές σου την ευκαιρία να ζήσουν «μαγικές» μουσικές ραδιοφωνικές εμπειρίες.

  Λευτέρης

 3. gone4sure said

  @Alan F: Thanks

  @ Lefteris: Σε ευχαριστώ πολύ. Όπως έγραψα και στο post μεγαλύτερο «κέρδος» για μένα είναι το ότι στη διαδικασία, μαθαίνω ένα σωρό πράγματα που δεν ήξερα. Μιλάμε για μήνες ψαξίματος… Νάσαι καλά για τα λόγια σου. Keep the list mania alive! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: